Şeful diplomaţiei iraniene merge la Moscova pentru consultări cu privire la negocierile dintre Iran și SUA

0
0
Publicat:

Teheranul a anunțat că ministrul de externe iranian Abbas Araghchi se va deplasa în următoarele zile la Moscova pentru a aborda cu interlocutorii săi ruşi problema negocierilor dintre Iran şi SUA.

Abbas Araghchi Foto: Getty Images
Abbas Araghchi Foto: Getty Images

Iranul şi SUA, care nu mai au relaţii diplomatice din 1980, au făcut sâmbăta trecută un schimb de opinii, cu medierea sultanatului Oman, asupra problemei programului nuclear iranian. Ţările occidentale, cu SUA în frunte, suspectează de multă vreme Iranul că vrea să se doteze cu arme nucleare, relatează AFP, citată de Agerpres.

Teheranul respinge aceste acuzaţii şi apără dreptul său la nuclear în scopuri civile, în special pentru energie. Iranul şi SUA au convenit să continue negocierile pe 19 aprilie. Ele vor avea loc în Europa, potrivit agenţiei de presă oficiale Irna, care nu a precizat locul.

Înaintea acestor noi negocieri, şeful diplomaţiei iraniene se va deplasa la Moscova, a anunţat Teheranul.

Ţin să precizez că este vorba de o deplasare care era deja prevăzută", a subliniat, în timpul unei conferinţe de presă, Esmail Baghai, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, precizând că această vizită ce va avea loc „la sfârşit de săptămână". Iar aceasta va fi „ocazia pentru a aborda cele mai recente evoluţii legate de negocieri".

Singurul subiect de discuţii va fi programul nuclear şi ridicarea sancţiunilor", a dat asigurări, duminică, Esmail Baghai. Influenţa regională a Iranului şi capacităţile sale în materie de rachete figurează printre „liniile roşii" ale Teheranului, a avertizat la rândul său agenţia Irna.  

Rusia este parte a unui acord internaţional asupra programului nuclear încheiat cu Iranul în 2015, însă devenit astăzi depăşit după decizia SUA de a se retrage din el în 2018. Franţa, Regatul Unit, China şi Germania fac de asemenea parte din acest acord. Textul prevedea ridicarea unor sancţiuni internaţionale la adresa Iranului în schimbul unei încadrări a programului său nuclear de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA). Potrivit AIEA, Iranul îşi respecta angajamentele.

În 2018, Donald Trump a retras unilateral SUA din acord şi a restabilit sancţiunile. Drept represalii, Iranul s-a distanţat de atunci în mod progresiv de angajamentele sale. Iranul şi-a majorat de asemenea numărul şi performanţa centrifugelor sale, maşini utilizate pentru îmbogăţirea uraniului, pentru a produce mai mult, mai bine şi mai repede la siturile sale de la Natanz şi Fordo.

Decizia lui Trump de a retrage SUA din acord fusese în parte motivată de absenţa unor măsuri contra programului balistic al Teheranului, perceput drept o ameninţare de aliatul său israelian.

Iranul este singurul stat care nu are arme nucleare, dar care a îmbogăţit uraniul la un nivel ridicat (60%), continuând totodată să acumuleze stocuri importante de materie fisionabilă. Un prag de 90% permite fabricarea unei arme atomice, potrivit AIEA. Acordul din 2015 plafona acest nivel la 3,67%.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite