Agenţiile false de modeling fac noi victime pe Internet. Acestora li se cer câteva fotografii, după care sunt şantajate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul Naţional de Investigaţii informează utilizatorii de Internet despre depistarea unei noi metode de exploatare sexuală pe Internet care este comisă atât asupra minorilor cât şi asupra persoanelor mature. Persoanele rău intenţionate crează profile false a companiilor de modeling şi propun angajarea în calitate de model pentru a prezenta diverse produse cosmetice, vestimentaţie sau reviste.

Astfel, tot mai mulţi cetăţeni, inclusiv minori, cad în plasele aşa-numiţilor agenţi ai companiilor de modeling.

Ulterior, în cazul acceptării propunerii este organizat un „casting” pentru a deveni model divizat pe etape, solicitând de la victimă câteva poze personale (iniţial decente). La următoarea etapă, aceştia îi comunică că a fost acceptată, dar mai este necesar să expedieze încă câteva poze sau să petreacă o şedinţă video pe Internet, în care i se solicită obligator să apară dezbrăcată şi în diverse ipostaze.

Ca rezultat, abuzatorul obţine imaginile intime ale victimelor, în continuare aceste materiale sunt folosite pentru a şantaja victima, solicitând diverse lucruri, pentru nerăspândirea materialelor compromiţătoare publicului larg, cum a fi: sume de bani, alte poze intime noi, întâlniri în mediul real cu scopul de a întreţine relaţii sexuale în diverse forme.

La moment, ofiţerii de investigaţii au identificat trei cazuri de acest gen.

În aceste condiţii creşte riscul de acostare, abuz sexual şi exploatare sexuală atât a copiilor cât şi a maturilor în mediul online. De menţionat că o persoană adultă este în stare să suporte mai uşor stresul cauzat în urma unui astfel de abuz, însă pentru copii o astfel de experienţă este una extrem de traumatizantă, ce poate schimba o persoană pentru toată viaţa, cauzând întreruperea dezvoltării emoţionale, spirituale, intelectuale, sexuale şi influenţând negativ interesul social, iar persistenţa acestuia subminează valorile fundamentale ale societăţii moderne.

Centrul pentru combaterea crimelor informatice al INI, atrage atenţia tuturor părinţilor, tutorilor şi educatorilor asupra seriozităţii problemei menţionate, pentru a fi precauţi şi a monitoriza navigarea în siguranţă a copiilor în spaţiul virtual, precum şi atenţionează toţi cetăţenii Republicii Moldova să respecte regulile generale de securitate în mediul on-line.

În cazul în care aţi devenit victima unor astfel de acţiuni sau aţi cunoscut un asemenea caz, vă rugăm să ne contactaţi la numerele de telefon: 022.577.153, 078.710.293 - Unitatea de gardă a Inspectoratului Naţional de Investigaţii sau la adresa de e-mail a Centrului pentru Combaterea Crimelor Informatice: ccci@mai.gov.md.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite