Un serial TV despre viaţa femeilor sub regimul de teroare al Statului Islamic va fi difuzat pentru arabi în timpul Ramadanului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un serial de televiziune inspirat din realitate care prezintă poveşti nespuse ale unor femei din organizaţia Stat Islamic a fost produs de MBC Group şi va fi difuzat pentru arabi în luna Ramadanului. Proiectul este primul serial de televiziune care prezintă viaţa sub regimul grupului terorist în Siria şi Irak, informează AFP.

Serialul este intitulat „Black Crows“ şi va fi difuzat în timpul Ramadanului, care reprezintă perioada în care se înregistrează cea mai mare audienţă TV în lumea arabă şi care începe în acest weekend.

Produs de MBC Group din Arabia Saudită, serialul are în centru poveşti despre femei voluntare sau forţate să se alăture organizaţiei Statul Islamic, precum şi „teama“ care le formează relaţiile.

„Ne-am dorit să spunem poveşti reale care vor sensibiliza oamenii şi, în acelaşi timp, vor reflecta realitatea urâtă a terorismului. Am realizat că mass-media arabă nu mai poate continua să nu acţioneze în timp ce grupuri teroriste au folosit media ca parte centrală a războiului lor“, a spus Mazen Hayek, un purtător de cuvânt al MBC, pentru AFP.

Povestea unei tinere şi a bunicii ei

Unul dintre episoadele serialului va prezenta povestea unei tinere şi a bunicii ei, ambele purtând vălul musulman „niqab“, ce le acoperă feţele. Cele două îşi câştigă traiul vânzând farfurii de cină decorate cu imagini de animale într-un sat controlat de organizaţia teroristă. Femei înarmate din Hesba - unitatea de poliţie feminină a extremiştilor -, le spun că imaginile cu animale sunt „haram“ (interzise de islam, n. red.). Însă, bunica tinerei refuză să se supună autorităţii Hesba şi este împuşcată în cap de una dintre femei.

„Mai împuşcă doi, apoi poţi merge să îţi vezi mama“

Un alt episod prezintă o tabără de antrenament pentru copii, în care aceştia învaţă să folosească mitraliere împotriva unor „ţinte umane“ - prizonieri luaţi de Statul Islamic. 

„Gloanţele sunt mai rapide decât oamenii. Mai împuşcă doi, apoi poţi merge să îţi vezi mama“, i-a spus un bărbat înarmat unui copil care ţintea prizonieri.

Cu o distribuţie formată din actori din Arabia Saudită, Siria şi Irak, serialul de 10 milioane de dolari a fost filmat în cea mai mare parte în Liban, pe o perioadă de şase luni. Cercetarea pentru acest proiect a durat peste un an.

Scenele şocante din serial pot atrage sau respinge telespectatorul, dar cu siguranţă nu îl pot lăsa indiferent. Este o dramă puternică, iar telespectatorul poate alege întotdeauna ce să urmărească

, spune Fadi Ismail, preşedintele companiei de producţie

Liban, principalul loc în care a fost filmat serialul, găzduieşte peste un milion de refugiaţi sirieni şi a fost scena în care au avut loc detonări sinucigaşe revendicate de Statul Islamic.

„Siguranţa a fost cea mai dificilă provocare a noastră în timpul filmărilor. Când transformi o zonă din Liban în ceea ce pare a fi o tabără a Statului Islamic, trebuie să te gândeşti la siguranţa echipei tale“, a spus producătorul executiv Amer Sabbah.

În 2015, un episod special produs de MBC şi difuzat în timpul Ramadanului - o satiră intitulată „Selfie“ - a ţintit Statul Islamic cu o poveste în care personajul principal este un tată care călătoreşte în Siria pentru a îşi recupera fiul, după ce acesta s-a alăturat grupului terorist. După difuzarea episodului, actorul care a interpretat protagonistul, Nasser al-Qasbi, a primit o serie de ameninţări cu moartea pe internet.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite