Temperaturi istorice în Siberia, pe fondul celui mai mare val de căldură din toate timpurile

0
Publicat:

Zeci de recorduri de căldură au fost doborâte în Siberia, în timp ce temperaturile au depășit 37,7 grade Celsius.

temperaturi extreme

În ciuda faptului că suntem abia la începutul lunii iunie, recordurile se prăbușesc în unele părți ale Siberiei, sin cauza căldurii extreme neobișnuit de mari.

Sâmbăta trecută, temperaturile au atins 37,9 grade Celsius în Jalturovosk, cea mai fierbinte zi din istorie, potrivit climatologului Maximiliano Herrera, care urmărește temperaturile extreme de pe tot globul.

De atunci, o serie de recorduri de temperatură au căzut în Siberia.

Mai multe recorduri de căldură din toate timpurile au fost doborâte miercuri, inclusiv la Baevo, care a atins 39,6 grade Celsius, și la Barnaul, care a atins 38,5 grade Celsius.

Unele dintre aceste stații au între cinci și șapte decenii de înregistrări de temperatură, a declarat Herrera pentru CNN. "Așa că putem spune că este cu adevărat excepțional". Este "cel mai rău val de căldură din istorie" din regiune, a postat el miercuri pe Twitter.

Și se pare că situația se va înrăutăți și mai mult. "Recordurile continuă să cadă și astăzi, cu temperaturi care se situează din nou în jurul a 40 de grade Celsius", a declarat Herrera pentru CNN joi

O analiză științifică poate fi făcută pentru a evalua cât de mult influențează schimbările climatice asupra acestui eveniment, dar știm că încălzirea globală provoacă temperaturi mai extreme, în special la latitudini mai mari.

Un val de căldură deosebit de intens și prelungit în 2020, în urma căruia orașul Verhoiansk din Siberia arctică a atins 38 de grade Celsius, ar fi fost "aproape imposibil" fără schimbările climatice cauzate de om, potrivit unei analize realizate de o echipă internațională de oameni de știință.

Siberia tinde să înregistreze mari fluctuații lunare și anuale ale temperaturii, dar în ultimele decenii s-a înregistrat o tendință puternică de încălzire.

"Siberia este una dintre regiunile de pe planetă care se încălzește cel mai rapid, cu temperaturi extreme de căldură tot mai intense", a declarat pentru CNN Omar Baddour, șeful serviciilor de monitorizare a climei și de politici climatice din cadrul Organizației Meteorologice Mondiale, Omar Baddour.

Regiunea "a cunoscut valuri de căldură foarte intense", a declarat Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice din cadrul Uniunii Europene. "Aceste valuri de căldură au implicații majore pentru oameni și pentru natură și vor continua să se întâmple tot mai frecvent dacă nu reducem rapid emisiile de gaze cu efect de seră", a declarat ea pentru CNN.

Pe măsură ce sezonul incendiilor de vegetație se instalează în emisfera nordică, Siberia - alături de Canada - se confruntă, de asemenea, cu incendii de vegetație importante și intense. Incendiile care au făcut ravagii în Munții Ural din Rusia în luna mai au ucis cel puțin 21 de persoane.

Căldura extremă este posibil să agraveze incendiile de vegetație.

Nu doar Siberia a înregistrat temperaturi record în această săptămână. Aceasta s-a răspândit în toată Asia Centrală. La începutul lunii aprilie, în Turkmenistan s-au înregistrat temperaturi de 42 de grade Celsius, ceea ce a fost "un record mondial pentru acea latitudine", a declarat Herrera.

De atunci, căldura nu s-a mai oprit, valuri de căldură care au cuprins regiunea.

Miercuri, au fost înregistrate temperaturi de peste 45 de grade Celsius în China, 43 de grade Celsius în Uzbekistan și 41 de grade Celsius în Kazahstan.

Este "un val de căldură istoric, care rescrie istoria climatică mondială", a declarat Herrera pe Twitter.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite