Uniunea statelor sud-americane sprijină Ecuadorul şi lansează un apel la dialog

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea statelor sud-americane (Unasur) şi-a exprimat, duminică, sprijinul în favoarea Ecuadorului în diferendul cu Marea Britanie cu privire la fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, refugiat în ambasada ecuadoriană la Londra, transmite AFP.

Într-o declaraţie comună citită de secretarul general al organizaţiei, venezueleanul Ali Rodriguez, miniştrii de externe din ţările membre ale Unasur, reuniţi în localitatea Guayaquil, din sud-vestul Ecuadorului, şi-au exprimat "solidaritatea lor" cu Quito şi au cerut "părţilor (implicate) să continue dialogul cu scopul de a se ajunge la o soluţie acceptată de ambele părţi".

Şefii diplomaţiilor şi-au exprimat "solidaritatea lor şi spirjinul acordat guvernului Ecuadorului în faţa ameninţării cu violarea localurilor misiunii sale diplomatice" la Londra şi au reafirmat "dreptul suveran al fiecărei ţări de a acorda azil".

Cu toate că ministrul britanic de externe, William Hague, a exclus în public eventualitatea ca poliţia să pătrundă în ambasada ecuadoriană pentru a-l aresta pe Assange, Quito afirmă că Londra a fost ameninţat cu o asemenea măsură, scrie Agerpres.

Assange s-a refugiat la 19 iunie în ambasada Ecuadorului la Londra de unde a cerut şi-a obţinut azil în această ţară pentru a se sustrage extrădarii de către Marea Britanie în Suedia, unde este acuzat de agresiune sexuală şi viol.

Foreign Office a declarat că evenimentele de duminică "nu schimbă cu nimic poziţia noastră", dar că Marea Britanie vrea să găsească o soluţie diplomatică la această problemă.

Julian Assange se teme că, dacă va fi extrădat în Suedia, ar putea fi trimis ulterior în SUA pentru a răspunde acuzaţiilor de spionaj după divulgarea de către site-ul său a sute de mii de documente diplomatice secrete americane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite