Vladimir Putin, noul vasal al Chinei
0Cu puţin timp înainte de a invada Ucraina, preşedintele rus Vladimir Putin a participat la deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing pentru a proclama prietenia „fără limite” cu liderul chinez Xi Jinping, dar nu există nicio îndoială cine este adevărata superputere în acest duo.
Economia Chinei, de 18 mii de miliarde de dolari, este acum de 10 ori mai puternică decât cea a Rusiei. Beijingul va deţine aproape toate cărţile bune în stabilirea condiţiilor oricăror linii de salvare financiare .
În timp ce Rusia se confruntă cu o economie în contractare bruscă sub sancţiuni şi un embargo pe petrol iminent din partea Europei, China este potenţialul binefăcător spre care Putin să se îndrepte.
Xi împărtăşeşte ostilitatea lui Putin faţă de Occident şi NATO, dar asta nu înseamnă că va oferi caritate pură. Preocuparea strategică primordială a lui Xi este prosperitatea şi securitatea Chinei, nu salvarea Rusiei. Este posibil ca Beijingul să cumpere petrol deturnat din Europa, dar numai cu o reducere semnificativă faţă de valorile de referinţă globale. China va ajuta Rusia doar în măsura în care nu atrage sancţiuni asupra sa şi nu-şi pune în pericol propria capacitate de a vinde bunuri ţărilor bogate din America de Nord şi UE. Public China face o mare demonstraţie de solidaritate politică cu Moscova. A crescut comerţul general cu Rusia, a abandonat în esenţă Ucraina, a extins tranzacţiile financiare fără a folosi dolari sau euro şi a dublat cooperarea viitoare pentru dezvoltarea tehnologiei militare în timp ce desfăşura exerciţii comune în regiunea Pacificului.
Preţul susţinerii
Există totuşi limite foarte serioase ale acestor relaţii „fără limită”. Deocamdată, cel puţin, China subliniază naţiunilor occidentale că nu vinde Rusiei arme sau piese de avioane. Beijingul nu vrea să cadă victima sancţiunilor în sine, aşa că stabileşte limite relaţiei. Şi mai îngrijorător pentru Putin, China intenţionează, de asemenea, să stabilească un preţ ridicat pentru sprijin. Beijingul, de exemplu, doreşte să restricţioneze vânzările extrem de profitabile de arme ale Rusiei către India, principalul duşman al Chinei din Himalaya.
„În sens invers faţă de modelul Războiului Rece, Rusia va fi partenerul junior al unei Chine mai puternice. Asta îl va irita pe Putin”, a declarat Matthew Kroenig, director adjunct al Centrului Scowcroft pentru Strategie şi Securitate al Consiliului Atlantic.
Acest rol de vioara a doua nu este un scenariu pe care Putin l-ar fi imaginat atunci când preşedintele rus a decis să invadeze Ucraina în februarie, propulsat de dorinţa de a reconstrui gloria de altădată pentru naţiunea sa.
China este o ţară obsedată de corectarea umilinţelor istorice şi de păstrarea poziţiei sale de lider global. Timpul în care Uniunea Sovietică era superioară din punct de vedere ideologic şi economic faţă de China comunistă a trecut de mult. Huawei Technologies construieşte reţelele 5G ale Rusiei, în timp ce Rusia are nevoie de cooperarea Chinei în orice, de la piese de avioane la schimburi valutare. Important este că nu doar SUA şi Europa impun sancţiuni Moscovei, ci şi alte trei mari economii asiatice: Japonia, Coreea de Sud şi Singapore.
Andrei Kortunov, directorul general al Consiliului pentru Afaceri Internaţionale din Rusia, apropiat de Kremlin, se îndoieşte că elitele Rusiei au mult apetit să servească drept partener junior al Chinei. Dar vede puţine alternative pentru Moscova. „De când a început conflictul, Rusia a început să aibă nevoie de China mai mult decât mai înainte.