Un strănepot al lui Saddam Hussein, extrădat de Liban în Irak pentru legături cu Statul Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un irakian prezentat de Bagdad drept un nepot de-ai lui Saddam Hussein a fost extrădat din Liban în Irak, unde este acuzat că a participat la un masacru comis de grupul Statul Islamic (SI) în 2014, relatează AFP, citând o sursă de securitate irakiană, potrivit Agerpres.

Saddam Hussein
Steagul organizației teroriste Stat Islamic / ISIS Foto AFP (arhivă)

Abdallah Sabaoui este „fiul unui nepot” al fostului dictator Saddam Hussein, a declarat pentru AFP acest responsabil sub acoperirea anonimatului, care a precizat că extrădarea a avut loc vineri.

„Este acuzat că a fost membru al SI şi că a participat la masacrul de la Speicher”, unde jihadiştii au executat mai multe sute de soldaţi în 2014, a precizat el.

Potrivit unei surse judiciare libaneze, Sabaoui, născut în 1994, „a fost reţinut pe 11 iunie 2022. El era căutat de Interpol pentru că este acuzat că a comis masacre în Irak”. „Irakul a cerut extrădarea sa”, a adăugat sursa citată.

Contactată de AFP, familia lui Abdallah Sabaoui a respins aceste acuzaţii, afirmând că el se afla în Yemen la momentul faptelor.

Masacrul de la Speicher a fost unul dintre cele mai sângeroase comise de gruparea SI.

În iunie 2014, când jihadiştii ocupaseră deja mai multe oraşe în nordul Irakului, ei au luat ostatici la baza Speicher, în nordul Bagdadului, sute de tineri recruţi ai armatei, în mare parte şiiţi.

Ei i-au executat unul câte unul, ucigând până la 1.700 de persoane. Unele trupuri neînsufleţite au fost aruncate în fluviul Tigru, în timp ce majoritatea au fost îngropaţi în gropi comune.

Mai multe zeci de persoane au fost condamnate la moarte de tribunalele irakiene pentru implicarea lor în acest masacru şi executate.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite