Stratfor: Atacurile de Ramadam lovesc trei continente. Sunt posibile mai multe atacuri în luna sfântă a musulmanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atentatele teroriste din Tunisia au condus la moartea a cel puţin 38 de persoane FOTO AP
Atentatele teroriste din Tunisia au condus la moartea a cel puţin 38 de persoane FOTO AP

Teroriştii au avut vineri o zi plină, notează Stratfor. Prima dată, au existat rapoarte despre un incident la o fabrică de lângă Lyon, în Franţa, unde un angajat a fost decapitat. Apoi a avut loc un atac sinucigaş în Kuweit, la o moschee şiită, unde au murit 27 de persoane. Totul a culminat cu atacul asupra unor plaje tunisiene preferate de turiştii occidentali: cel puţin 38 de persoane au fost ucise.

Stratfor realizează o analiză asupra celor trei atentate teroriste ce au avut loc vineri, dar şi asupra posibilelor legături dintre ele. Toate cele trei atacuri au fost revendicate de organizaţii afiliate Statului Islamic, iar simplitatea lor conduce la ideea că asemenea atentate e posibil să mai aibă loc până la încheierea Ramadamului, luna sfântă a musulmanilor.

Ce s-a întâmplat în Kuweit

În atacul din Kuweit, sinucigaşul cu bombă, care a fost identificat drept Khaled al-Shamari, 26 de ani, a reuşit să intre, pur şi simplu, până în centrul moscheei fără a fi controlat sau oprit. Potrivit imaginilor date publicităţii, care provin din camerele de luat vederi cu circuit închis din moschee, el purta robe specifice, astfel încât a putut ascunde mai bine bombele ataşate de corp. Atacul a fost revendicat de Wilayat Najd (provincia saudită), ce aparţine de Statul Islamic. 

Acest lucru nu este surprinzător, deoarece grupare a mai revendicat două alte atacuri anterioare împotriva moscheelor şiite din Arabia Saudită. Comparativ cu acestea, moscheea din Kuweit reprezenta o ţintă slabă, continuă analiza Stratfor.

În Arabia Saudită, după atacurile din luna mai, Guvernul şi comunitatea şiită au implementat măsuri de securitate sporite pentru a proteja moscheele. Aceste măsuri au complicat lucrurile în cazul infiltrării în moscheele saudite, astfel atacatorii fiind, poate, împinşi către Kuweit. La fel ca atentatele din 22 şi 29 mai din Arabia Saudită, bombardamentul din Kuweit a fost nesofisticat, din punct de vedere tactic.

Cu atacurile asupra şiiţilor, Statul Islamic intenţionează să aprindă violenţele întreşiiţi şi sunniţi, într-un mod similar cu ceea ce se petrece acum în Irak şi Siria. Izbucnirea luptelor dintre cele două ramuri ale Islamului în aceste două ţări a oferit „spaţiu de lucru“ Statului Islamic. Gruparea intenţionează şi să creeze probleme pentru administraţiile sunnite care vor concentra forţele de securitate guvernamentale asupra răspunsului violent al şiiţilor, nu doar pe cel al jihadiştilor.

Până acum, Arabia Saudită a refuzat să intre în acest joc al Statului Islamic. În ciuda tensiunilor îndelungate dintre şiiţi şi sunniţi, clericii şiiţi au îndemnat comunităţile să rămână calme. Va fi important de văzut dacă şi liderii şiiţi din Kuweit vor urma acest exemplu.

Şiiţii din Kuweit au fost, în general, mai bine integraţi în societate decât cei din Arabia Saudită, aşa că liderii lor ar putea îndemna la calm, şi nu la revoltă.

Decapitare în Franţa

Atacul din Franţa a reprezentat ceva simplu în ceea ce priveşte execuţia, implicând un vehicul şi un cuţit. Acest tip de atac simplu a fost susţinut multă vreme de Al Qaeda şi apoi încurajat de Statul Islamic, încă de toamna trecută. Deşi decapitarea este o metodă jihadistă dinainte de Al Qaeda, acest atac reprezintă prima decapitare jihadistă completă în Europa de vest. Jihadiştii au mai încercat, dar au eşuat, să decapiteze un soldat britanic în Londra, în mai 2013.

Franţa se luptă demult cu ameninţarea jihadistă şi aceasta nu provine doar din partea Statului Islamic. Atacul de la redacţia publicaţiei satirice Charlie Hebdo, inspirat de Al Qaeda din Peninsula Arabă, încă reprezintă cel mai mortal atac de anul acesta realizat de terorişti în Occident. Mai mult, este chiar surprinzător că nu au existat mai multe atacuri în Franţa, dat fiind numărul de jihadişti radicali de acolo şi dată fiind uşurinţa cu care cineva ar putea recrea un atac la fel ca cel de vineri, folosind doar o maşină şi un cuţit   Stratfor

Bărbatul arestat în legătură cu decapitarea din Franţa se pare că era cunoscut autorităţilor franceze, fiind chiar şi sub supraveghere încă din 2006. Însă s-a renunţat la această supraveghere în 2008. Acest lucru reflectă cât de dificil este pentru guverne să urmărească un număr mare de ameninţări potenţiale, pe o perioadă lungă de timp. 

Atentate teroriste în Tunisia

Al doilea atac simplu al jihadiştilor asupra turiştilor din Tunisia a avut loc tot vineri. Primul a fost realizat în martie, când bărbaţi înarmaţi au atacat muzeul Bardo din Tunis. La fel ca atunci, şi acum a fost vorba despre o operaţiune simplă ce a implicat oameni înarmaţi cu AK-47 ce vizau o ţintă vulnerabilă.

Brigada Uqba ibn Nafi, pe care Guvernul tunisian a dat vina pentru atacul de la muzeul Bardo, a jurat credinţă Statului Islamic. Jihadiştii din Tunisia au proclamat o provincie islamică şi acolo, iar acest atac e posibil să fi fost intenţionat pentru a introduce pe scena mondială brigada afiliată Statului Islamic.  

Economia Tunisiei se bazează, foarte mult, pe turism. Aceasta deja suferea în urma atacului de la Bardo. Însă, în afară de lezarea economică, acest atentat poate da naştere şi la multe întrebări despre capacitatea Guvernului de a menţine ţara sigură în faţa jihadiştilor.

Să fi fost vorba despre o coordonare? Trei atacuri, trei continente, în aceeaşi zi

Toate cele trei atacuri au avut loc în aceeaşi zi şi au fost simple în ceea ce priveşte execuţia. Incidentele nu au demonstrat că ar fi avut nevoie de asistenţa „companiei-mamă“ – Statul Islamic. 

Dacă există vreo corelare între aceste trei atacuri aceasta ar putea fi perioada. Este Ramadamul iar Statul Islamic a încurajat public adepţii săi să realizeze atacuri în timpul lunii sfinte. Purtătorul de cuvânt al teroriştilor, Abu Mohammed al-Adnani, a emis un comunicat audio, pe 23 iunie, prin care îndeamnă ascultătorii „să fie dispuşi să cucerească în această lună sfântă şi să se expună martiriului“, dar şi să transforme luna sfântă „într-o calamitate pentru infideli, pentru şiiţi şi musulmanii apostaţi“.

Astfel putem anticipa şi mai multe atacuri simple în timpul Ramadamului, oriunde există filiale jihadiste şi simpatizanţi ai mişcării, avertizează Stratfor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite