Simulare de război: Ce şanse au Statele Unite să apere Taiwanul în cazul unei agresiuni chineze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avionul chinez Shaanxi KJ-500 în zona de apărare aeriană a Taiwanului FOTO EPA-EFE
Avionul chinez Shaanxi KJ-500 în zona de apărare aeriană a Taiwanului FOTO EPA-EFE

Statele Unite au „puţine opţiuni fezabile” pentru a răspunde unei agresiuni chineze împotriva Taiwanului, semnalează The Washington Post în baza unei simulări de război făcute recent de experţi în politică externă de la Washington şi din regiunea Asia-Pacific.

Potrivit lui Chris Dougherty, analist la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană, o intervenţie militară a Chinei împotriva Taiwanului nu este exclusă pe modelul anexării Crimeei de către Rusia, în martie 2014. O astfel de agresiune ar pune Statele Unite într-o situaţie delicată, deoarece le-ar fi foarte dificil să sancţioneze financiar pe termen îndelungat cea de a doua economie a lumii.

„Fie urmezi jocul laşului şi spui: «Sunt dispus să intru într-un concurs de asumare de riscuri», ceea ce, să fim sinceri, nu ştiu dacă putem, fie te angajezi într-o bătaie cu perne în care loveşti, dar nu suficient de tare încât să-i descurajezi să facă ceea ce îşi doresc”, spune acest fost consilier strategic la Pentagon în administraţiile Barack Obama şi Donald Trump.

Simularea arată că cea mai bună opţiune este avertizarea chinezilor din timp cu privire la consecinţele cu care s-ar confrunta în cazul unui atac, Japonia jucând un rol semnificativ în acest sens.

„Fără sprijinul Japoniei, poziţia de negociere a SUA şi a Taiwanului este slăbită”, se arată în raportul simulării. „În cazul unui potenţial conflict, lipsa sprijinului neechivoc al Japoniei faţă de Taiwan ar submina eforturile în vederea respingerii Chinei şi ar putea crea un precedent pentru o viitoare agresiune chineză în alte dispute teritoriale, inclusiv împotriva teritoriului japonez”, remarcă analiştii.

Cândva unite, Taiwanul şi China au traiectorii separate din 1949, când insula a preferat calea democratică în momentul preluării puterii la Beijing de către comunişti. De atunci, Taiwanul cere să-i fie recunoscută independenţa pe plan internaţional, în timp ce China consideră insula drept o provincie separatistă şi nu exclude să recurgă la forţa pentru a o recupera. Tensiunile se intensifică de câţiva ani încoace între cele două părţi.

Preşedintele american Joe Biden a declarat săptămâna trecută că nu este îngrijorat de un conflict internaţional cu China şi a spus că „nu trebuie să existe îngrijorarea că (gigantul asiatic, n. red.) va deveni mai puternic”, pentru că atât China, cât şi Rusia şi întreaga lume „ştiu” că Statele Unirte au „cea mai puternică armată din istoria lumii”.

„Ceea ce trebuie să îngrijoreze este dacă ei (chinezii, n. red.) vor întreprinde activităţi care i-ar pune în poziţia în care pot face o greşeală gravă”, a afirmat liderul de la Casa Albă.

Întrebat de un reporter al CNN dacă Statele Unite vor sări în ajutorul Taiwanului în cazul unui atac din partea Chinei, Biden a răspuns afirmativ: „Da, avem un angajament de a face acest lucru”.

Această declaraţie pare să contrazică politica foarte veche a Statelor Unite denumită a „ambigutăţii strategice”. În virtutea acesteia, Statele Unite ajută Taiwanul să-şi reconstruiască şi consolideze apărarea, însă fără să-i promită în mod explicit că-i vine în ajutor în caz de atac.

Declaraţiile preşedintelui american au fost primite negativ la Beijing, care l-a îndemnat la „prudenţă”, pentru „a nu dăuna grav relaţiilor chinezo-americane”.

Guvernul american a dat ulterior sigurări că politica sa cu privire la Taiwan nu s-a schimbat.

Statele Unite recunosc din 1979 China comunistă, în detrimentul Taiwanului, însă Congresul american impune în paralel să se furnizeze armament insulei, pentru a se apăra.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite