SUA și aliații săi avertizează că vor răspunde „fără precedent” dacă Coreea de Nord face teste nucleare

0
Publicat:

SUA, Japonia și Coreea de Sud cred că Kim Jong-un va relua testarea bombelor nucleare și avertizează că un astfel de gest va duce la un răspuns „fără precedent”.

Coreea de Nord ar putea relua testarea bombelor nucleare FOTO AFP
Coreea de Nord ar putea relua testarea bombelor nucleare FOTO AFP

„Am convenit că va fi necesar un răspuns la o scară de neegalat dacă Coreea de Nord va continua cu un al șaptelea test nuclear”, a declarat prim-viceministrul de externe sud-coreean, Cho Hyun-dong, într-o conferință de presă la Tokyo.

Cho a vorbit alături de omologii săi din Japonia și SUA, viceministrul de Externe Takeo Mori și adjunctul secretarului de stat Wendy Sherman.

„Îndemnăm (Coreea de Nord) să se abțină de la noi provocări", a declarat Sherman, calificându-le drept „nesăbuite și profund destabilizatoare pentru regiune".

„Orice se întâmplă aici, cum ar fi un test nuclear nord-coreean (...) are implicații pentru securitatea întregii lumi", a spus ea, potrivit Reuters.

Coreea de Nord a efectuat exerciții militare într-un ritm fără precedent în acest an, lansând peste 20 de rachete balistice, inclusiv una care a zburat deasupra Japoniei.

Ca răspuns la exercițiile militare ale Coreei de Sud, Phenianul a tras săptămâna trecută sute de obuze de artilerie în largul coastelor sale, în ceea ce a numit un avertisment grav pentru vecinul său de la sud.

În septembrie, USS Ronald Reagan și navele însoțitoare au efectuat exerciții militare comune cu forțele sud-coreene, ca răspuns la un test de rachete balistice nord-coreene, în ceea ce a fost primul lor antrenament militar comun care a implicat un portavion american din 2017.

La începutul lunii octombrie, Coreea de Nord a adoptat o lege prin care se declară un stat cu arme nucleare.

În perioada 2006 - 2017, Phenianul a efectuat șase teste nucleare care au dus la impunerea de sancțiuni pe scară largă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite