VIDEO Cum sunt ajutaţi brazilienii de monedele locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clienţii cumpără cu bancnote locale tot ce au nevoie   FOTO Captură Youtube
Clienţii cumpără cu bancnote locale tot ce au nevoie   FOTO Captură Youtube

Primele bănci comunitare din Brazilia au fost înfiinţate din dorinţa de a încuraja dezvoltarea economică şi socială, ideea de bază fiind foarte simplă: resursele şi bogăţiile nu mai ajung în alte zone mai bogate din oraşele braziliene şi astfel este încurajată producţia locală şi consumul bazat pe o economie structurată pe solidaritate.

Negustorul Heraldo Rodrigues da Silva, în vârstă de 55 de ani, deţine un mic magazin în Sao Benedito, unul dintre cele mai sărace cartiere din Vitoria, capitala statului brazilian Espirito Santo.

Pe peretele din spatele tejghelei atârnă un anunţ care spune că, pe lângă moneda braziliană, este acceptată şi una alternativă, bem, emisă de banca locală pentru dezvoltare, Banco Bem. Aceasta a fost înfiinţată în 2005 de o asociaţie de croitorese, care a decis să împrumute profiturile unui grup de fabricanţi de mobilă, pentru ca aceştia să îşi poată începe propria afacere, scrie BBC.

În Brazilia există aproximativ 100 de astfel de bănci pentru microfinanţări, al căror scop este de a promova principiile unei „economii bazate pe solidaritate“, care, în opinia lor, este mai echitabilă şi mai durabilă decât modelul capitalist dominant.

Clienţii lor pot plăti cu bancnote colorate, cu diverse denumiri: palmieri, castane, floarea soarelui sau săruturi.

Banca Bem este responsabilă şi de schimbările din Sao Benedito, era una dintre cele mai violente mahalale, plină de traficanţi de droguri. Acum, însă, este ocupată de poliţie, iar localnicii spun că se simt mult mai în siguranţă. Viaţa lor s-a îmbunătăţit în ultimii ani datorită politicilor sociale şi datorită unor proiecte locale precum Banca Bem.

„Prin Banca Bem ei au început să mă încurajeze, să mă ajute, să mă susţină. Comerţul a crescut foarte mult în ultima vreme, mulţi oameni vin să-şi cheltuiască banii aici şi mulţi dintre ei plătesc cu bemi“, spune Rodrigues da Silva, fost zidar. El a luat două împrumuturi de la bancă, unul pentru a-şi construi un magazin şi al doilea pentru a-l extinde.

Cumpărături locale

Banco Bem a fost inspirată de Banco Palmas, prima comunitate bancară braziliană, fondată cu 15 ani în urmă.

„Scopul unei monede sociale este de încuraja oamenii să folosească banii în cadrul comunităţii lor şi să contribuie la dezvoltarea economiei locale. Sistemul nostru de credite este foarte simplu. Vecinii decid cui ar trebui acordat împrumutul - noi le punem doar o simplă întrebare: «Dacă aceşti bani ar fi ai tăi, i-ai împrumuta vecinului X?»“, a explicat managerul băncii, Leonora Mol.

Banca încurajează micii comercianţi să se unească, pentru a negocia preţuri mai bune cu furnizorii mari şi cu supermarketurile. Banco Bem ajută, de asemenea, la transformarea zonelor folosite ca gropi de gunoi în parcuri sau teatre în aer liber.

Şi Banca Viaţa Verde a declarat război gunoiului: ea plăteşte pentru materiale reciclabile. În apropierea uneia dintre intrările băncii există un magazin de unde oamenii pot cumpăra mâncare la un preţ foarte mic, plătind cu bancnotele primite de la bancă.

„Am pornit această iniţiativă când am realizat că trebuie să facem ceva înainte ca mediul să fie complet distrus de gunoi. Aveam un râu unde oamenii obişnuiau să pescuiască şi copiii să înoate. Plasticul a pus capăt acestor activităţi. În timpul sezonului ploios am început să avem inundaţii, apa ne ajunge şi până la ferestre“, spune directorul băncii,  Ribeiro dos Santos, fost zidar.

Deşi râul e încă departe de a fi curăţat, localnicii sunt mândri de ceea ce au realizat până acum.

„Aceasta este cea de-a treia roabă plină de sticle, pe care eu şi mama am adus-o astăzi. Ne ajută financiar, dar ar trebui să vedeţi şi ce curate sunt acum străzile“, a spus o tânără.

Comunitatea de încredere

Băncile comunitare braziliene se bucură acum şi de sprijinul guvernului.

„Banca Centrală avea rezerve cu privire la monedele noastre sociale, dar a recunoscut importanţa muncii noastre şi a acceptat-o“, a declarat Ribeiro dos Santos.

El vede o schimbare fundamentală în modul în care societatea braziliană funcţionează acum. „Nu ne mai este teamă să negociem cu guvernul. Înainte nu puteam nici măcar să ne apropiem de autorităţile locale, iar de Banca Centrală nici nu mai zic! Dar încet, încet, am căpătat încredere în ceea ce putem realiza cu resurse puţine, dar cu multă bunăvoinţă“, a explicat  Santos.

„Sperăm ca în câţiva ani să nu mai fie nevoie de monedele noastre alternative, pentru că majoritatea oamenilor vor cumpăra din localitate şi vor ajuta comunitatea să se dezvolte“, a adăugat Mol.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite