Vladimir Putin: Scutul antirachetă va fi îndreptat „categoric” împotriva Rusiei dacă este ales preşedinte Romney

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus Vladimir Putin a acordat primul interviu după cinci luni de la învestirea, postului de televiziunea „Russia Today”, în care vorbeşte despre divergenţele care planează asupra scutului antirachetă din Europa, dar şi despre pericolele care pasc Rusia în cazul în care republicanul Mitt Romney câştigă alegerile prezidenţiale din SUA.

Şeful de stat Vladimir Putin a declarat, joi, în cadrul interviului acordat „Russia Today” că scutul antirachetă din Europa va fi „categoric" îndreptat împotriva Rusiei dacă republicanul Mitt Romney va fi ales preşedinte al Statelor Unite ale Americii.

„Atunci când vorbim despre sistemul de apărare antirachetă, partenerii noştri americani continuă să ne spună: «Acesta nu este îndreptat împotriva voastră». Dar ce se întâmplă dacă Romney, care ne consideră inamicul numărul unu al Americii, este ales preşedinte al Statelor Unite? În acest caz, sistemul de apărare antirachetă va fi în mod categoric îndreptat împotriva Rusiei, având în vedere că este configurat din punct de vedere tehnologic exact în acest scop", a declarat Putin, care consideră că şansele ca republicanul să câştige alegerile prezidenţiale din Statele Unite sunt „destul de mari".

După această remarcă, Vladimir Putin a atras totuşi atenţia că Rusia ar putea colabora chiar şi cu acesta. „Vom lucra cu orice preşedinte ales de poporul american. Însă eforturile nostre vor fi eficiente în limitele impuse de partenerii nostri", a atras atenţia Vladimir Putin.

Romney se înşală în retorica electorală

Liderul de la Kremlin a mărturisit că înţelege poziţia în care se află Mitt Romney, cea de candidat republican la scaunul prezidenţial de la Casa Albă, fapt ce îi poate justifica, într-o anumită, măsură declaraţiile.

Fiind în plină campanie, afirmaţia lui Romney potrivit căreia Rusia este „inamicul geopolitic numărul unu" al Statelor Unite poate fi trecută în retorica electorală, deşi „în mod evident, se înşală", a adăugat Putin.

„Acest comportament pe scena internaţională este acelaşi lucru cu a folosi naţionalismul şi segregarea ca instrumente de politică internă în Statele Unite. Efectul lor pe scena internaţională este acelaşi, atunci când un politician, o persoană care aspiră la conducerea unei naţiuni, în special într-o ţară mare ca Statele Unite, declară inamic pe cineva a priori", a continuat Putin.

Piedicile colaborării Putin-Obama

În opoziţie cu reticenţa faţă de republicanul Mitt Romney, preşedintele rus şi-a arătat deschis încrederea într-o colaborare cu Barack Obama, actualul lider american şi candidatul democrat de la alegerile din 6 noiembrie. Dar şi în ceea ce-l priveşte pe Obama, Putin are câteva temeri.

În opinia sa, Barack Obama este dispus să reia discuţiile cu Rusia pe subiectul scutului antirachetă din Europa, însă ar putea fi împiedicat de lobbyul militar din Congres şi de Departamentul de Stat pe care liderul rus l-a descris drept „destul de conservator".

„Este posibil să se găsească o soluţie la problemă, dacă preşedintele Obama este reales pentru un al doilea mandat? În principiu da, este. Dar nu este vorba doar despre preşedintele Obama", a declarat Putin.

Eu cred că el este un om sincer care vrea în mod cinstit să implementeze schimbări pozitive. Dar poate el să facă acest lucru, îl vor lăsa ei? Ei sunt ... lobbyul militar şi Departamentul de Stat, care este destul de conservator", a explicat preşedintele rus.

Potrivit platformei Partidului Democrat lansate în decursul zilei de luni la Convenţia Naţională a Partidului Democrat, democraţii americani consideră că „Statele Unite şi Rusia pot să coopereze în domeniul apărării antirachetă, însă am clarificat totodată faptul că vom continua să implementăm sistemul, începând cu paşii pe care i-am făcut pentru amplasarea lui în Polonia, în Turcia şi în Romania".

Negocierile dintre Rusia şi SUA pe tema proiectul de apărare antirachetă au stagnat după ce administraţia de la Washington a refuzat să ofere Moscovei garanţii legale că scutul nu va fi folosit împotriva sa.
 

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite