(AUDIO, GALERIE FOTO) EXCLUSIV: Cel mai longeviv prim-secretar comunist în Moldova, Ivan Ivanovici Bodiul: „Regret că poporul a fost încătuşat“
0Ivan Ivanovici Bodiul, fostul prim-secretar al Partidului Comunist din RSS Moldovenească, care a condus ţara noastră timp de 19 ani, a acordat un interviu pentru „Adevărul". Fostul lider sovietic, numit de istorici „dictator regional", a vorbit despre regretele sale, dar şi despre cei 20 de ani de independenţă a Moldovei.
-Cum v-au părut cei 20 de ani de independenţă?
-În aceşti ani s-au întâmplat şi lucruri bune, dar şi rele. Este bine că oamenii se bucură de libertatea de a crea, de a munci, de a rezolva probleme. Este rea, însă, instabilitatea politică. În Moldova sunt doar patru milioane de oameni. Dar vedeţi cât de multe partide le revin. Este un adevărat impas.
-Mai exact, ce nu merge bine?
-În Moldova, în aceşti 20 de ani, s-au păstrat multe lucruri bune din trecut, indiferent cum l-am numi, comunism sau socialism. Cât priveşte răul, acesta depinde anumite persoane care au creat atâtea partide, sigur nu pentru a face bine. Scopul lor a fost puterea. Pentru moldoveni, multele partide sunt ca şi gândurile care-i încurcă.
-Cum vi se pare orientarea Moldovei spre Uniunea Europeană?
-Integrarea este necesară, inclusiv pentru Moldova. Dar aceasta ar însemna divizarea societăţii. Liderii politici şi oamenii de afaceri ar avea multe foloase de tras, dar cea mai mare parte a moldovenilor vor rămâne cu gândul la Rusia. Această orientare ar însemna să pierzi legătura cu trecutul.

Leonid Brejnev şi Ivan Bodiul la 50 de ani de la crearea RSSM. Foto: Arhiva Naţională R. Moldova
-Şi totuşi, cum s-ar simţi mai bine moldovenii, cu UE sau cu Rusia?
-Fără Rusia Moldova nu a existat şi nici nu va exista. Niciodată! Nu este un moft al al cuiva. Este un adevăr istoric, iar progresul Moldovei depinde de asta.
-Care e soluţia pentru rezolvarea conflictului transnistrean?
-Acesta a fost inventat de anumite personalitatăţi politice. Atât conducerea Tiraspolului, cât şi fosta conducere a Moldovei au „dat o mână de ajutor". Dar nu uitaţi, Moldova se poate uni doar cu suportul Rusiei! Nici UE şi nici America, nimeni în afară de Rusia, nu o poate ajuta! Fac rău liderii Moldovei care nu ţin cont de asta. Dacă n-ar fi inventat tot felul de rebusuri, dar ar fi mers la convorbiri cu liderii ruşi, cele două maluri demult ar fi fost împreună. Este acelaşi popor!
-Dle Bodiu, ce n-aţi reuşit să faceţi în anii în care aţi fost la conducerea Moldovei?
-Cred că au fost făcute multe lucruri bune şi mulţumesc poporului că încearcă să continue binele pe care l-am făcut. Ce nu am reuşit? N-am folosit îndeajuns libertatea cuvântului şi libertatea acţiunii. Aşa era sistemul şi, din păcate, poporul s-a simţit încătuşat. Aceasta a fost greşeala cea mai mare pe care o regret foarte mult.
-Există critici până acum că dvs. aţi contribuit substanţial la procesul de rusificare?
-Nu trebuie să vă gândiţi doar la mine, ci la toţi liderii din URSS. Vroiau sau nu, aceste republici mici trebuiau să accepte regulile. Îmi pare foarte rău că n-am folosit îndeajuns resursele pe care le-am avut atunci pentru a promova limba şi cultură moldovenească. Dar Moldova s-a dezvoltat şi aşa, s-a dezvoltat pentru că era parte a Rusiei. Dacă Basarabia n-ar fi fost parte a Rusiei, poate nici n-ar fi existat pe lume. Rusia a făcut-o republică independentă. Nimeni altul! Fără Rusia, Moldova n-ar avea economie şi s-ar prăbuşi.
-Totuşi România şi Moldova au un trecut istoric comun.
-Românii se referă la un trecut istoric îndepărtat. Şi au dreptate. Dar în acest caz, poporul ar trebui să decidă cu cine poate progresa. Rusia în 1918, atunci când România a introdus trupele ei în Basarabia, se dezvolta mai bine decât România. Şi acum e la fel. Cel care crede că Moldova s-ar dezvolta mai bine cu România, greşeşte. Ea s-ar transforma într-o provincie slabă. Şi-ar pierde suveranitatea. Ar înceta să mai existe. Acum Moldova, chiar şi într-o situaţie de criză, se dezvoltă mai bine decât România. Atunci, unde tinde Moldova?

Nicolae şi Elena Ceauşescu au vizitat Moldova în 1976. Foto: Arhiva Naţională R. Moldova
-Nicolae Ceauşescu a vizitat Moldova în 1976. Ce a însemnat acea vizită atunci?
-Parcă-l văd şi acum pe tovarăşul Ceauşescu. În acei ani România avea o atitudine nu tocmai bună faţă de URSS. Noi, în Moldova, niciodată n-am tins spre izolarea de România. Oamenii de la hotarul României şi Moldovei erau liberi să se întâlnească, ba se făceau şi multe nunţi. Mai târziu România a închis hotarul, fapt care ne-a nemulţumit. Bine a făcut atunci Ceauşescu că a venit în Moldova, din proprie iniţiativă.
-În acea perioadă, şi dvs. aţi vizitat România...
-Şi nu o singură dată. M-a întâlnit de două ori chiar Ceauşescu. M-a invitat şi am mers acolo cu soţia. Au fost atât de ospitalieri cu noi.
-În ce limbă aţi vorbit cu Ceauşescu?
-Cu Elena Ceauşescu vorbeam în limba „moldoveanească", dar cu Nicolae Ceauşescu vorbeam în rusă, totul era oficial. Nu puteam să ignor limba rusă.
-Mai ţineţi minte limba română?
-Sigur că da. Sunt moldovean. E adevărat că nu prea ştiu limba literară. Vorbesc liber, dar unele cuvinte sunt cele pe care le folosea mama mea, adică foarte vechi.
-Cum credeţi, română şi moldovenească sunt limbi diferite?
-Între română şi moldovenească există diferenţe, deşi nesemnificative. Ca şi cele două popoare, au aceleaşi rădăcini, se trag din Carpaţi. Dar în istorie moldoveneasca s-a asimilat cu limbile slavone. Toate cuvintele noi apărute au fost luate de la slavoni. Sunt cuvinte la care moldovenii n-ar renunţa niciodată.
Despre prieteni, critici şi religie
-Vă este dor de Moldova?
-În fiecare zi mă gândesc la Moldova. Nu o voi uita niciodată. Vreau ca poporul moldovean să trăiască bine şi să aibă parte de pace. Vreau ca moldovenii să fie mulţumiţi. Poate n-am fost prea des în Moldova, dar în gândurile mele sunt prezent acolo.
-Ce vă leagă azi de ţara pe care aţi condus-o mai bine de 20 de ani? Mai aveţi prieteni aici?
-Toată Moldova mi-e prieten. Nu cred că am duşmani, deşi au fost mulţi care m-au criticat. Şi bine au făcut că m-au criticat. Probabil nu există persoană care să nu aibă neajunsuri şi să nu facă greşeli. Am făcut şi eu multe, la rândul meu. Nu vreau să-mi stric relaţiile cu oamenii din cauza asta. Construiesc aceste relaţii pe corectitudine şi bunătate. Moldovenii sunt un popor extraordinar.
-Când aţi fost ultima dată la Chişinău?
-În noiembrie, anul trecut. Lucrez la cea de-a cincea carte de memorii şi m-am întâlnit cu foştii mei subordonaţi pentru a preciza fapte şi cifre.
-Despre ce scrieţi?
-Am editat deja câteva cărţi. Analiştii le-au apreciat ca o enciclopedie pentru a doua jumătate a secolului XX-lea. Sunt de acord cu ei. Cine poate vorbi mai bine despre acea perioadă decât mine?
-Unde vă aflaţi mai mult azi?
-În mare parte, la Moscova. Am deja 93 de ani. Înainte mergeam în Italia, la nepoţelele mele, care lucrau şi învăţau acolo. Acum e mai complicat să merg atât de departe.
-Primiţi pensie din Moldova?
-Nu, sunt cetăţean al Federaţiei Ruse. Niciodată nu m-am gândit la asta. Noi, foştii lideri ai URSS, am fost asiguraţi cu de toate. Nu am nevoie de nimic.

Ivan Bodiul i-a dăruit lui Leonid Brejnev un portret care ulterior a devenit celebru. Foto: Arhiva Naţională R. Moldova
-Mergeţi la biserică?
-Din cauza vârstei nu prea pot să merg. Apropo, niciodată, nimănui n-am interzis să meargă la biserică. Nici membrilor de partid. Din contra, când am devenit lider în Moldova, am criticat politica de distrugere a bisericilor. În perioada în care am fost în fruntea ţării s-au păstrat multe biserici şi n-au fost distruse, dar nici închise.
-Dar mergeaţi la biserică?
-Eu mergeam la mănăstiri. Intram uneori şi în biserici. Am fost de multe ori la mănăstirea Căpriana, unde am rugat să fie restabilite vestigiile de acolo.
Clopotniţa din centrul Chişinăului a fost aruncată în aer în 1962, pe timpul lui Ivan Bodiul.
-Proveniţi dintr-un sat de moldoveni din Ucraina. Ce părere aveţi despre alipirea Basarabiei de Sud şi a celei de Nord la Ucraina?
-Alipirea teritoriilor de la Marea Neagră la Ucraina a fost o mare greşeală istorică admisă de conducerea Uniunii Sovietice. N-am uitat niciodată despre această mare nedreptate. Sperăm că adevărul istoric va triumfa.
„A fost un stâlp al politicii de rusificare şi deznaţionalizare"
Istoricii spun că Ivan Bodiul a fost cel mai longeviv prim secretar al Comitetului Central al Partidului Comuniştilor din Moldova, dominând toate sferele vieţii sociale, economice, politice pe parcursul a mai bine de 20 de ani.
„Această perioadă nu poate fi caracterizată exclusiv prin momente pozitive. A parcurs o cale cu luminile şi umbrele sale. Sigur că în această perioadă republica a făcut parte din toate priectele de dezvoltare sociale, economice. E adevărat că în acesti ani au fost realizate transformări pe plan economic şi social spre beneficiul oamenilor de aici", a spus Gheorghe Cojocaru, directorul Institutului de Istorie, Stat şi Drept al Academiei de Ştiinţe.
„Tot în această perioadă, Bodiul a fost cel care a omorât în faşă tot ceea ce înseamnă cultură naţională, literatură, ştiinţă, limbă română. Bodiul a fost un stâlp al politicii de rusificare şi deznaţionalizare", a mai spus Cojocaru.