A decedat Ivan Bodiul, cel mai longeviv prim-secretar comunist în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto de Tudor Iovu. Ivan Bodiul a vizitat Moldova de Ziua Vinului în 2006
Foto de Tudor Iovu. Ivan Bodiul a vizitat Moldova de Ziua Vinului în 2006

Ivan Bodiul, fostul prim-secretar al Partidului Comunist din RSS Moldovenească, care a condus ţara noastră timp de 19 de ani, a decedat în această dimineaţă la Moscova, la vârsta de 95 de ani.

Fostul lider sovietic, numit de istorici „dictator regional“, a fost cel mai longeviv prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Comuniştilor din Moldova.

În ultimul său interviu, acordat acum doi ani pentru „Adevărul“, Ivan Bodiul a vorbit despre regretele sale, dar şi despre cei 20 de ani de independenţă a Moldovei.

„Ce nu am reuşit? N-am folosit îndeajuns libertatea cuvântului şi libertatea acţiunii. Aşa era sistemul şi, din păcate, poporul s-a simţit încătuşat. Aceasta a fost greşeala cea mai mare pe care o regret foarte mult“, declara fostul prim-secretar.

Totodată, Ivan Bodiul, stabilit de mulţi ani la Moscova, afirma că ţara noastră nu ar exista fără Rusia.

„Fără Rusia Moldova nu a existat şi nici nu va exista. Niciodată! Nu este un moft al al cuiva. Este un adevăr istoric, iar progresul Moldovei depinde de asta“, spunea el.

„Perioada lui Bodiul nu poate fi caracterizată exclusiv prin momente pozitive. A parcurs o cale cu luminile şi umbrele sale. Sigur că în această perioadă republica a făcut parte din toate proiectele de dezvoltare sociale, economice. E adevărat că în aceşti ani au fost realizate transformări pe plan economic şi social spre beneficiul oamenilor de aici", a spus Gheorghe Cojocaru, directorul Institutului de Istorie, Stat şi Drept al Academiei de Ştiinţe.

„Tot în această perioadă, Bodiul a fost cel care a omorât în faşă tot ceea ce înseamnă cultură naţională, literatură, ştiinţă, limbă română. Bodiul a fost un stâlp al politicii de rusificare şi deznaţionalizare", a mai spus Cojocaru.

Ivan Ivanovici Bodiul a fost o personalitate conflictuală şi controversată, susţine şi istoricul Igor Caşu, unul dintre autorii rubricii „Arhivele comunismului“ din ziarul „Adevărul“.

„Pe de o parte, în perioada cât a fost prim-secretar al CC al PCM (1961-1980) RSSM a beneficiat de susţinere economică amplă din partea Moscovei, în special datorită legăturilor sale cu Leonid Brejnev. Pe de alta, el a contribuit la colonizarea masivă a RSSM cu sute de mii de cadre slave de care Moldova, în mare parte, nu avea nevoie, mai ales după fondarea Politehnicii din Chişinău în 1964“, comentează Igor Caşu.

Totodată, istoricul afirmă că Ivan Bodiul a persecutat şi a alungat la Moscova unele dintre cele mai importante talente basarabene care se inspirau din tradiţiile naţionale româneşti. „L-aş menţiona pe Ion Druţă, Emil, Loteanu, Ion Ungureanu ş.a. Să nu uităm că Bodiul a reabilitat şi promovat o versiune de neostalinism, mai ales în anii 1970, când persoane cu viziuni naţionale sau pur şi simplu indezirabile, au fost ostracizate, iar unii au făcut chiar ani grei de puşcărie sau lagăr de corecţie prin muncă“, mai spune Igor Caşu.

„Nu voi avea niciodată păreri despre cei care au slujit URSS care a ocupat acest teritoriu. Este unul dintre cei care a servit imperiului care ne-a distrus“, a comentat şi liberalul Mihai Ghimpu.

Partidul Socialiştilor: „Îi datorăm lui Ivan Bodiul o zi de doliu naţional şi un monument sau o stradă în Chişinău“

Pumnul, „arma ideologică“ a ştabilor comunişti

ARHIVELE COMUNISMULUI Mită, furturi şi reţele informale în RSS Moldovenească

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite