SUA se pregătesc să lovească în Siria? Două distrugătoare americane se apropie de coastele siriene. Avertismentul Eurocontrol pentru companiile aeriene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două distrugătoare americane dotate cu lansatoare de rachetă „Tomahawk“ au fost trimise în Marea Mediterană în contextul acuzaţiilor aduse de SUA de utilizare a armelor chimice de către militarii sirieni în oraşul Duma.  Agenţia de control al traficului aerian din Europa, Eurocontrol, a avertizat companiile aeriene să fie prudente în estul Mediteranei din cauza posibilităţii lansării unor atacuri cu rachete în Siria în următoarele 72 de ore.

„Distrugătorul american USS Donald Cook având la bord lansatoare de rachete  "Tomahawk" se află deja în partea de Est al Mării Mediterane, şi ar putea să aplice lovituri asupra Siriei, dacă va primi ordin de la preşedintele american Donald Trump. 

Nava americană se afla la 100 de kilometri de portul sirian Tartus care adăposteşte baza logistică a marine ruse, relatează CNN Turk. 

Potrivit ziarului turc Hurriyet, câteva avioane militare ruseşti au zburat deasupra crucişătorului american, însă Pentagonul a negat această informaţie. Al doilea, distrugător USS Porter, ar putea ajunge acolo în câteva zile", anunţă publicaţia „Wall Street Journal“, făcând referire la o sursă din Pentagon.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a acuzat Rusia şi Iranul de susţinerea liderului sirian Bashar Assad în contextul unui atac chimic în oraşul Duma şi a anunţat că în decursul câtorva zile va lua o decizie cu privire la eventualele măsuri de răspuns.

Moscova şi Damascul au negat informaţiile cu privire la utilizarea de către militarii sirieni a unei bombe cu clor. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a declarat că astfel de ştiri false au drept scop protejarea teroriştilor şi justificarea unor eventuale lovituri militare din afară.

Statele Unite ale Americii examinează posibilitatea utilizării forţei militare împotriva Siriei în urma unui pretins atac chimic în oraşul Duma.

Experţii presupun că SUA ar putea să aplice lovituri cu rachete Tomahawk asupra Siriei fără nicio coordonare cu ONU sau aliaţii săi, aşa cum s-a întâmplat şi acum un an, tot după un atac chimic asupra civililor. 

Imagine indisponibilă

"Examinăm mai multe variante, inclusiv cele militare. Vă vom informa în curând. Posibil, postfactum", a declarat şeful statului american.

Şeful Pentagonului, James Mattis, nu a exclus posibilitatea aplicării forţei împotriva Siriei. Potrivit lui, Washingtonul va trebui să atragă atenţia „la faptul că armele chimice sunt utilizate în continuare, în pofida faptului că Rusia a fost un garant al lichidării acestora".

Trump a specificat că SUA efectuează investigaţii pentru a afla cine ar putea fi responsabil de utilizarea armelor chimice. "Avem nişte răspunsuri foarte bune", a spus preşedintele.

Armata siriană în alertă

Forţele armate siriene şi aliaţii lor au intrat în alertă totală în întreaga ţară şi au evacuat posturi militare în perspectiva unor posibile raiduri internaţionale, au declarat marţi un ONG de monitorizare şi activişti, citaţi de agenţia dpa.

Armata siriană este "în alertă totală în toate aeroporturile sale militare, bazele mari militare situate în capitala Damasc şi împrejurimi, la Homs (şi) zonele de coastă Latakia şi Tartous", a declarat Rami Abdel Rahman, şeful Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Activişti în provincia de est Deir al-Zour au afirmat că forţele armate siriene şi aliaţii lor au fost văzuţi evacuând principalele puncte de control militare.

Avertismentul Eurocontrol 

Eurocontrol, organizaţia europeană pentru securitate în navigaţia aeriană, a emis marţi o "alertă rapidă" destinată companiilor, pentru estul Mediteranei, din cauza unor posibile atacuri cu rachetă asupra Siriei în următoarele 72 de ore.

Eurocontrol a precizat că rachete aer-sol şi/sau de croazieră ar putea fi folosite în acest interval şi că există posibilitatea întreruperii intermitente a echipamentului de radionavigaţie, iar companiile aeriene trebuie să ţină cont de această alertă la planificarea operaţiunilor de zbor în respectiva zonă a Mediteranei.

"Ca urmare a posibilei lansări de lovituri aeriene în Siria cu rachete aer-sol şi/sau de croazieră în următoarele 72 de ore şi a posibilităţii întreruperii intermitente a echipamentului de radionavigaţie, trebuie ţinut cont la planificarea operaţiunilor de zbor în estul Mediteranei/zona FIR Nicosia ", relevă Eurocontrol, pe site-ul său, cu referire la spaţiul aerian indicat.

Autorităţile de aviaţie din mai multe ţări, printre care Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Germania, au emis anterior avertizări pentru ca aeronavele să nu pătrundă în spaţiul aerian sirian, însă declaraţia Eurocontrol a inclus o zonă mai largă, în afara spaţiului aerian controlat de Damasc – transmite Reuters.

Care va fi răspunsul Franţei

Franţa va anunţa "în următoarele zile" răspunsul său la presupusul atac chimic în Siria şi, dacă va decide lovituri, acestea vor viza "capacităţile chimice" ale regimului şi în niciun caz "aliaţii" acestuia rus şi iranian, a declarat marţi preşedintele francez, Emmanuel Macron, citat de AFP.

"În acest cadru, vom continua schimburile de informaţii strategice şi tehnice cu partenerii noştri, în special britanicii şi americanii, şi vom anunţa în următoarele zile decizia noastră", a spus Macron, potrivit agenţiei dpa.

Într-o conferinţă de presă comună cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohamed ben Salman, Macron a asigurat marţi că Franţa "nu doreşte nicio escaladare" a situaţiei.

La rândul său, prinţul moştenitor saudit, aflat în vizită oficială la Paris, a afirmat că ţara sa s-ar putea implica în eventuale lovituri concertate contra regimului de la Damasc.

"Dacă alianţa cu partenerii noştri o cere, vom răspunde prezent", a răspuns Mohamed ben Salman, întrebat fiind asupra posibilităţii ca ţara sa să se alăture unor eventuale lovituri în Siria, transmite AFP.

Londra se alătură Washingtonului şi Parisului

Theresa May s-a alăturat, marţi, preşedintelui american Donald Trump şi liderului francez Emmanuel Macron, avertizând că vor răspunde atacului cu gaz din Siria pentru a susţine interzicerea globală a utilizării armelor chimice, potrivit The Guardian. 

În apeluri telefonice separate, cei trei aliaţi au fost de acord să colaboreze strâns pentru a se asigură că regimul şi sustinătorii acestuia sunt ţinuţi sub control.

Primul ministru se confruntă cu presiuni crescânde din partea deputaţilor conservatori pentru a sprijini demersurile conduse de SUA împotrivă regimului preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, după presupusul atac chimic din Duma, care a ucis zeci de oameni. 

Anterior, ea a prezidat o întâlnire de înalţi oficiali şi miniştri ai serviciilor de informaţii de la aşa-numitul "cabinet de război" în cadrul căreia s-a discutat despre criză care împinge SUA şi Rusia mai aproape de o confruntare directă cu Orientului Mijlociu.

Deşi riscul unei escaladări militare în Siria pare mai ridicat ca niciodată, o confruntare directă este puţin probabilă între Moscova şi Washington, care par să prefere schimburile de cuvinte şi altercaţiile prin interpuşi, cred experţii ruşi interogaţi de AFP.

"Moscova înţelege bine că o lovitură împotriva forţelor americane va antrena o ripostă şi nu e sigur că Rusia va ieşi învingătoare dintr-un astfel de conflict", explică analistul specializat în conflictul sirian Aleksei Malaşenko.

Ambasadorul Rusiei în Libia susţine că orice rachetă trimisă de SUA către Siria va fi doborâtă

Ambasadorul Rusiei în Libia, Alexander Zasypkin, a declarat că orice rachetă lansată de SUA către Siria va fi doborât, iar bazele de lansare vor fi atacate, conform Reuters.

Zasypkin a declarat că se referă la o declaraţie dată de preşedintele rus Vladimir Putin şi de şeful staff-ului său.

„Dacă va avea loc un atac al americanilor atunci rachetele vor fi doborâte şi chiar şi locurile de unde au fost lansate”, a declarat pentru al-Manar TV, post de televiziune afiliat Hezbollah.

Rusia avertizează împotriva unor „consecinţe grave“

Rusia a avertizat luni împotriva unor „consecinţe grave“ în cazul unor atacuri aeriene occidentale în Siria, după presupusul atac chimic de sâmbătă a cărui existenţă este negată de Moscova.

„Lansăm un apel Occidentului să renunţe la retorica belicoasă“, a declarat ambasadorul Rusiei la Naţiunile Unite, Vasili Nebenzia, în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU cu privire la Siria. „Nu a fost niciun atac chimic“ sâmbătă la Duma, a insistat el, invocând „lipsa de dovezi“.

Proiectul de rezoluţie american propus de SUA luni ONU privind crearea unui mecanism de anchetă în Siria conţine „elemente inacceptabile“, ceea ce face ca lucrurile să se „înrăutăţească“, consideră diplomatul rus.

Întrebat într-o întâlnire cu presa după o reuniune publică a Consiliului de Securitate cu privire la presupusul atac chimic comis sâmbătă la Duma dacă SUA împărtăşesc mai mult o viziune diplomatică sau militară cu privire la eventualele represalii împotriva Damascului, ambasadorul rus a răspuns: „Cred că nu caută decât opţiunea militară, care este foarte, foarte periculoasă“. Aceasta este „periculoasă nu doar pentru Siria, ci şi pentru lume (...), pacea şi securitatea internaţionale“, a adăugat el.

Proiectul textului american obţinut de AFP prevede crearea unui nou „mecanism de anchetă independent al Naţiunilor Unite“ (UNIMI) privind utilizarea armelor chimice în Siria. Acest nou instrument de investigare al Naţiunilor Unite va avea un mandat iniţial de un an, dar care poate fi reînnoit.

ONU nu mai dispune de un organism de anchetă privind atacurile chimice în Siria de la dispariţia la sfârşitul anului 2017 a JIM, un grup ONU-OIAC (Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice), al cărui mandat nu a putut fi reînnoit din cauza mai multor vetouri ruseşti.

În textul american figurează de asemenea condamnarea regimului sirian după presupusul atac chimic comis sâmbătă la Duma (Ghouta orientală, în apropiere de Damasc), soldat cu zeci de victime. Proiectul prevede ca cei responsabili „de orice utilizare a armelor chimice să fie traşi la răspundere“.

Rusia a dezminţit utilizarea de către regimul sirian a armelor chimice sâmbătă şi a reiterat luni în Consiliul de Securitate că nicio probă - „nicio mărturie“, „niciun corp“, precum şi „lipsa de substanţe chimice în prelevările de sol“ - nu susţin afirmaţiile privind recurgerea la substanţe chimice de către Damasc.

Potrivit Căştilor Albe şi organizaţiei neguvernamentale Syrian American Medical Society, peste 40 de persoane şi-au pierdut viaţa în atacul comis la Duma şi alte sute s-au confruntat cu „dificultăţi respiratorii“, potrivit AFP. 

Rusia va depune marţi la ONU un proiect de rezoluţie care să solicite efectuarea „unei anchete“ cu implicarea Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) după presupusul atac chimic împotriva rebelilor sirieni la Douma (Siria), a anunţat ministrul de externe rus Serghei Lavrov, citat de France Presse.

„Pentru ca „anchetatorii OIAC să-şi îndeplinească obligaţiile“, ei trebuie „să meargă neapărat la faţa locului“, a spus în continuare Serghei Lavrov. Potrivit lui, forţele ruse în Siria şi regimul sirian sunt în măsură să garanteze securitatea inspectorilor OIAC.

„Nu mai putem da crezare rezultatelor anchetelor care sunt efectuate de la distanţă“, a adăugat el, evocând atacul cu gaz sarin împotriva localităţii siriene Khan Sheikhoun (peste 80 de morţi), atribuit regimului sirian de către Washington şi aliaţii săi.

China se opune unei riposte militare „impulsive“ în Siria

China s-a declarat marţi împotriva oricărei riposte militare „impulsive“ în Siria, în condiţiile în care preşedintele american Donald Trump a promis un răspuns „în forţă“ contra guvernului sirian după un presupus atac chimic, informează AFP.

China „se opune recurgerii impulsive la forţă şi ameninţărilor de folosire a forţei în relaţiile internaţionale“, a reacţionat marţi Geng Shuang, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe. „O anchetă completă, imparţială şi obiectivă' trebuie întâi să fie întreprinsă şi nicio parte nu poate „emite aprecieri în mod anticipat cu privire la rezultate, pentru a trage concluzii arbitrare“, a subliniat Geng Shuang în timpul unei conferinţe de presă. „Acţiunile militare nu vor duce nicăieri“, a mai atenţionat el.

Erdogan îi „blesteamă“ pe autorii „masacrului“

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a condamnat marţi cu fermitate pe autorii presupusului atac chimic soldat cu zeci de morţi în Ghouta orientală (Siria), afirmând că ei trebuie să plătească un „preţ ridicat“, relatează AFP.

„Blestemaţi fie cei care au comis acest masacru, oricine ar fi ei. Cei care au comis acest masacru vor plăti în mod inevitabil un preţ ridicat“, a declarat Erdogan într-un discurs la Ankara.

Erdogan şi-a exprimat „îngrijorarea“ cu privire la acest atac în cadrul unei convorbiri telefonice avute luni cu preşedintele rus Vladimir Putin, un susţinător ferm al regimului sirian.

Chiar dacă numeroase ţări au atribuit responsabilitatea pentru acest atac regimului sirian al lui Bashar al-Assad, şeful statului turc s-a abţinut marţi să-i numească pe cei vinovaţi.

Într-o declaraţie făcută duminică, Ministerul de Externe turc afirmase că are suspiciuni „puternice“ în privinţa regimului sirian.

Turcia susţine opoziţia în Siria, care caută să-l înlăture de la putere pe Bashar al-Assad, dar ea cooperează strâns cu Rusia în dosarul sirian şi acum pare mai preocupată de activităţile miliţiilor kurde în nordul Siriei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite