Statul Islamic îşi îndeamnă susţinătorii să profite de războiul din Ucraina pentru a-şi relua atacurile în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concept teroristi musulmani siluete talibani FOTO Shutterstock
Concept teroristi musulmani siluete talibani FOTO Shutterstock

Organizaţia Statul Islamic (SI) ameninţă să ”răzbune” moartea fostului său lider şi îşi îndeamnă susţinătorii să profite de Războiul din Ucraina pentru a-şirelua atacurile în Europa, relatează AFP.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat la 3 februarie eliminarea fostului lider SI Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qourachi, care s-a sinucis, detonându-se, în cursul unei operaţiuni a Forţelor speciale americane în nord-vestul Siriei, o regiune aflată sub controlul jihadiştilor.

Atât moartea lui Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qourachi, cât şi a purtătorului de cuvânt al organizaţiei teroriste, au fost confirmate de SI la 10 martie.

”Anunţăm, cu voia lui Allah, o campanie binecuvântată de răzbunare” a morţii liderului SI, a anunţat dumunică noul purtător de cuvânt al SI Omar al-Muhajir, într-un comunicat audio difuzat pe Telegram.

SI îşi îndeamnă totodată susţinătorii să-şi reia atacurile şi să profite de ”ocazia” ”luptei între cruciaţi”, referindu-se astfel la invazia Ucrainei de către Rusia.

Organizaţia teroristă şi-a exprimat satisfacţia faţă de acest ”război între cruciaţi”, la 17 martie, într-una dintre revistele sale, o ”pedeapsă” a ţărilor ”creştine necredinciose”.

Noul lider al organizaţiei sunnite radicale, Abu Hassan al-Hashimi al-Qourachi, al treilea lider de la înfiinţarea acesteia, este puţin cunoscut.

”Califatul” autoproclamat al SI a fost înfrânt teritorial în urma unor ofensive succesive, în 2017 în Irak şi în 2019 în Siria, în urma unei ascensiuni fulgerătoare în 2014, de o parte şi de alta a frontierei dintre cele două ţări.

Însă Statul Islamic este în continuare prezent, clandestin, atât în Irak, cât şi în Siria, unde încearcă o insurecţie, de o parte şide alta a frontierei irakiano-siriene, arată ONU într-un raport publicat în 2021.

Organizaţia jihadistă ar avea, în cele două ţăr, ”în total 10.000 de combatanţi activi”, potrivit acestui raport.

SI a revendicat atacuri în Afganistan şi Pakistan, iar grupări jihadiste afiliate organizaţiei teroriste acţionează în Africa.

Vă recomandăm şi: 

Ţările care şi-au dublat cererea de petrol şi gaze ruseşti, în timp ce altele au redus-o

Zelenski, discuţie directorul FMI despre reconstrucţia Ucrainei după război: Avem planuri clare

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite