Polonia, acuzată de ambasadorul rus că a provocat al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Polonia a fost
invadată de Germania nazistă şi Uniunea Sovietică după încheierea unui tratat
de neagresiune între Hitler şi Stalin. FOTO Wikimedia
Polonia a fost invadată de Germania nazistă şi Uniunea Sovietică după încheierea unui tratat de neagresiune între Hitler şi Stalin. FOTO Wikimedia

Ministerul de Externe din Polonia l-a convocat pe ambasadorul rus la Varşovia pentru a explica declaraţia pe care a făcut-o privind vina Poloniei în declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial.

Ambasadorul rus Serghei Andreev a declarat într-un interviu pentru presa polonă că o parte din vina pentru declanşarea celui de-Al Doilea Război Mondial o poartă Polonia, deoarece această ţară a blocat în mai multe rânduri  încercările de formare a unei coaliţii împotriva Germaniei naziste în anii 1930. 

„Cel mai înalt reprezentant al Federaţiei Ruse în Polonia a făcut afirmaţii care pun sub semnul întrebării adevărul istoricc şi sunt asemănătoare cu cele mai mincinoase interpretări din epoca stalinistă asupra evenimentelor”, a precizat sâmbătă Ministerul polonez de Externe.

Ministerul polonez de Externe l-a convocat pe ambasadorul rus la Varşovia pentru a-i cere explicaţii pentru afirmaţiile sale, potrivit şefului diplomaţiei poloneze, Grzegorz Schetyna.

URSS a vrut o ţară prietenoasă la frontierele sale

Ambasadorul rus Serghei Andreev a acuzat Polonia că „a blocat crearea unei coaliţii împotriva Germaniei naziste”. „Astfel, Polonia a fost co-responsabilă de catastrofa din septembrie 1939”, a declarat acesta într-un interviu pentru postul polonez de televiziune TVN24.

Ambasadorul a justificat invazia sovietică de la 17 septembrie 1939 prin necesitatea „de a garanta securitatea URSS”. Represiunile sovietice împotriva rezistenţei poloneze la sfârşitul războiului şi după război au fost motivate de „dorinţa de a avea o ţară prietenă la frontierele sale”, crede ambasadorul.

Andreev a mai spus că relaţiile dintre Polonia şi Rusia sunt în prezent la cel mai scăzut nivel de după 1945, şi asta pentru că Varşovia a ales să îngheţe contactele politice şi culturale bilaterale.

Reacţia prim-ministrului polonez

„Protestăm ferm împotriva afirmaţiilor ambasadorului, care relativizează şi justifică acţiunile anti-poloneze ale ‘eliberatorilor’ sovietici care au constat în a aresta, deporta şi executa polonezi”, a precizat Ministerul polonez de Externe.

Autorităţile poloneze au criticat „lipsa de respect faţă de victimele crimelor comise de NKVD la ordinul celor mai înalţi oficial ai URSS”.

Varşovia consideră că opiniile exprimat de ambasadorul Serghei Andreev sunt „dăunătoare relaţiilor dintre Polonia şi Rusia”. Întrebată de jurnalişti despre afirmaţiile ambasadorului rus, şefa guvernului polonez, Ewa Kopacz, a răspuns scurt: „Chiar şi copiii ştiu în Polonia că nici Ribbentrop şi nici Molotov nu erau polonezi”.

Împărţirea Poloniei între Germania şi URSS

În august 1939, Germania nazistă şi URSS au semnat un tratat de neagresiune, Pactul Ribbentrop-Molotov, care prevedea o poziţie de neutralitate în cazul în care unul dintre semnatari ar fi fost atacat. Însă, protocoalele secrete stabileau în special împărţirea Poloniei între URSS şi Germania şi anexarea ţărilor baltice de către trupele sovietice.

După invazie, peste 200.000 de militari polonezi au fost făcuţi prizonieri de război de către Armata Roşie, deportaţi în URSS sau trimişi pe teritoriile deja ocupate de Germania nazistă. În plus, sute de mii de civili polonezi, consideraţi duşmani ai poporului de către sovietici, au fost deportaţi în estul Uniunii Sovietice.

Aproape 22.000 de ofiţeri capturaţi au fost executaţi fără judecată, în special la Katyn. Moscova a negat mult timp orice responsabilitate, acuzând în schimb Germania nazistă, până după căderea comunismului în 1989.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite