Studiu: Gruparea jihadistă Stat Islamic a pierdut 14% din teritoriul pe care îl controla în 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) a pierdut lună de lună controlul unor zone din Siria şi Irak în 2015, relevă un studiu al institutului IHS Jane's, cu sediul la Londra, transmite AFP.

Bazându-se pe informaţii difuzate în media sociale, dar şi pe surse din Siria şi Irak, IHS estimează că zona controlată de gruparea Stat Islamic s-a redus, între 1 ianuarie şi 14 decembrie 2015, cu 12.800 de kilometri pătraţi. 

Potrivit acestui studiu, gruparea jihadistă controlează în prezent 78.000 de kilometri pătraţi.

Pe de altă parte, kurzii sirieni aproape că şi-au triplat zona de control, aceasta fiind la mijlocul lunii decembrie de 15.800 de kilometri pătraţi.

Una dintre pierderile SI este zona frontalieră de nord dintre Turcia şi Siria, în regiunea Tal Abyad, care reprezenta pentru grupare unul dintre principalele puncte de trecere a frontierei turce.

„Am văzut deja un impact financiar negativ pentru gruparea Stat Islamic după pierderea controlului frontierei la Tal Abyad şi asta înainte de recenta intensificare a loviturilor aeriene asupra capacităţilor de producţie petrolieră ale grupului“, a afirmat Columb Strack, analist al IHS, specializat pe problematica Orientului Mijlociu.

„Alte pierderi substanţiale din Irak sunt oraşul Tikrit, complexul rafinăriei de la Baiji care a fost puternic disputat şi un tronson al autostrăzii principale între Raqqa şi Mosul, ceea ce complică transportul de bunuri şi de combatanţi între cele două oraşe, cele mai importante controlate de SI“, a adăugat expertul.

Chiar dacă a pierdut anumite zone, gruparea Stat Islamic a şi cucerit teritorii, se arată în acest studiu. „Cele mai semnificative cuceriri ale lor au fost reprezentate de avansul realizat în vestul Siriei, via Palmyra, şi ocuparea centrului Ramadi“, afirmă Columb Strack. Cele două cuceriri au venit în urma unor ofensive „aproape simultane în mai 2015“, dar acestea au avut loc în detrimentul nordului Siriei, care a fost acaparat de kurzi.

Potrivit studiului, şi regimul lui Bashar al-Assad a pierdut din influenţă, controlând în prezent doar 30.000 de kilometri pătraţi (-16%), dintr-o ţară a cărei suprafaţă totală este de 185.180 de kilometri pătraţi. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite