Ucraina: Prima școală imprimată 3D într-o zonă de război. Cum a fost construit și cum arată centrul din Liov pentru copiii refugiați

0
Publicat:

Project Hive din Liov, Ucraina, prima clădire imprimată 3D într-o zonă de război, arată mai puțin ca o școală și mai mult ca un centru wellness sau ca un muzeu de artă modernă, potrivit CNN, care a dezvăluit cum a fost realizată construcția.

Cu liniile sale gri și exteriorul elegant și curbat, clădirea Project Hive are o textură care te duce cu gândul la un cocon sau la un stup de albine, aspectul datorându-se metodei de construcție folosite pentru realizarea sa: imprimarea 3D.

Pereții acestei unități de învățământ de 3.983 de metri pătrați - situată la mai puțin de 200 de metri de Școala nr. 23 din Liov - au fost tipăriți în doar 40 de ore cu o imprimantă COBOD gantry, care urmează planuri digitale pentru a turna betonul precum glazura pe un tort.

Este prima clădire imprimată 3D într-o zonă de război și primul centru educațional imprimat 3D din Europa, a subliniat, pentru CNN, Jean-Christophe Bonis, fondatorul Team4UA, organizația non-profit responsabilă de proiectul pilot.

„Nu sunt un constructor; nu vreau să fiu arhitect sau dezvoltator... Dar prin robotică și inteligență artificială, prin tehnologie, putem accelera procesul (de construcție)", a declarat Bonis.

Prin acest proiect au fost amenajate patru săli de clasă destinate elevilor strămutați aici din cauza războiului, în contextul în care, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, localități precum Liov au fost nevoite să facă față zecilor de mii de oameni care fugeau din calea bombardamentelor.

Jean-Christophe Bonis crede că, dacă va avea succes, proiectul ar putea permite ca „imprimarea 3D să fie unul dintre instrumentele de construcție locală în Ucraina".

Realizarea construcțiilor printate 3D este nu doar mult mai rapidă decât în varianta clasică, ci și mai durabilă decât metodele tradiționale de construcție, după părerea unor experți

Pentru realizarea școlii 3D din Liov, Team4UA a colaborat cu studioul ucrainean Balbek Bureau la proiectare și cu firma de arhitectură Ars Longa la partea de inginerie, potrivit CNN.

Scoala imprimată 3D. FOTO FacebookTeam4UA
Scoala imprimată 3D. FOTO FacebookTeam4UA

Proiectul privind imprimarea clădirii cu un singur etaj a demarat în septembrie 2022, realizarea sa, de la fundație până la finisaje, ar fi durat, în mod normal, doar trei luni, însă atacurile aeriene rusești și bombardamentele din întreaga țară au afectat infrastructura civilă majoră, inclusiv rețeaua electrică, provocând pene de curent generalizate în Liov, astfel că proiectul Hive a fost suspendat.

Cadrul de beton, realizat în două zile

În vara anului trecut, când situația s-a stabilizat în Liov și alimentarea cu energie electrică a fost complet restabilită, situația a permis livrarea imprimantei.

Pentru imprimarea cadrului de beton al clădirii, au fost suficiente mai puțin de două zile, cumulat, însă Team4UA a eșalonat lucrarea pe parcursul a șase săptămâni, astfel încât să poată organiza sesiuni de formare și dezvoltare la fața locului.


Pereții au aspectul unui cocon. FOTO Facebook Team4UA
Pereții au aspectul unui cocon. FOTO Facebook Team4UA

Data deschiderii a fost anunțată pentru ianuarie 2024, însă proiectul s-a lovit de un alt obstacol: finanțarea, întrucât costurile de construcție în Ucraina au crescut brusc în ultimul an, iar pentru finisare - acoperișul, ferestrele, ușile și designul interior - organizatorii și-au dat seama că mai au nevoie de încă 400.000 de dolari.

Imprimarea 3D a clădirilor, o alternativă costisitoare

Pentru că vorbim de o tehnologie relativ nouă pentru care există date limitate privind siguranța și stabilitatea clădirilor rezultate, construcțiile imprimate 3D au fost utilizate în principal în cadrul unor proiecte punctuale sau colaborări de cercetare, notează CNN.

Firma olandeză de arhitectură DUS realizează case tipărite 3D încă din 2015, iar firma de construcții ICON din Texas a tipărit în 3D comunități întregi în Austin, Texas și Nacajuca, Mexic.

Prima clădire comercială din lume tipărită 3D - Dubai Future Foundation - a fost realizată în 2020, iar prima școală din lume tipărită 3D a fost finalizată în 2021, în Malawi, pereții acesteia fiind montați în doar 18 ore.

Christian Lange, profesor asociat de arhitectură la Universitatea din Hong Kong, unde supraveghează Laboratorul de fabricare robotică, consideră că, atunci când vine vorba de construcții la scară largă, tehnologia este „încă în fază incipientă".

Profesorul este sceptic în ceea ce privește beneficiile utilizării imprimării 3D pentru a construi în regiuni cu conflicte sau perturbări continue.

Chiar dacă această tehnologia are potențialul de a fi mai ieftină decât metodele de construcție convenționale, costurile inițiale ale imprimantelor pot fi extrem de ridicate, iar dimensiunile lor pot face ca acestea să fie dificil și costisitor de mutat.

Christian Lange spune că există alternative mai ieftine și mai rapide la imprimarea 3D, cum ar fi clădirile prefabricate și modulare.

În Ucraina însă, unde mulți tehnicieni, muncitori în construcții și experți în industrie luptă pe front, automatizarea ar putea ajuta la contracararea lipsei de forță de muncă, a declarat Olga Gavura, managing partner la 7CI Group, un antreprenor în cadrul Proiectului Hive, care a precizat că doar patru experți au fost necesari pentru faza de construcție a proiectului Hive, potrivit CNN.

Ea consideră că, dat fiind numărul mare de structuri care trebuie reconstruite, imprimarea 3D va deveni esențială în Ucraina. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite