Exclusiv Un fost ofițer CIA explică modul în care Rusia l-a ajutat pe Bashar al-Assad să fugă din Siria

0
Publicat:

Fost ofițer superior CIA timp de două decenii, James Acuna explică foarte clar modalitatea prin care Rusia l-a ajutat pe fostul președinte sirian Bashar al-Assad să fugă din Siria și să ajungă la Moscova.

James Acuna a lucrat în CIA 20 de ani FOTO arhiva personală
James Acuna a lucrat în CIA 20 de ani FOTO arhiva personală

Într-o declarație acordată în exclusivitate pentru „Adevărul”, James Acuna, care a lucrat în perioada 2002-2022 ca ofițer senior de operațiuni în cadrul CIA, specializat în probleme geopolitice și tehnologice în Eurasia și Asia, spune că fuga lui al-Assad în Rusia a fost o operațiune pregătită din timp.

„Serviciile de informații rusești dețin un întreg ansamblu de rețele ilegale în Siria, inclusiv baza navală Tartus. Legat de fuga lui al-Assad, consider că rușii au folosit un avion necomercial pentru a îl duce rapid pe acesta la Moscova. Și au făcut-o ușor. Sunt sigur că rușii au pregătit fuga fostului președinte sirian timp de ani de zile”, a declarat James Acuna în exclusivitate pentru ”Adevărul”.

Construită în 1971 în Taurus, o regiune de coastă din nord-vestul Siriei, baza navală respectivă este cea mai mare bază militară rusă în afara teritoriului său, după cea de la Sevastopol.

Acestă bază permitea marinei ruse să fie prezentă în Marea Mediterană, oferind navelor sale posibilitatea realimentării și efectuării reparațiilor. Este aproape de Canalul de Suez, o arteră maritimă vitală prin care trece 10% din comerțul mondial.

Golful a fost modernizat încă din anii 1970 și ar putea găzdui aproximativ zece nave în total. „Baza de la Tartus este un mijloc de a te revendica drept o mare putere”, se preciza într-un rticol din „La Revue Défense nationale” în 2022.

Conform serviciilor de informații militare ucrainene, Rusia și-a evacuat în această săptămână navele din baza navală Tartus, inclusiv fregata Amiral Grigorovici din flota Mării Negre și cargoul Inginer Trubin din Flota de Nord.

Odată cu pierderea foarte probabilă a bazei Tartus, „orice desfășurare de nave rusești în Marea Mediterană va deveni mai complexă, deoarece va provoca o uzură mai mare a navelor”, estimează pe X Benjamin Gravisse, expert în forțele ruse.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite