Analiştii politici, după incidentul de la Varniţa: „E posibil ca separatiştii transnistreni să urmărească repetarea scenariului din august 2008 când Georgia a pierdut Osetia de Sud“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii moldoveni văd mai multe scenarii pe care le-ar urmări separatiştii transnistreni. „Poate fi vorba de repetarea scenariului georgian: cei din stânga Nistrului recurg la provocări într-o perioadă de criză politică în Republica Moldova şi, în cazul unui răspuns, obţin ajutorul Rusiei şi, implicit, independenţa“, explică Radu Vrabie, director de programe în cadrul Asociaţiei pentru Politică Externă.

„Al doilea scenariu ar fi ca prin astfel de provocări să obţină şi mai mult sprijin din partea Federaţiei Ruse şi al treia, cel mai puţin probabil, aceste incidente sunt organizate de anumite forţe de la Moscova pentru a destabiliza situaţia din Moldova“, mai adaugă Vrabie.

El susţine că, pe termen scurt însă se urmăreşte blocarea negocierilor în formatul 5+2. „Partea transnistreană încearcă să devieze de la discuţiile pe marginea statutului regiunii şi rezolvarea politică a conflictului, urmărind oprirea dialogului. Nu cred că negocierile vor înainta la următoarea undă, de la Odesa. În loc să facă progrese pe coşurile stabilite anul trecut, părţile vor trebui să stopeze anumite incidente“, mai spune Radu Vrabie, care crede că astfel  de provocări vor urma.

Oazu Nantoi, expert în problematica transnistreană, susţine că separatiştii au vrut să elimine prezenţa oficială a Republicii Moldova în Bender. „Timp de peste 20 de ani, Chişinăul demonstrează că ştie să facă numai cedări, de aceea regimul anticonstituţional din stânga Nistrului nu are niciun motiv să creadă că autorităţile de la Chişinău vor riposta sau că cineva va fi prins, arestat şi deferit justiţiei pentru uzurparea puterii de stat“, afirmă analistul.

Ce s-a întâmplat la Varniţa

Autorităţile transnistrene au instalat vineri seara, unilateral, câteva posturi militare între satul Varniţa, controlat de autorităţile de la Chişinău, şi microraionul Severnîi din oraşul Tighina. Motivul invocat era necesitatea combaterea mai eficientă a contrabandei cu spirt. Locuitorii din Varniţa au demontat unul dintre cele 4 containere instalate vineri seară, după orele 20:00.

Ulterior, după mai multe îmbrânceli între localnici şi militarii transnistreni, în dimineaţa zilei de sâmbătă, la ora 02:00 noaptea, containerele au început a fi dezinstalate de către autorităţile nerecunoscute din regiune. Ion Bodrug, viceministrul de Interne, prezent la faţa locului, a declarat că a reuşit să convingă militarii transnistreni să demonteze posturile de control, care au fost instalate ilegal. Potrivit unui reprezentant al regiunii transnistrene, acţiunile din această noapte de la Varniţa ar fi fost coordonate cu o lună în urmă la Odessa.

Localnici, pregătiţi de orice

Locuitorii din Varniţa spun că separatiştii sunt tot mai agresivi, iar Chişinăul nu-i apără. Ei sunt gata să lupte, pentru a nu permite Tiraspolului să-şi facă mendrele.

„M-am rugat să fie pace şi să nu dea Dumnezeu să înceapă un nou război. Suntem ca un ghimpe în coasta separatiştilor“, spune Eufrosinia Nica, o pensionară pe care o întâlnim la intrarea în Varniţa, întorcându-se de la biserică. A aflat de la televizor că separatiştii au încercat să instaleze ilegal două puncte de control la hotarul dintre Varniţa şi cartierul de Nord al oraşului Tighina, în noaptea de vineri spre sâmbătă. „Chiar să fi ştiut, cum să ies, îs bătrână. Însă, slavă Domnului, avem în sat barbăţi! S-au zblenduit, s-au tras de păr cu ăştia, dar nu le-o dat voie să facă ce vor“, continuă mătuşa. Este supărată pe autorităţile de la Chişinău: „Am o pensie de nimic, ne-o promis că ne-o măresc cu 15%, dar ne-au dat numai 6%. Cei care primesc pensie de la Tiraspol au mai mult şi plătesc mai puţin pentru gaz, lumină şi apă. Şi Putin le mai dă zece dolari din partea lui“, se plânge femeia.

Locuitorii din Varniţa sunt gata să-şi apere satul: „Nu-i vom lăsa pe separatiştii de la Tiraspol să ne intre în case“

Cum a pierdut Georgia Osetia de Sud

Războiul de şase zile din Georgia din august 2008, care s-a încheiat cu pierderea de către Tbillisi a controlului Osetiei de Sud, după ce Rusia a intervenit militar de partea osetinilor, îşi are originea tot într-un conflict „îngheţat“.  Totul a început în noiembrie 1989, când  Osetia de Sud îşi proclamă autonomia faţă de Republica Sovietică Socialistă Georgiană, declanşând un conflict armat extins pe o perioadă de trei luni.

 În decembrie 1990, Georgia şi Osetia de Sud au declanşat un nou conflict armat care durează până în 1992. În ianuarie 1992, liderii ruşi, georgieni şi osetini se întâlnesc la Soci pentru a semna un armistiţiu şi a conveni asupra înfiinţării unei forţe tripartite de menţinere a păcii în componenţa căreia să intre 1.500 de militari. Dar sud-osetinii nu renunţă la demersurile de independenţă, În noiembrie 1993, Osetia de Sud îşi redactează propria Constituţie, iar trei ani mai târziu îşi alege propriul preşedinte.

 În 2001, Osetia de Sud cere Moscovei să ii recunoască independenţa şi să accepte integrarea sa în Federaţia Rusă  În ianuarie 2005 , Rusia aprobă planul Georgiei de acordare a unui statut de autonomie extinsă Osetiei de Sud în schimbul renunţării la ambiţiile de dobândire a independenţei, dar peste un an populaţia Osetiei de Sud votează în cadrul unui referendum separarea de Georgia. Premierul georgian declară că acest demers face parte din planul Rusiei de provocare a unui conflict armat. Din 2007, provocările între Georgia şi Osetia de Sud se intensifică.

În aprilie, Parlamentul georgian aprobă o lege privind înfiinţarea unei administraţii temporare în Osetia de Sud, intensificând tensiunile cu Rusia. În iunie, separatiştii osetini susţin că Georgia a atacat Ţhinvali (capitala Osetiei de Sud) cu tiruri de mortieră şi focuri trase de lunetişti, acuzaţii respinse de Tbilisi.

În octombrie, negocierile dintre Georgia şi Osetia de Sud, mediate de OSCE, eşuează. În aprilie 2008,  Osetia de Sud respinge o propunere georgiană de împărţire a puterii şi insistă asupra obţinerii independenţei. De aici lucrurile lucrurile degenerează rapid.  În noaptea  7 august 2008 , armata georgiană a intrat în Osetia de Sud, dar nu a luat în calcul că Rusia va intra interveni militar decisiv de partea osetinilor şi în plus, a recunoscut independenţa acestei regiuni.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite