Sute de fabrici închise în Bangladesh, în urma protestelor violente. Cererile angajaților

0
Publicat:

Sute de fabrici de confecții din Bangladesh au fost închise din cauza manifestațiilor violente a mii de angajați din sectorul textil, care cer majorarea salariilor, potrivit informațiilor furnizate, joi, de poliție.

Proteste violente în Bangladesh FOTO X/  UN Human Rights
Proteste violente în Bangladesh FOTO X/ UN Human Rights

Șeful poliției din Gazipur, o suburbie a capitalei Dacca, a declarat pentru AFP că „peste 250 de fabrici de confecții au fost închise în timpul manifestațiilor, iar între 50 de fabrici au fost vandalizate, dintre care patru sau cinci au fost incendiate.”

Bangladesh este unul dintre principalii exportatori mondiali de produse de îmbrăcăminte, cu aproximativ 3.500 de fabrici care produc pentru mărci occidentale și furnizează 85% din exporturile totale anuale de 55 de miliarde de dolari.

Cu toate acestea, condițiile de muncă sunt dificile pentru cei aproximativ 4 milioane de angajați din industria textilă, majoritatea fiind femei. Aceștia cer o creștere de aproape trei ori a salariului minim lunar, de la 8.300 de taka (70 de euro) la 23.000 de taka (190 de euro), în timp ce Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Confecții din Bangladesh (BGMEA) propune doar o creștere de 25%.

Potrivit poliției, doi muncitori au fost uciși și zeci au fost răniți în timpul manifestațiilor care au început săptămâna trecută și au devenit tot mai violente, de la începutul acestei săptămâni.

Câteva mii de muncitori au blocat drumurile în jurul zonelor industriale din apropiere de Dacca. La Gazipur, poliția a utilizat gaze lacrimogene și grenade asurzitoare împotriva aproximativ 1.000 de muncitori, care au fost ulterior dispersați.

Pentru a preveni violența în zonele cele mai afectate, trupe paramilitare ale grănicerilor din Bangladesh (BGB) au fost desfășurate. Organizația globală de apărare a drepturilor lucrătorilor, Clean Clothes Campaign, a condamnat reprimarea violentă și a acuzat companiile cliente că au refuzat să susțină public revendicările angajaților.

Poliția din Dacca suspectează că Partidul Naționalist din Bangladesh (BNP), partidul de opoziție, a incitat la aceste proteste într-un moment în care țara este zguduită de adunări antiguvernamentale violente, cerând demisia șefei guvernului, Sheikh Hasina, înaintea alegerilor programate pentru sfârșitul lunii ianuarie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite