Sony se răzgândeşte şi anunţă că va lansa filmul „The Interview”, în ciuda atacurilor cibernetice nord-coreene
0Una dintre cele mai mari case de producţie video din SUA, Sony Pictures, a anunlat recent lansarea unei comedii despre o tentativă fictivă de asasinat asupra liderului nord-coreean Kim Jong-un, după o serie de atacuri cibernetice ordonate de Phenian. După ce scandalul a fost dezbătut inclusiv de preşedintele Barack Obama, Sony anunţă acum că va difuza filmul.
Una dintre lansările aşteptate în cinematografe în perioada Sărbătorilor era cea a comediei „The Interview”, în care actorii Seth Rogen şi James Franco joacă rolul unor ziarişti de tabloid recrutaţi de CIA cu misiunea de a-l asasina pe „liderul suprem” de la Phenian, Kim Jong-un. Filmul, produs de Sony Pictures, a fost însă retras din circuitul cinematografelor, după ce aproape toate marile lanţuri au anunţat că nu-l vor difuza din cauza ameninţărilor teroriste venite din partea mai multor grupuri asociate Coreei de Nord.
Acum însă, după tot scandalul, Sony anunţă că va difuza totuşi pelicula
Deşi iniţial a anunţat că respectă decizia cinematografelor de a nu difuza filmul din motive de securitate, Sony s-a răzgândit între timp şi acum ar căuta „căi alternative” de a difuza pelicula. Mai mult, avocatul grupului a declarat, într-o emisiune în direct, că Sony va lansa până la urmă filmul. „Nu am cedat în faţa hackerilor şi vom lansa filmul până la urmă. A fost doar o întârziere. Deocamdată, nimeni nu ştie cum va fi distribuit, dar va fi distribuit, Sony s-a luptat pentru asta”, a declarat David Boies, avocatul grupului.
Phenianul a anunţat că difuzarea filmului reprezintă o declaraţie de război din partea SUA. Scena în care liderul totalitarist era ucis în film era tratată însă tot cu umor: Kim murea după ce îi exploda capul.
Regimul de la Phenian nu a găsit însă nimic amuzant în subiectul filmului şi, după numeroase ameninţări, a început să şi pună câteva în practică. La sfârşitul lunii noiembrie, Sony Pictures a fost ţinta unui amplu atac cibernetic, efectuat de un grup numit „Guardians of Peace/ Gardienii Păcii”.
Brad Pitt şi Angelina Jolie, ţinta hackerilor
Hackerii au obţinut date confidenţiale despre mii de angajaţi ai companiei Sony, printre care şi celebrităţile care au jucat în filmele turnate de casa de producţie. Printre altele, numărul de telefon personal al actorului Brad Pitt a fost făcut public de „piraţii cibernetici” care au obţinut şi date despre Natalie Portman, Tom Hanks şi Daniel Craig. De la bun început, Sony a indicat regimul dictatorial din Coreea de Nord, care încă făcea presiuni pentru retragerea filmului înainte de lansare. Au urmat o serie de alte atacuri, iar hackerii au publicat de această dată informaţii care compromit profesionalismul angajaţilor Sony în raport cu actorii care joacă în filmele lor.
Doi directori Sony o numesc pe Angelina Jolie „o actriţă netalentată şi răsfăţată” într-un schimb de e-mailuri. O altă corespondenţă electronică obţinută de hackeri arată cum doi executivi Sony se revoltă împreună faţă de „caracterul josnic şi comportamentul oribil” al actorului Leonardo DiCaprio. Deja, împotriva Sony au fost deschise patru procese colective chiar de foşti sau actuali angajaţi, care învinuiesc compania pentru că, deşi avea informaţii că este vizată de un atac cibernetic, nu a luat măsuri pentru a se proteja, expunându-le astfel datele private. Este însă neclar ce bază de date au reuşit să fure hackerii, însă două dintre aceste procese estimează că au fost sustrase informaţii personale despre aproximativ 47.000 de persoane care lucrează sau au lucrat pentru Sony.
FBI: atacurile cibernetice vin din Coreea de Nord
După îndelungi speculaţii, Biroul Federal de Informaţii (FBI) al SUA a acuzat deschis Coreea de Nord că se află în spatele atacului cibernetic pe care purtătorul de cuvânt al Casei Albe îl numise „o chestiune ce ţine de securitatea naţională”. Analiza „malware“ realizată după atac a arătat legături indubitabile cu persoane din Coreea de Nord, a transmis FBI.
Obama: un act de „vandalism” din partea Phenianului
Şi preşedintele american Barack Obama a recunoscut tacit că sursa atacurilor este regimul de la Phenian, declarând într-un interviu că Washingtonul nu tratează chestiunea drept o declaraţie de război, ci drept un „act de vandalism cibernetic”.
Liderul de la Casa Albă a adăugat însă că ia în calcul reintroducerea Coreei de Nord pe lista statelor care susţin terorismul şi cărora li se aplică din această cauză o serie de sancţiuni internaţionale.
Phenianul ameninţă: „Nu vom mai tolera o asemenea insultă”
De cealaltă parte, Phenianul continuă să nege orice legătură cu atacurile cibernetice, oferindu-se chiar să ancheteze împreună cu SUA sursa atacurilor.
„Deoarece Statele Unite răspândesc acuzaţii nefondate şi ne defăimează, le propunem o anchetă comună. Avem mijloacele de a demonstra că nu avem nimic de a face cu acest incident”, a declarat ministerul nord-coreean al Externelor. „Nu vom mai tolera vreodată tot ceea ce insultă cea mai înaltă autoritate a noastră”, a adăugat ministerul, referindu-se la film.
Putin l-a invitat pe Kim la Moscova
În timp ce comunitatea internaţională critică Phenianul pentru ameninţări şi atacurile cibernetice, preşedintele rus Vladimir Putin i-a înaintat liderului nord-coreean invitaţia de a participa, anul viitor, la ceremoniile organizate la Moscova pentru marcarea a 70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Paulo Coelho se oferă să difuzeze filmul
După ce Sony Entertainment a anunţat că „având în vedere decizia cinematografelor de a nu proiecta «The Interview»”, a hotărât să nu mai lanseze filmul pe 25 decembrie, scriitorul brazilian Paulo Coelho s-a oferit să cumpere pentru 100.000 de dolari drepturile asupra peliculei, promiţând că o va difuza independent de lanţurile de cinematografe, eventual pe blogul său.
„S-a creat un precedent teribil. Este o ameninţare care a dat rezultate. E ca şi cum teroriştii ar câştiga, iar cu teroriştii nu negociezi. Am trăit intens cazul Salman Rushdie şi scandalul generat de volumul său «Versetele satanice», dar acum este încă şi mai grav“, a mai spus Coelho, într-un interviu pentru „O Globo“.
the