Turcia ar putea fi următoarea țintă a Israelului, spune Erdogan. Ce urmărește liderul de la Ankara cu astfel de declarații

0
Publicat:

Israelul continuă să desfășoare operațiuni militare în teritoriile palestiniene și în Liban, dar în curând Turcia ar putea deveni o posibilă țintă, a declarat președintele Recep Tayyip Erdogan, relatează Hurriyet Daily News.

Președintele Turciei, Recept Erdogan/ FOTO:EPA/EFE
Președintele Turciei, Recept Erdogan/ FOTO:EPA/EFE

Șeful statului turc a acuzat Israelul de comiterea de atacuri teroriste în Liban, dar provocările s-ar putea să nu se oprească aici. Ankara se așteaptă ca Ierusalimul să „atragă alte state în războiul său”.

„După Liban, următorul loc către care (Israelul - n.r.) își va îndrepta privirea, vă spun clar, va fi patria noastră... În visele premierului Benjamin Netanyahu, există Anatolia (partea asiatică a Turciei - n.r.). Indiferent de costuri, Turcia va continua să țină piept Israelului și să invite lumea la această poziție onorabilă. Turcia va face tot posibilul pentru a crea un front pentru umanitate”, a declarat Erdogan.

Președintele turc i-a criticat pe cei care susțin neutralitatea în fața escaladării tensiunilor, în condițiile în care Israelul ar intenționa să arunce în foc întreaga regiune.

„Nimeni cu o fărâmă de conștiință nu poate rămâne tăcut în fața unei astfel de rețele de crime în masă. Așa cum Hitler a fost oprit atunci când s-a văzut prin lupă, la fel va fi oprit și Netanyahu”, a continuat Erdogan.

La 1 octombrie, Israelul a anunțat oficial că a lansat o operațiune terestră în sudul Libanului. Ierusalimul a precizat că operațiunea terestră a fost lansată prin decizia conducerii politice a țării și că țintele atacate de IDF reprezintă o amenințare directă la adresa comunităților israeliene.

Expert: Nu va exista o alianță islamică puternică împotriva Israelului, în ciuda apelurilor lui Erdogan

În ciuda retoricii lui Erdogan și a apelurilor la unitate între țările musulmane, diferențele politice și economice din regiune fac improbabilă formarea unei alianțe unificate și puternice.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în declarațiile sale recente pe fondul conflictului din Gaza, a făcut apel la lumea musulmană să se unească împotriva acțiunilor Israelului. Cu toate acestea, potrivit Karolinei Wanda Olszowska, președinta Institutului de Studii Turce, crearea unei alianțe musulmane puternice este puțin probabilă din cauza dezacordurilor și ambițiilor reciproce ale țărilor principale din regiune., scrie agenția PAP.

Pe fondul conflictului actual dintre Israel și Palestina și după atacurile israeliene asupra Libanului, Erdogan a declarat că Turcia ar putea fi următoarea țintă pentru Israel. Deși expertul consideră că o astfel de evoluție este puțin probabilă, aceste declarații vizează mai degrabă un public intern pentru a confirma presupusa amenințare la adresa securității naționale a Turciei. În același timp, Erdogan acuză Israelul de destabilizarea Orientului Mijlociu și de politicile sale împotriva musulmanilor, comparând acțiunile guvernului israelian cu Germania nazistă.

Olshovska consideră că, în ciuda retoricii lui Erdogan și a apelurilor sale pentru unitatea țărilor musulmane, diferențele politice și economice din regiune fac improbabilă formarea unei singure alianțe. Țări precum Egiptul, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au propriile lor ambiții și nu sunt dispuse să cedeze conducerea Turciei. În plus, aceste state au relații diferite cu Occidentul, ceea ce complică consolidarea.

"Turcii cred că ceea ce se întâmplă în Gaza este un genocid, că totul este vina Israelului. Există o așteptare, mai ales printre alegătorii lui Erdogan, că politica va fi pro-palestiniană, că Turcia va proteja musulmanii și că nu va coopera cu Israel”, a spus Olshovska.

Dar adevărul este, a continuat ea, că, în timp ce Erdogan îi sprijină public pe palestinieni în forurile internaționale, guvernul său continuă să mențină legăturile economice cu Occidentul.

Prin urmare, Turcia, în ciuda retoricii sale pro-palestiniene, nu încearcă să rupă complet relațiile cu SUA și țările europene. Acesta este un alt factor care împiedică crearea unei puternice alianțe musulmane, în ciuda dorinței unor țări de a-și asuma rolul de lider în regiune.

Pe 28 iulie, președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia poate intra în Israel „cum a intrat în Libia și Nagorno-Karabah”. Ca răspuns, Ministerul de Externe israelian ia promis lui Erdogan soarta fostului dictator irakian Saddam Hussein.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite