Acordul de Asociere, calea de dezvoltare a agriculturii Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană este cea mai bună cale de dezvoltare a agriculturii pentru Republica Moldova în acest moment, a declarat Ion Certan, profesor la Universitatea Agrară de Stat din Republica Moldova.

În cadrul unei conferinţe despre dezvoltarea rurală în estul Uniunii Europene, Ion Certan, a subliniat că prin acest acord se vor produce schimbări semnificative în zona rurală ce se vor resimţi în economia naţională. Prezentarea acestuia s-a axat pe ce este realizabil la nivel de cuantificare a resurselor, în contextul integrării europene. Acesta a menţionat că: “dacă la nivel politic modelul austric prezintă atractivitate, la nivel de dezvoltare agro-alimentară acest model nu este aplicabil. La nivel de modele Republica Moldova trebuie să fie mai rezervată deoarece are din partea Uniunii Europene o uşă deschisă prin care să se dezvolte, aşa cum a făcut şi România la rândul său”. În opinia sa, România astăzi are cele mai bune abatoare din toată Europa deoarece a intrat după celelelate state in UE, când tehnologia deja era schimbată, din acest motiv deţine în prezent cea mai avansată tehnologie.

Klaus Wagner, cercetător la Institutul de Agricultură din Austria, a precizat că Austria s-a concentrat asupra dezvoltării rurale prin absorţia de fonduri europene destinate acestui sector. Cercetătorul a subliniat că odată cu această schimbare, “fermele mici şi mijlocii, cuprinse între 10 respectiv 30 de hectare, au simţit o evoluţia pe pielea lor. Spre exemplu sectorul de porcine şi bovine a cunoscut o creştere semnificativă din punct de vedere al producţiei”. 

Pawel Chmielinski, cercetător la Institutul Polonez de agricultură, a prezentat experienţa europeană a Poloniei în sectorul agro-alimentar prin fondurile europene care au ajutat la dezvoltarea fermelor de mari şi mici dimensiuni. Cercetătorul a explicat că va urma în 10 ani o scădere demografică a Poloniei cu precădere în zona urbană. Acesta a susţinut că zona rurală, din proximitatea de 50 de km a oraşelor, se dezvoltă datorită apariţiei fermelor mici şi a întreprinzătorilor agro-alimentari individuali. În opinia sa, Republica Moldova trebuie să observe această experienţă şi să o aplice într-o cheie proprie europeană..

Camelia Gavrilescu, cercetător la Institutul de Economie Agrară, a precizat că Republica Moldova face primii paşi spre piaţa de export a Uniunii Europeane, prin semnarea Acordul de Asociere. Potrivit acesteia, Republica Moldova ar fi bine să înţeleagă această uşă deschisă pentru dezvoltare economică şi tehnologică de care va avea nevoie pe piaţa europeană. “Să ne gîndim la ce rol joacă zona rurală agrară în dezvoltarea Republicii Moldova şi ce domenii agro-alimentare au nevoie de inovaţie şi investiţii pentru a face faţă concurenţei din viitor” a concluzionat Camelia Gavrilescu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite