Alexandru Tănase: Preşedintele nu poate să-şi impună opinia sa Parlamentului atât timp cât Parlamentul are o majoritate capabilă să învestească un Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Tănase
Alexandru Tănase

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Alexandru Tănase a comentat decizia Maiei Sandu de a refuza candidatura Marianei Durleşteanu la funcţia de premier, propusă de majoritatea parlamentară PSRM-ŞOR, şi de a desemna-o repetat pe Natalia Gavriliţa în această funcţie.

Alexandru Tănase a declarat, la emisiunea „Punctul de Azi” de la TVR Moldova, că atât timp cât există o majoritate parlamentară capabilă să învestească în funcţie un Guvern, preşedintele ţării nu se poate opune acestui proces şi este obligat să desemneze candidatul propus de această majoritate parlamentară.

„Preşedintele apare ca un actor activ doar în momentul în care Parlamentul nu este capabil să învestească un Guvern”, a spus Alexandru Tănase, care a subliniat că şeful statului poate să propună candidatura sa la funcţia de premier doar în situaţia în care nu există o propunere în acest sens din partea unei majorităţi parlamentare, cum a fost la sfârşitul lunii februarie, când Maia Sandu a desemnat-o pe Natalia Gavriliţa.

Preşedintele Maia Sandu a anuţat joi, 11 februarie, după consultarea cu fracţiunile parlamentare în contextul în care a eşuat învestirea Guvernului Gavriliţa, că refuză să desemneze candidatul majorităţii parlamentare PSRM-ŞOR, Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru şi că o va desemna repetat pe Natalia Gavriliţa. 

Prin refuzul de a o desemna pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru, Maia Sandu riscă să provoace o criză politică de proporţii în Republica Moldova, pentru că, potrivit unei hotărâri a Curţii Constituţionale din august 2020, şeful statului este obligat să desemneze candidatul la funcţia de premier înaintat de o majoritate parlamentară.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a anunţat că se va adresa la Curtea Constituţională pentru a cere anularea decretului prin care Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavriliţa la funcţia de premier, deşi hotărârile Curţii Constituţionale o obligau să desemneze candidatul majorităţii parlamentare, Mariana Durleşteanu. Socialiştii au comunicat că „asistăm la o tentativă de uzurpare a puterii” din partea Maiei Sandu.

Amintim că joi, 11 februarie, a eşuat procedura de învestire în funcţie a Guvernului Gavriliţa, după ce acesta nu a obţinut votul de încredere al Parlamentului.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a anunţat joi, 11 februarie, că socialiştii o propun pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru, pentru a pune capăt crizei politice, despre care Igor Dodon spune că este provocată de preşedintele Maia Sandu, şi pentru a asigura guvernarea ţării până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate. 

Imediat după anunţul lui Igor Dodon, deputaţii controlaţi de Ilan Şor au comunicat că sunt gata să sprijine această iniţiativă, ceea ce înseamnă ca există suficiente voturi ca Mariana Durleşteanu să fie noul prim-ministru al Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite