Stațiunea de schi din deșert: ambițiile Arabiei Saudite în „orașul viitorului“ VIDEO

0
Publicat:

Arabia Saudită este o țară asociată mai mult cu nisipul, decât cu zăpada, dar „regatul deșertului” va deveni un centru important al sporturilor de iarnă, relatează The Sun.

Trojena va găzdui Jocurile Asiatice de Iarnă din 2029 Foto: Twitter/ NEOM
Trojena va găzdui Jocurile Asiatice de Iarnă din 2029 Foto: Twitter/ NEOM

În următorii ani stațiunea Trojena ar putea deveni una dintre cele mai bune stațiuni de schi din lume, alăturându-se unor locuri precum Val d'Isere, Verbier și Zermatt.

Trojena va găzdui Jocurile Asiatice de Iarnă din 2029, iar lucrările au început deja pentru a transforma regiunea într-o stațiune futuristă.

Lucrările fac parte din proiectul „construcției orașului eco al viitorului”  - NEOM, de 500 de miliarde de dolari, care are în centrul său un zgârie-nori de 120,7 km, numit The Line.

Proiectul este o creație a prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman.

Trojena va fi construită în munții Sarawat, la aproximativ 40,3 km est de coasta Mării Roșii, o zonă care este în medie cu 10 C mai rece decât restul regiunii.

Acesta va fi completat cu un lac de apă dulce artificial și o rezervație naturală, precum și pârtii de schi în aer liber.

image

Temperaturile din zonă scad adesea sub zero grade în timpul iernii și este una dintre puținele zone din „regatul deșertic” care vede zăpadă.

Totuși unele persoane se întreabă dacă va fi suficientă zăpadă naturală pentru a susține activitățile sportive de iarnă.

Un videoclip promoțional prezintă schiori îndreptându-se din deșert spre munți, în nord-vestul regiunii Tabuk a Arabiei Saudite, pe ninsoare. Totuși directorul general al Neom, Jan Paterson, a recunoscut că „până la 70%” va fi vorba despre zăpadă artificială.

Stațiunea ar urma să fie finalizată până în 2026, când vor începe să primească vizitatoriii sperând să atragă până la 700.000 de persoane în fiecare an. Acestea vor fi găzduite în apartamente, cabane, conace, precum și în hoteluri.

Trojena va deveni una dintre cele mai uimitoare destinații din NEOM și din întreaga lume”, potrivit proiectului.

De asemenea, există întrebări cu privire la afirmațiile că stațiunea va fi sustenabilă.

Construcția orașului Trojena ar necesita explodarea unor porțiuni mari de deșert pentru a construi un lac artificial în centrul stațiunii, relatează Bloomberg.

Fabricarea zăpezii și a gheții va consuma, de asemenea, resurse vaste, spune dr. Madeline Orr, fondator și co-director al Sport Ecology Group de la Universitatea Loughborough.

Fără îndoială, resursele de energie și apă necesare pentru instalațiile de schi și patinoarele vor fi extraordinare”, a spus ea.

Voi urmări să văd cum se întâmplă acest lucru, dar am serioase îngrijorări cu privire la orice afirmație că acest eveniment va fi sustenabil.”

Între timp, au început lucrările pentru proiectul The Line, oraşul „viitorului” care va fi compus din două clădiri reflectorizante din sticlă ce se vor întinde pe 170 de kilometri şi vor găzdui 9 milioane de oameni.

Compania OT Sky din Arabia Saudită și revista de arhitectură Dezeen au publicat în noiembrie imagini filmate cu drona care arată bazele structurii uriașe. Nenumărate camioane și mașini sunt văzute în jurul șantierului unde lucrările au început deja.

Proiectul include, de asemenea, planuri pentru un „megaoraș” plutitor numit OXAGON în largul coastei Mării Roșii.

Dar activiștii pentru drepturile omului au cerut firmelor occidentale să boicoteze dezvoltarea zonei din cauza încălcării drepturilor omului din Arabia Saudită.

Trei persoane din tribul Howeitat  au fost condamnate la moarte anul trecut după ce au protestat împotriva evacuării lor forțate din nordul provinciei Tabuk pentru a face loc metropolei ultramoderne.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite