Un fost agent CIA susține că Hitler și-a înscenat moartea. „Dacă ai vrea să-l ascunzi, acolo ai face-o”

0
0
Publicat:

Un fost agent CIA susține că există tot mai multe dovezi care indică faptul că Adolf Hitler nu s-a sinucis în buncărul din Berlin în 1945, ci și-a înscenat moartea și a reușit să fugă în Argentina, unde ar fi fost adăpostit de autorități locale și sprijinit în tentativa de a reconstrui un nou imperiu nazist.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Bob Baer, fost ofițer CIA cu peste două decenii de experiență în domeniul informațiilor, susține că versiunea oficială a istoriei – conform căreia Hitler s-ar fi sinucis în 1945 – ar trebui reevaluată, întrucât guvernul argentinian urmează să desecretizeze documente care ar putea demonstra legături între dictatorul nazist și guvernul sud-american, care l-ar fi putut adăposti.

Baer a declarat pentru Daily Mail că arhivele despre naziștii fugiți în Argentina după război ar putea scoate la iveală încercări de a construi un Al Patrulea Reich în America de Sud și implicarea oficialilor argentinieni în sprijinirea naziștilor sau scheme de spălare de bani. De asemenea, ar putea include dovezi despre sprijinul oferit de regimul președintelui Juan Perón foștilor naziști, inclusiv în construirea unei ascunzători în provincia Misiones, descoperită de arheologi în 2015.

S-au cheltuit mulți bani pentru un complex cu instalații sanitare și electricitate în mijlocul pustietății”, a declarat Baer pentru Daily Mail, adăugând că în zonă au fost găsite obiecte naziste – inclusiv monede germane din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Dacă ai vrea să ascunzi pe cineva ca Hitler, acolo ai face-o”, a spus Baer.

Nu se știe exact când vor publica autoritățile argentiniene aceste dovezi, însă teoria conform căreia Hitler ar fi scăpat a tot fost discutată de-a lungul anilor.

Confuzia ADN-ului

Majoritatea istoricilor sunt de acord că Hitler și Eva Braun s-au sinucis în buncărul Führerului în aprilie 1945, în timp ce trupele sovietice se apropiau de Berlin. Rămășițele lor au fost păstrate până în 1970, când KGB-ul sovietic le-a distrus pe cele ale lui Hitler, păstrând doar un maxilar și o bucată de craniu, transportate la Moscova. 

În 1993, după încheierea Războiului Rece, autoritățile de la Moscova au oferit publicității imagini cu un fragment de craniu cu o gaură de glonț, susținând că i-ar aparține lui Adolf Hitler. Teste amănunțite efectuate în 2009 în Statele Unite au evidențiat faptul că fragmentul de craniu îi aparține unei femei sub 40 de ani.

Imagine din buncărul lui Hitler
Imagine din buncărul lui Hitler

Între timp, mii de criminali de război naziști – inclusiv Adolf Eichmann și „Îngerul morții” Josef Mengele – au fugit în America de Sud.

Teoriile despre evadarea lui Hitler au reapărut în 2009, când teste ADN amănunțite efectuate în Statele Unite au arătat că fragmentul de craniu păstrat la Moscova aparținea, de fapt, unei femei cu vârsta între 20 și 40 de ani.

Baer consideră această confuzie „una dintre marile mistere ale istoriei la care nu vom avea niciodată un răspuns complet”.

Fragmentul de mandibulă inferioară nu a fost niciodată testat. Acesta, împreună cu coroana dentară, reprezintă, în opinia istoricului Ian Kershaw, cele mai importante dovezi cu privire la moartea lui Adolf Hitler.

Alte dosare CIA declasificate în 2017 conțin o fotografie din Columbia, din 1955, care arăta un bărbat cu o asemănare izbitoare cu Hitler. Un alt dosar, intitulat „Ascunzătoarea lui Hitler în Argentina” din 1945, descrie un hotel-spa din La Falda, Argentina, deținut de susținători ai lui Hitler, unde s-ar fi ascuns liderul nazist.

Cu toate acestea, CIA a publicat și un raport de autopsie care confirmă moartea lui Hitler în buncăr. Baer spune că simplul fapt că agenția a investigat aceste piste arată că supraviețuirea lui Hitler era luată în calcul la nivel înalt.

Dacă, la 10 ani după război, CIA considera aceste rapoarte demne de investigat, înseamnă că la nivelul executiv al guvernului american exista cel puțin o suspiciune că Hitler ar fi putut scăpa”, arată Baer.

Președintele argentinian Javier Milei a autorizat desecretizarea arhivelor naziste după o întâlnire, în februarie 2024, cu reprezentanți ai Centrului Simon Wiesenthal. Arhivele vizează cei circa 10.000 de naziști și fasciști care au fugit în America Latină după război.

John Cencich, fost investigator ONU pentru crime de război, care a colaborat cu Baer, este mai sceptic. El consideră că naziștii refugiați nu s-au apropiat cu adevărat de reconstrucția Reich-ului.

Mulți dintre ei încă îl venerau pe Hitler și poate chiar credeau că nu e mort. Dar erau doar niște foști naziști demoralizați, care trăiau în trecut și fuseseră doar în căutarea siguranței, fugind de justiție”, explică el.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite