Jurnalul emoţionat al unui militar român din Primul Război Mondial: „Am primit cadou nemţesc - 7 ţigarete, 5 pişcoturi, 3 bucăţele de zahăr alb”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iustin Sohorca (centru în picioare) alături de camarazii de arme Foto: George Uza- Arhivele Naţionale
Iustin Sohorca (centru în picioare) alături de camarazii de arme Foto: George Uza- Arhivele Naţionale

Drama trăită de soldaţii români care au luptat în Primul Război Mondial este surprinsă de mai multe jurnale de front. Printre cei care au consemnat toate evenimentele de care au avut parte pe frontul rusesc se numără sublocotenentul Iustin Sohorca. Acesta descrie şi prima zi de Crăciun din 1914, când a primit şi un cadou compus din: ţigări, pişcoturi, zahăr şi ciocolată.

Un caiet plin de însemnări scrise de sublocotenentul bistriţean Iustin Sohorca (care, pe lângă militar, a fost etnograf si folclorist, trăind în perioada 1881 - 1966 - n.r.) sub forma unui jurnal stă dovadă a ororilor de care au avut parte militarii români în Primul Război Mondial.

Nu trecea zi pe front care să nu fie descrisă de sublocotenentul bistriţean, chiar dacă acesta se rezuma la doar câteva cuvinte. Preţ de un an, sublocotenentul a notat tot ce se întâmpla pe front cu el sau cu colegii săi, descriind şi imagini cu sate arse până la temelii, dar şi sunetul tunurilor şi al armelor, care nu-i dădeau pace zile în şir.

Bistriţeanul îşi aduce aminte cum au fost întâmpinaţi în Germania, în lungul drum spre Rusia, de nemţoaice care i-au servit cu cârnaţi, pâine, cafea cu lapte, ceai şi ţigarete. Printre amintirile sale, notate în jurnalul de front, se numără însă şi marşurile care se întindeau toată noaptea şi care nu de puţine ori înlocuiau odihna.

„Frig mare. Cu toate acestea, ne-am culcat pe un vârf de deal pe brazde îngheţate, unde am aţipit cam o oră şi jumătate. (…) Noaptea am dormit foarte puţin (o oră), căci cu alarmă am fost iarăşi puşi la marş mergând toată noaptea”, notează militarul în jurnalul publicat de revista Pisanii Sângeorzene.

Nopţile petrecute în păduri, sub cerul liber, în hambare pe fân sau chiar în cimitire erau la ordinea zilei pentru Regimentul 64, din care făcea parte şi sublocotenentul bistriţean.

25 de lovituri, pedeapsa pentru furtul unei conserve cu carne

Pe lângă oboseală, frigul extrem, dar şi alimentaţia deficitară le dădeau bătăi de cap militarilor. Sublocotenentul caracterizează ziua de 21 noiembrie 1914 ca fiind una tristă, colegul său Sralaczi Ianos fiind pedepsit cu 25 de bote „pe gol” pentru că a mâncat o conservă de carne din provizii pe ascuns, fără permisiunea comandanţilor.

Conducătorii Regimentului 64 apelau adeasea la pedepsirea militarilor cu lovituri peste corp. Se apela la această „pedeaspă” atunci când militarii rămâneau în urmă sau când furau mâncare.

De cele mai multe ori, militarii abia dacă primeau câte o masă pe zi, formată fie din cartofi, fie fasole sau conserve. Alimentaţia proastă şi efortul susţinut au lăsat semne şi pe trupul sublocotenentului.

În urma consultului medical, doctorull îi recomandă bistriţeanului nu medicamente sau vitamine care să îl ajute să se pună pe picioare şi nici măcar hrană corespunzătoare, ci „slujbă mai uşoară”. Potrivit notiţelor lui Iustin Sohorca nici măcar recomandările medicului nu erau prea respectate, acesta fiind nevoit să lucreze cot la cot cu colegii săi.

Cadou de Crăciun: ţigări, pişcoturi, zahăr şi ciocolată

Crăciunul tot pe front l-au petrecut, militarii având parte de un preot care i-a spovedit, dar şi de un cadou.

„La darurile de Crăciun (nemţesc) ni le-au rezervat. Le-am şi primit astăzi la amiază. Iată ce: 7 ţigarete, 5 pişcote, 3 bucăţele de zahăr alb şi o rudiţă de ciocolată. Caută să te bucuri şi atât”, notează bistriţeanul în jurnalul său de front.
 

Vă mai recomandăm:

Un bistriţean de 94 de ani şi ororile războiului: „Vagonul se încălzea de la respiraţia prizonierilor care lingeau bruma de pe pereţi, de sete“

Cum l-au umilit grănicerii din Năsăud pe Napoleon, în bătălia de la Arcole. Ardelenii, la un pas de a schimba istoria: au fost aproape să-l ucidă pe Bonaparte

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite