Amintiri din Pădurea Katyn. Moscova vrea să şteargă din memorie crimele sovietice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victimele
masacrului de la Katyn. FOTO Alexandru Tarlev
Victimele masacrului de la Katyn. FOTO Alexandru Tarlev

Masacrul ofiţerilor polonezi care a avut loc în Pădurea Katyn în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial demonstrează că scopul comunismului sovietic a fost lichidarea elitelor existente într-o naţiune. La 17 septembrie s-au împlinit 76 ani de la agresiunea Uniunii Sovietice asupra Poloniei, ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov.

Cu această ocazie, Ambasada Poloniei la Chişinău a organizat o expoziţie privind anihilarea elitelor poloneze la ordinul direct al conducerii sovietice.

La 1 septembrie 1939 Germania nazistă a atacat Polonia, astfel izbucnind Cel de-al Doilea Război Mondial. Doar 17 zile mai târziu Uniunea Sovietică stalinistă a lovit Polonia de Est. O consecinţă directă a agresiunilor sovietice au fost deportările polonezilor în Siberia şi Kazahstan.

Câţi polonezi au fost ucişi

Organizarea acestei expoziţii este un eveniment care informează şi aduce aminte de evenimentele tragice ce au avut loc în Polonia, în anii 1939-1945. Anton Moraru, doctor habilitat în ştiinţe istorice spune că „expoziţia cuprinde şi documente care descriu jertfele care au căzut pradă acestei politici promovată de către Hitler şi Stalin. La Katyn, în 1940, când o parte din armata Poloniei s-a retras pe teritoriu Uniunii Sovietice au fost ucişi aproape 22.000 de ofiţeri şi ostaşi polonezi. Se consideră că în această perioadă au fost ucişi peste 50.000 de polonezi. Caracteristic este faptul că aceştia erau intelectuali, partea societăţii cea mai puternică care putea să gândească şi să ajute poporul polonez să se dezvolte”. Tot el susţine că „expoziţia combate minciuna spusă de curând de către ambasadorul Federaţiei Ruse la Varşovia cum că Polonia s-ar face vinovată de începutul Celui de-al Doilea Război Mondial, ceea ce este o greşeală totală. Această expoziţie ne arată cine a început războiul, cum a fost dus şi care au fost crimele”.

expozitie masacru polonezilor foto alexandru tarlev

Conducerea Uniunii Sovietice în frunte cu Iosfi Stalin a fost direct responsabilă de măcelul de la Katyn. FOTO Alexandru Tarlev

Situaţia se repetă

Cea mai cunoscută crimă în masă care a implicat polonezii a avut loc în Pădurea Katyn. Zona execuţiilor nu era accesibilă populaţiei civile. Enkavediştii îi ucideau cu un glonţ tras în ceafă de la mică distanţă. O variantă susţine că omorurile aveau loc într-o zonă delimitată cu sârmă ghimpată, chiar la marginea gropilor săpate. Conform altei variante, crimele aveau loc în vila NKVD. Cadavrele celor ucişi erau aruncate în gropi comune peste care apoi erau sădiţi copaci. Până pe 21 mai, 1940, întreaga operaţiune a fost încheiată, în total fiind ucise 4.421 de oameni, iar cadavrele lor au fost ascunse în Pădurea Katyn.

expozitie masacru polonezilor foto alexandru tarlev

Stalin a bătut palma cu Germania nazistă pentru a zdrobi ţările Europei de Est. FOTO Alexandru Tarlev

Moldova, victima Pactului Ribbentrop-Molotov

„Esenţa comunismului sovietic a fost cel mai bine exprimată poate aici la Katyn, unde a fost nimicită floarea naţiunii poloneze. Scopul regimului totalitar comunist a fost lichidarea elitelor. Fără elită, fără memorie orice popor poate fi uşor condus şi poţi să faci din el tot ce îţi doreşti. Similară este şi soarta noastră, pentru că zeci de mii de cetăţeni au fost duşi în Siberia, sute de mii -  nimiciţi, executaţi prin foame. La fel am avut şi noi de suferit din cauza acestor doi mari criminali-Stalin şi Hitler. Şi noi suntem victima Pactului Molotov-Ribbentrop. Poate şi din această cauză astăzi relaţiile noastre cu Polonia sunt excelente. Astăzi, când am semnat un ordin de deschidere în incinta Centrului de Cultură şi Istorie Militară a unui muzeu al ocupaţiei sovietice, Ministerul de Externe de la Moscova a emis o notă de protest prin care condamnă această decizie, deoarece cei de la Moscova nici astăzi nu se împacă cu trecutul. Astăzi Moscova vrea să şteargă din memoria noastră aceste crime, aceste pete ruşinoase. Dar două milioane de polonezi omorâţi de dictatura comunistă nu pot fi trecuţi cu vederea aşa cum vrea ministerul de externe al Rusiei” a spus Anatol Şalaru, ministrul Apărării.

expozitie masacrul din padurea katyn foto alexandru tarlev

FOTO Alexandru Tarlev

expozitie masacrul din padurea katyn foto alexandru tarlev

FOTO Alexandru Tarlev

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite