A doua şansă pentru militarii în rezervă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Absolvenţii celei de-a şasea faze a proiectului „Recalificarea personalului militar în rezervă din Republica Moldova“  FOTO: Tudor Iovu
Absolvenţii celei de-a şasea faze a proiectului „Recalificarea personalului militar în rezervă din Republica Moldova“  FOTO: Tudor Iovu

Peste 100 de ofiţeri ai Armatei Naţionale, poliţişti de frontieră şi carabinieri s-au recalificat în urma unor cursuri, fiind pregătiţi să-şi lanseze afaceri, să lucreze la calculator şi să comunice în engleză.

Timp de trei luni, locotenent-colonelul Radu Ciobanu (36 de ani), specialist principal la secţia de instruire profesională şi fizică din cadrul MAI, a participat la un curs de recalificare a personalului militar în rezervă, deşi încă serveşte patriei. Spune că orele de limbă engleză pentru începători sunt o oportunitate pentru cei care fie nu au timp să meargă la cursuri, fie nu-şi permit să le plătească. „Este o limbă internaţională ce prinde bine oricând. În plus, am acces la mai multă informaţie în domeniu. Trebuie să ştim cât mai multe, mai ales că Republica Moldova tinde spre Uniunea Europeană. Mai cunosc rusa şi franceza“, explică tânărul. Vrea să facă mai târziu cursuri suplimentare de engleză, dar până atunci va exersa la lucru ceea ce a învăţat deja. „La serviciu avem experţi internaţionali cu care nu puteam comunica decât cu ajutorul unui traducător. Acum mă voi descurca“, susţine poliţistul.

Cunoştinţele de limbă engleză îi vor prinde bine şi colonelului Veceslav Rotari (44 de ani), care este în proces de eliberare. „Într-adevăr, militarii îşi găsesc mai greu de lucru după ce trec în rezervă. Cu siguranţă, îmi voi găsi ceva, mai ales că acum ştiu o limbă străină. Aceste cursuri ne dau o şansă în plus de angajare“, susţine militarul, şef de direcţie în cadrul Marelui Stat Major.

BUSINESSMENI ÎN DEVENIRE

Locotenentul Olga Andronachi a învăţat cum să-şi lanseze o afacere. „La cursurile de administrare a afacerii am învăţat cum se face un business plan, dar şi să avem grijă în ce domenii investim. Astfel, după ce trecem în rezervă putem contribui la dezvoltarea economiei ţării. Mi-aş dori să iniţiez o afacere, dar probabil o voi face mai târziu“, afirmă şefa serviciului personal în Brigada a doua de infanterie motorizată „Ştefan cel Mare“.
Colega sa, Galina Megherea (46 de ani) din cadrul Trupelor de Carabinieri, are o sugestie. „Ar fi bine să beneficiem de mai multe cursuri de acest fel. Din păcate, am putut face unul singur. În trei luni am învăţat să utilizez calculatorul şi să mă descurc în programe precum Word sau Excel. Mi-ar fi prins bine şi nişte lecţii de engleză“, adaugă femeia.

550 DE MILITARI RECALIFICAŢI

Că aceste cursuri sunt utile pentru militari spune şi ministrul Apărării. „Sunt convins că diplomele primite şi cunoştinţele acumulate vor contribui la munca de zi cu zi a colegilor mei. Totodată, multe persoane trec prin restructurări şi astfel li se oferă o şansă de a avea o specializare nouă“, accentuază Vitalie Marinuţa.
Proiectul „Recalificarea personalului militar în rezervă din Republica Moldova“ a fost lansat în iunie 2010 la iniţiativa Guvernului împreună cu OSCE. Până acum, 550 de militari au participat la cursuri de tehnologii informaţionale, administrarea afacerii, limbi străine şi evaluarea imobilului. Suplimentar, participanţii primesc sfaturi în privinţa pregătirii CV-urilor şi interviurilor de angajare şi vor participa la diferite târguri de muncă.

Cursurile îi vor ajuta pe ofiţeri să-şi găsească o cale profesională nouă. Regret că proiectul a ajuns la final din lipsă de fonduri, sperăm că-l vom relansa. Jan Plesinger, şef-adjunct al Misiunii OSCE

60% DIN ABSOLVENŢI, ANGAJAŢI

Proiectul a fost realizat de Camera de Comerţ şi Industrie şi Centrul de Dezvoltare Economică şi Afaceri Publice al ASEM, fiind finanţat de Suedia şi SUA. Instruirile au avut loc la Chişinău, Bălţi, Cahul, Edineţ, Hânceşti, Leuşeni, Otaci şi Ungheni. Circa 60% din participanţi s-au angajat deja. 

Aceste cunoştinţe vor contribui la dezvoltarea instituţiilor în care activează militarii. Cu siguranţă, îşi vor găsi un loc şi în alte structuri. Vladimir Didilica, vicepreşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie
Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite