„The New York Times”: 12 generali ruşi ucişi în Ucraina de la începutul războiului. O parte din informaţii, furnizate de serviciile secrete americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul Vladimir Frolov, înmormântat la Sankt Petersburg FOTO fontanka.ru
Generalul Vladimir Frolov, înmormântat la Sankt Petersburg FOTO fontanka.ru

Informaţii furnizate de Washington armatei ucrainene au permis ţintirea mai multor generali ruşi în apropierea frontului, relatează „The New York Times” (NYT), care citează surse anonime din cadrul serviciilor secrete americane.

Potrivit cotidianului american, cel puţin 12 generali ruşi, un număr destul de ridicat, au fost ucişi de la începutul războiului la scară largă în Ucraina, mulţi dintre ei fiind vizaţi de armata ucraineană în urma unor informaţii primite de la Washington.

Eforturile Statelor Unite de a ajuta Ucraina sunt axate şi pe informaţii, cum ar fi despre „localizarea şi alte detalii cu privire la cartierele generale mobile ale armatei ruse, care se deplasează frecvent”, scrie NYT.

Luni, Pentagonul a recunoscut oficial că şeful Staului Major al Rusiei, generalul Valeri Gherasimov, s-a aflat săptămâna trecută pe frontul din Donbas, în estul Ucrainei, sugerând astfel că responsabili militari ruşi de cel mai înalt rang se apropie de zonele de luptă. Potrivit unor surse de la Kiev, Gherasimov a fost rănit într-o explozie la Izium, dar Pentagonul a refuzat să confirme sau să infirme această informaţie.

Însă informaţiile cu privire la uciderea unor generali ruşi sunt destul de sigure, provenind inclusiv din Rusia. De exemplu, la începutul lui martie, municipalitatea oraşului Novorosiisk, în sudul Rusiei, a confirmat moartea generalului Andrei Suhoveţki, fostul adjunct al comandantului Armatei 41. Într-un comunicat, generalul Suhoveţki este numit drept „erou” în Ucraina.

Asistenţa pe tărâmul informaţiilor, pe care Washingtonul preferă să nu o etaleze, se adaugă echipamentelor şi armamentului de miliarde de dolari livrate tot mai transparent de Statele Unite Ucrainei, de la arme antitanc şi muniţii până la, cel mai recent, piese de artilerie grea, elicoptere şi drone, notează NYT.

„Vrem să vedem Rusia slăbită până la aşa un grad încât să nu mai poată face aceleaşi lucruri precum ca invazia din Ucraina”, a declarat la sfârşitul lui aprilie şeful Pentagonului, Lloyd Austin.

Însă Consiliul Naţional de Securitate (NSC) a respins afirmaţia precum că Statele Unite oferă sprijin Ucrainei să ucidă generali ruşi, catalogând-o drept „iresponsabilă”. „Statele Unite furnizează informaţii privind câmpul de luptă pentru a-i ajuta pe ucraineni să-şi apere ţara”, a declarat pentru AFP Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a NSC. „Noi nu furnizăm informaţii în intenţia uciderii generalilor ruşi”, a insistat ea.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova „este foarte conştientă că Statele Unite, Marea Britanie şi NATO ca întreg transmit în mod constant informaţii şi alţi parametri către forţele armate ucrainene”.

Peskov a recunoscut că acest lucru, precum şi susţinerea Ucrainei cu arme, „nu contribuie la încheierea rapidă a operaţiunii”, adică a războiului.

Întrebat ce măsuri de răspuns ar putea lua Rusia, purtătorul de cuvânt al lui Putin a răspuns evaziv: „Desigur, armata rusă face tot ce este necesar în această situaţie”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite