13 partide din Republica Moldova au semnat Pactul pentru Europa după modelul Pactului de la Snagov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Treisprezece partide parlamentare sau extraparlamentare au semnat Pactul pentru Europa, acestea asumându-și să contribuie la integrarea Rep. Moldova în Uniunea Europeană, dar și să condamne războiul de agresiune și ocupare a teritoriilor statelor suverane și independente.

13 partide din Rep. Moldova au semnat Pactul pentru Europa. FOTO: Facebook
13 partide din Rep. Moldova au semnat Pactul pentru Europa. FOTO: Facebook

Inițiativa privind semnarea Pactului pentru Europa a fost lansată de patru formațiuni pro-europene care au creat anterior blocul Împreună, fiind vorba de Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Liga Orașelor și Comunelor (LOC), Partidul Schimbării și Platforma Demnitate și Adevăr (DA).

,,Această zi va fi reamintită peste ani ca o zi a unității, o zi în care ambițiile politice și interesele înguste au fost date la o parte, o zi în care a primat interesul național și dorința sinceră a concetățenilor noștri de a trăi într-un spațiu valoric al libertății, păcii, prosperității și solidarității europene. Suntem foarte diferiți ca și partide politice, avem viziuni diferite asupra proceselor interne și modului de redresare a situației politice, dar faptul că ne-am convocat în această sală dă dovadă de înțelepciune și maturitate politică, fapt care nu va rămâne neobservat de cetățenii noștri”, a afirmat Alexandru Bujoreanu, copreședinte LOC. 

,,Eveniment important”

,,În această cetate a memoriei istorice, cred că avem cu toții obligația să fim onești, sinceri și solidari, cu interesul național pe care trebuie să-l urmărim. În opinia Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, acest Pact pentru Europa este în primul rând un angajament pentru transformare. Republica Moldova și cetățenii săi au nevoie de un proiect național pentru transformare prin stat de drept, prin reguli și legislație pentru fiecare cetățean și prin cât mai multă coeziune internă. Pactul este expresia unității naționale pentru că nimeni nu poate monopoliza ideea europeană în Republica Moldova”, a declarat Igor Munteanu, președintele CUB.

,,Pentru noi, aderarea la Uniunea Europeană este un obiectiv de țară care ne va ajuta să livrăm pace și bunăstare pentru cetățeni și mediul de afaceri. Uniunea Europeană este un proiect al păcii, toate țările din Uniunea Europeană s-au bucurat de securitate și pace după ce au aderat la Uniune. Uniunea Europeană este un proiect al bunăstării. Toți cetățenii țărilor din UE au simțit cât se poate de rapid creșterea semnificativă a standardelor de viață după aderarea la Uniune. Semnarea acestui Pact este un eveniment important, dar este mult mai important să acționăm, să promovăm aderarea europeană, să explicăm oamenilor procesul de aderare și beneficiile individuale”, a spus Artur Mija, membrul Partidului Acțiune și Solidaritate, adică a formațiunii Puterii. 

Cele patru formațiuni au invitat să semneze Pactul toate partidele, cu excepția celor care sunt controlate de oligarhul fugar Ilan Șor, între care partidul Renaștere sau Șansă. 

Partidele semnatare 

Drept urmare, acesta a fost semnat de următoarele formațiuni: 

,,1. Partidul Verde Ecologist din Moldova

2. Partidul Acțiune Și Solidaritate

3. Partidul Dezvoltării Și Consolidării Moldovei

4. Partidul Liberal Democrat Din Moldova

5. Partidul Social Democrat European

6. Partidul Național Liberal

7. Partidul Puterea Oamenilor

8. Partidul Mișcarea Alternativă Națională

9. Platforma DA

10. Partidul Schimbării

11. Liga Orașelor Și Comunelor

12. Coaliția Pentru Unitate Și Bunăstare

13. Partidul Politic „Voința Poporului”.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), condus de fostul șef de stat Igor Dodon, și Partidul Nostru, condus de controversatul om de afaceri Renato Usatîi, nu au semnat Pactul pentru Europa.

Acesta este similar Pactului de la Snagov care a fost semnat în anul 1995 de formațiunile din Parlamentul de la București, aceștia asumându-și obligația privind susținerea strategiei naționale de pregătire a aderării României la Uniunea Europeană.

,,Blocul Împreună consideră că, în acest context geopolitic complicat, este nevoie de o acțiune strategică care să unească societatea în jurul unui scop determinat, iar semnarea acestui act este de o importanță majoră pentru viitorul Republicii Moldova”, au conchis reprezentanții acestuia.

Semnarea Pactului în prezența diplomaților

La evenimentul avut loc în cadrul Muzeul Național de Istorie de la Chișinău au participat și ambasadorii acreditați în statul vecin, între care diplomatul român Cristian-Leon Țurcanu. 

„Am asistat, cu satisfacție, la încă o etapă foarte importantă pentru parcursul european al Rep. Moldova. Un moment în care forțele politice care doresc un viitor prosper și care doresc pace pentru cetățenii R. Moldova, și-au luat un angajament deloc simplu. Un angajament care reclamă cooperare și efort comun. Un angajament care reclamă înainte de toate ca interesul cetățeanului, viitorul european al locuitorilor din R. Moldova, indiferent de etnie, religie sau limba pe care o vorbește, să fie pus deasupra intereselor politice. Un angajament ferm față de valorile fundamentale care stau la baza Uniunii Europene și care se află în sufletul fiecărui cetățean care își dorește un viitor mai bun”, a menționat ambasadorul României în Republica Moldova.

Startul negocierilor de aderare la UE

În data de 14 decembrie a anului trecut, Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova, alături de Ucraina, votul fiind calificat de liderii de la Chișinău drept o victorie a tuturor cetățenilor țării.

Iar potrivit unor diplomați care nu și-au dezvăluit identitatea, citați de Politico, oficialii de la Bruxelles fac eforturi pentru a începe negocierile oficiale privind aderarea celor două state la Uniunea Europeană luna viitoare, mai exact în data de 25 iunie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite