VIDEO INFOGRAFIE O rachetã nord-coreeanã a survolat insula japonezã Okinawa. Japonia cere întrunirea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Racheta nord-coreană a reuşit să plaseze un satelit pe orbită
Racheta nord-coreană a reuşit să plaseze un satelit pe orbită

Guvernul japonez a anunţat miercuri cã o rachetã nord-coreeanã a trecut deasupra insulei nipone Okinawa, la douãsprezece minute dupã ce a fost trasã din Coreea de Nord şi Tokio nu a încercat sã o doboare.

UPDATE 8.58 Moscova "regretă profund" lansarea unei rachete de către Coreea de Nord, a anunţat miercuri diplomaţia rusă, subliniind că aceasta este o încălcare a rezoluţiei 1.874 a Consiliului de Securitate al ONU, relatează AFP.

"Noul tir de rachetă efectuat de Coreea de Nord, împotriva recomandărilor comunităţii internaţionale, ne provoacă un regret profundi", a scris Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

UPDATE 8.45 Preşedinţia americană a condamnat caracterul foarte "provocator" al lansării, miercuri, de către Coreea de Nord a unei rachete, relatează AFP.

Este vorba despre un "act foarte provocator, care ameninţă securitatea regională, încalcă direct rezoluţiie 1.718 şi 1.874 ale Consiliului de Securitate al ONU (...) şi subminează regimul de neproliferare", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate naţională al Statelor Unite, Tommy Vietor, într-un comunicat.

UPDATE 8.43 China a condamnat cu jumătate de gură, miercuri, tirul de rachetă nord-coreean, subliniind că Phenianul "trebuie să respecte" rezoluţiile ONU care îi interzic testele cu rachete balistice, a anunţat agenţia China Nouă.

"Toate părţile vizate ar trebui să îşi păstreze cumpătul şi să se abţină de la a pune gaz pe foc pentru ca situaţia să rămână sub control", potrivit unui comentariu al agenţiei oficiale chineze care consideră că este "momentul construirii încrederii în peninsula coreeană".

UPDATE 8.41 Consiliul de Securitate al ONU va organiza miercuri o rundă de consultări ca urmare a lansării unei rachete cu rază lungă de acţiune de către Coreea de Nord,  au anunţat surse diplomatice la New York, citate de AFP.

„Japonezii şi americanii au cerut consultări în cadrul Consiliului de Securitate şi acestea vor avea loc la sfârşitul dimineţii de miercuri“, a indicat un diplomat occidental.

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei marocane a Consiliului de Securitate a confirmat organizarea de „consultări cu uşile închise“ miercuri dimineaţa, „la cererea unei ţări membre a Consiliului şi a altor două state“ neprecizate.

Premierul japonez a avertizat populaţia niponă în legătură cu tirul de rachetă nord-coreean prin intermediul unei serii de mesaje publicate pe Twitter, dintre care primul a fost postat la aproximativ şapte minute după lansare, relatează AFP.

Miercuri, la ora 09.56 la Tokyo (02.56 României), un mesaj intitulat "informaţie despre un tir al Coreei de Nord" a fost postat online, continuându-se astfel: "Cu foarte puţin timp în urmă, Coreea de Nord a trimis o rachetă (despre care pretinde că este un lansator de satelit) înspre sud. Vă vom ţine la curent pe măsură ce vor apărea informaţii noi".

În paralel, presa confirma acest anunţ al Guvernului japonez coroborându-l cu cel al agenţiei de presă sud-coreene Yonhap.

Ulterior au venit şi alte mesaje, transmise la interval de aproximativ două-trei minute şi care afirmau că "tirul a avut loc în jurul orei 09.49 (02.49 ora României)", că "racheta a survolat insula Okinawa la 10.01".

Guvernul a semnalat apoi că bucăţi din rachetă au căzut în cel puţin trei locuri, citând zone situate la 200-300 de kilometri vest şi sud-vest de peninsula coreeană, apoi la 300 de kilometri est de Filipine.

Mesajele următoare au reluat declaraţiile purtătorului de cuvânt al Guvernului, Osamu Fujimura, care a organizat o conferinţă de presă la ora 10.20 (03.20 ora României).

Această intervenţie a fost disponibilă pe Internet ca material video în câteva minute.

Un al 20-lea mesaj postat pe Twitter preciza: "după survolul controlat cu elicopterul de către poliţia din Okinawa, nu s-a constatat nicio pagubă pe teritoriul japonez la ora 10.50 (03.50 ora României)", respectiv la o oră după lansare.

UPDATE 7.48 Coreea de Nord a lansat cu succes o rachetă balistică, în ciuda avertismentelor internaţionale. Regimul de la Phenian a confirmat faptul că satelitul transportat de un proiectil a fost plasat pe orbită. Statele vecine au reacţionat imediat şi au solicitat întruniri de urgenţă.

Asia s-a trezit astăzi cu vestea că regimul de la Phenian a lansat o rachetă cu rază lungă de acţiune de pe coasta de vest a ţării. Aceasta a urmat traiectoria prevăzută, iar rămăşiţele au căzut în zonele preconizate, adică în Marea Galbenă, în Marea Chinei de Est şi în largul Oceanului Pacific, la 300 de kilometri depărtare de ţărmul Filipinelor.

Racheta a trecut şi deasupra insulei japoneze Okinawa, dar nu a fost o ameninţare pentru teritoriul ţării. Astfel, armata Japoniei nu a doborât dispozitivul, deşi era pregătită pentru acest lucru. Autorităţile de la Tokyo, care au reacţionat imediat, au condamnat acţiunea Coreei de Nord şi au catalogat-o drept un gest "extrem de regretabil" împotriva rezoluţiilor Organizaţiei Naţiunilor Unite. În consecinţă, a fost solicitată o întrunire de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.

"Am cerut insistent să nu lanseze racheta. Au făcut acest lucru şi este extrem de regretabil. Japonia nu va accepta această situaţie. Vom protesta vehement faţă de acţiunile Coreei de Nord", a declarat Osamu Fujimura.

Preşedintele Coreei de Sud şi-a convocat consilierii într-o şedinţă de urgenţă. La rândul lor, Statele Unite susţin că monitorizează situaţia. Coreea de Nord a lansat racheta cu rază lungă de acţiune la aproximativ un an de la moartea fostului lider Kim Jong-il. În luna aprilie, a fost lansată o altă rachetă, care s-a prăbuşită însă în Marea Galbenă după aproape două minute de zbor.

infografie racheta coreea de nord

UPDATE 7.12 Comandamentul nord-american de apărare aeriană (NORAD) a anunţat că Phenianul pare să fi reuşit, miercuri, să plaseze pe orbită un obiect, după un tir de rachetă, despre care Statele Unite au afirmat că au "luat notă" şi "supraveghează situaţia", relatează AFP.

"Potrivit indiciilor iniţiale, racheta a lansat un obiect care s-a instalat pe orbită", a declarat NORAD într-un comunicat.

Coreea de Nord a trimis în spaţiu, miercuri, pentru prima dată cu un aparent succes, un lansator de satelit considerat de comunitatea internaţională o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune.

"Lansarea celei de-a doua versiuni a satelitului nostru Kwangmyongsong-3 de la centrul spaţial Sohae (...) a reuşit", iar "satelitul a intrat pe orbită aşa cum era prevăzut", a anunţat agenţia de presă oficială a regimului nord-coreean KCNA.

Anterior, Statele Unite au anunţat că au "luat notă" de tirul de rachetă al Coreei de Nord şi "supraveghează situaţia", a anunţat marţi seara un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei americane.

"Am luat notă de lansare şi supraveghem situaţia", a declarat pentru AFP acest oficial, în prima reacţie americană la tirul de rachetă nord-coreean.

El a precizat că Washington va da publicităţii o reacţie oficială "mai târziu".

Statele Unite, care nu întreţin relaţii diplomatice cu Coreea de Nord, au avertizat la începutul lui decembrie că tirul de rachetă nord-coreean "ar fi un act de mare provocare ce ameninţă pacea şi securitatea în regiune".

Departamentul de stat a amintit că "orice utilizare de către Coreea de Nord a tehnologiei rachetelor balistice este o încălcare directă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU", care vizează Phenianul.

UPDATE 05:01 Coreea de Nord a afirmat că, pentru prima dată, a lansat cu succes o rachetă ce a plasat pe orbită un satelit de uz civil, potrivit agenţiei de presă oficiale a regimului nord-coreean KCNA, preluată de AFP. 

”O rachetã denumitã de Coreea de Nord  «satelit»  a fost trasã la 09:49 şi a trecut peste Okinawa la 10:01. Nu am lansat nicio interceptare”, a explicat biroul prim-ministrului, precizând cã racheta a fost trasã spre sud.

Coreea de Nord a anunţat anterior cã vrea sã lanseze racheta sa Unha-3 între 10 şi 22 decembrie, înainte de a extinde fereastra pânã la 29 decembrie, aminteşte AFP.

“Coreea de Nord a procedat la lansare în pofida apelurilor noastre de a renunţa. Pentru ţara noastrã, este intolerabil”, a declarat purtãtorul de cuvânt al Guvernului japonez, Osamu Fujimura.

 ;

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite