Siria a prezentat lista finală a arsenalului chimic

0
0
Siria este în continuare câmpul de bătălie între forţele guvernamentale şi cele rebele. FOTO: Reuters
Siria este în continuare câmpul de bătălie între forţele guvernamentale şi cele rebele. FOTO: Reuters

Autorităţile americane au fost surprinse şi încurajate de progresul înregistrat de Siria care a prezentat lista finală a arsenalului de arme chimice mai completă decât a fost anticipată. Republica siriană s-a conformat autorităţii internaţionale de supraveghere a armelor chimice şi a îndeplinit primul pas din procesul de dezarmare, condiţie impusă de SUA şi Rusia pentru a evita o intervenţie militară străină.

Unul dintre membrii administraţiei americane a transmis sâmbătă că declaraţia depusă de Siria este mai completă decât aşteptările oficialilor. „În prezent, Secretariatul Tehnic analizează informaţiile primite”, a informat Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Gestul Siriei a fost făcut cu doar o zi înainte de întâlnirea reprezentanţilor OIAC cu Olanda, pentru a discuta despre problema siriană. De asemenea, progresul Siriei se încadrează în termenul limită impus de Statele Unite ale Americii şi de Rusia, care au hotărât săptămâna trecută distrugerea arsenalului chimic sirian, informează CNN.

Deşi termenul standard pentru a declara inventarul armelor este de 60 de zile pentru fiecare ţară, a fost redus drastic până la şapte zile, din cauza „îngrijorărilor extrem de mari cu privire la arsenalul Siriei”, a declarat Michael Luhan, purtător de cuvânt al OIAC.

„Trebuie să analizăm (raportul) în detaliu şi să stabilim planul inspecţiei de la faţa locului, pentru a verifica acurateţea declaraţiei şi pentru a pune sigiliu pe arme, să ne asigurăm că sunt în siguranţă”, a adăugat Luhan.

Problema războiului civil sirian a devenit o prioritate după atacul cu arme chimice care a avut loc într-o suburbie a Damascului, pe 21 august. Specialiştii au raportat moartea a peste 1.400 de oameni, ca urmare a efectelor gazului toxic eliberat printre civili şi rebeli.

Statele Unite ale Americii şi aliaţii occidentali au acuzat regimul preşedintelui Bashar al-Assad pentru genocidul de la Damasc, însă autorităţile siriene şi Rusia insistă că rebelii au fost cei care au folosit arme chimice împotriva forţelor guvernamentale.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite