Șeful NATO, vizită în Coreea de Sud, pentru întărirea relațiilor cu aliații din Asia

0
Publicat:

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a ajuns duminică la Seul, prima oprire a unei călătorii menite să întărească legăturile Alianţei cu aCoreea de Sud şi Japonia, în contextul războiului din Ucraina.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO

La Seul, Stoltenberg urmează să se întâlnească cu ministrul de externe Park Jin, ministrul apărării naţionale Lee Jong-Sup şi alţi oficiali de rang înalt, a anunţat NATO într-un comunicat. De asemenea, el se va întâlni probabil cu preşedintele Yoon Suk-yeol, a anunţat biroul prezidenţial.

Stoltenberg se va deplasa apoi luni în Japonia, unde secretarul general al NATO are programate întâlniri cu premierul Fumio Kishida şi alţi oficiali japonezi, potrivit Agerpres.

"Cred cu tărie că trebuie să întărim parteneriatul între Coreea de Sud şi NATO pentru că securitatea devine tot mai interconectată", a declarat Stoltenberg pentru Yonhap într-un interviu publicat duminică. "Ce se întâmplă în Asia, Indo-Pacific, contează pentru Europa şi NATO şi viceversa", a adăugat el.

Deşi NATO va rămâne concentrată pe Europa şi America de Nord, membrii săi sunt afectaţi de chestiuni de pe întreg globul, a spus el.

"Trebuie să răspundem acestor provocări şi ameninţări globale, inclusiv provocărilor venite dinspre China, şi un mod de a face acest lucru este, bineînţeles, lucrând mai strâns cu partenerii din regiune", a spus Stoltenberg.

Yoon şi Kishida au devenit primii lideri din ţările lor care au participat la un summit NATO, alăturându-se liderilor Alianţei în calitate de observatori anul trecut.

După summit, Coreea de Sud şi-a deschis prima misiune diplomatică la NATO, angajându-se să aprofundeze cooperarea în materie de neproliferare, apărare cibernetică, combaterea terorismului, răspunsul la dezastre şi alte domenii de securitate.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri