Ședința cabinetului de război israelian privind represaliile la atacul iranian s-a încheiat. Opțiunile puse în discuție

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şedinţa cabinetului de război israelian desfăşurată luni după-amiază pentru a decide asupra paşilor de urmat după atacul iranian cu drone şi rachete efectuat sâmbătă noaptea s-a încheiat.

FOTO PROFIMEDIA
FOTO PROFIMEDIA

Fără a cita surse, Channel 12 a afirmat că cabinetul de război a decis să riposteze „clar și puternic" împotriva Iranului cu un răspuns menit să transmită mesajul că Israelul „nu va permite ca un atac de o asemenea amploare împotriva sa să treacă fără reacție", a relatat Times of Israel.

Au fost discutate mai multe opţiuni, fiecare dintre ele constând într-un răspuns „dureros” de represalii contra Iranului, dar unul care să nu declanşeze un război regional.

Totodată, cabinetul de război israelian doreşte să opteze pentru o reacţie care să nu fie blocată de SUA, respectiv o acţiune în coordonare cu Washingtonul, care a anunțat deja că nu se va alătura Israelului într-un eventual atac direct asupra Iranului.

Unele dintre opţiunile de represalii au o anvergură mai redusă, dar altele implică acţiuni mai intensive. De asemenea, dintre toate aceste opţiuni, neprecizate, unele pot fi puse în aplicare imediat, mai menţionează Channel 12.

Răspunsul ar fi, de asemenea, menit să arate clar că Israelul nu va permite iranienilor să „stabilească ecuația” pe care au încercat să o impună în ultimele zile, aparent, o referință la avertismentul Iranului că viitoarele lovituri israeliene asupra teritoriului iranian, inclusiv asupra sediilor sale diplomatice internaționale, vor fi din nou întâmpinate de lovituri iraniene de represalii asupra Israelului.

Ședința cabinetului de război s-a încheiat în timp ce site-ul Axios a relatat că ministrul Apărării Yoav Gallant i-a spus omologului său american, într-o convorbire telefonică duminică, că Israelul nu are „altă opțiune decât să răspundă” la atacul Iranului, având în vedere lansarea de rachete balistice.

Potrivit unor surse citate luni, Gallant i-a mai spus secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, că „Israelul nu va accepta o ecuație în care Iranul răspunde cu un atac direct de fiecare dată când Israelul lovește ținte în Siria".

Israelul a amânat ofensiva la Rafah

Pe de altă parte, în acest nou context, Israelul şi-a amânat ofensiva pe care intenţiona să o lanseze în oraşul Rafah în Fâşia Gaza, în războiul cu gruparea Hamas care continuă în această enclavă palestiniană, relatează postul CNN, preluat de agenţia EFE.

Washingtonul se opune acestei ofensive, întrucât ea ar implica o criză umanitară majoră, oraşul Rafah fiind ultimul refugiu al palestinienilor care fug din calea luptelor, scrie Agerpres.

Publicaţia Wall Street Journal citează oficiali americani şi din alte ţări occidentale care estimează că Israelul ar urma să răspundă rapid atacului iranian, posibil chiar astăzi, luni.

Totuşi, aceiaşi responsabili mai cred că actuala situaţie ar putea oferi atât Iranului cât şi Israelului o ieşire onorabilă care să prevină o nouă escaladare, având în vedere că acum ambele părţi pot pretinde o victorie, Iranul pentru că a răspuns atacului asupra consulatului său din Damasc, iar Israelul pentru că a reuşit să respingă salva iraniană de drone şi rachete.

Iranul a lansat sâmbătă noaptea circa 300 de drone şi rachete asupra Israelului, ca represalii după atacul aerian din 1 aprilie asupra consulatului iranian la Damasc, soldat cu moartea a şapte membri din Corpul Gardienilor Revoluţiei, dintre care doi generali, şi a şapte cetăţeni sirieni.

Israelul afirmă că a doborât 99% din dronele şi rachetele iraniene, beneficiind şi de ajutorul aliaţilor săi, în special SUA, dar şi Marea Britanie şi Franţa, ale căror avioane de luptă au acţionat pentru doborârea acestor ţinte.

De atunci, cabinetul de război israelian discută despre cum să răspundă atacului iranian. Potrivit CNN, în cadrul acestui cabinet fostul ministru al apărării Benny Gantz a cerut o reacţie rapidă, dar premierul Benjamin Netanyahu nu a luat încă o decizie.

Blinken: Washingtonul nu doreşte o escaladare cu Iranul, însă va continua să apere Israelul

„Nu căutăm escaladarea, însă vom continua să apărăm Israelul şi să protejăm efectivele noastre în regiune", a declarat luni secretarul de stat american Antony Blinken  la începutul unei întrevederi la Washington cu prim-ministrul adjunct irakian Muhammad Ali Tamim, relatează AFP.

„Cred că acest weekend a demonstrat că Israelul nu trebuie să se apere singur când este victima unei agresiuni, unui atac, şi că el nu va trebui să o facă", a spus Blinken, condamnând atacul iranian „de o anvergură şi o amploare fără precedent", primul care a vizat direct Israelul.

Blinken a mai informat despre o intensă activitate diplomatică „în ultimele 36 de ore, menită să coordoneze un răspuns diplomatic, pentru a încerca să împiedice escaladarea" în regiune.

Şeful diplomaţiei americane a discutat la telefon cu omologii săi egiptean, iordanian, turc, saudit, britanic şi german, potrivit Departamentului de Stat.

Prim-ministrul irakian Mohamed Shia al-Soudani se află luni în SUA și urmează să fie primit de preşedintele american Joe Biden la Casa Albă.

Belgia, Franţa, Germania şi Republica Cehă i-au convocat pe ambasadorii Iranului

Belgia a decis luni să-l convoace pe ambasadorul iranian la Bruxelles, pentru a-i transmite „ferma condamnare a atacului Iranului împotriva Israelului", a anunţat Ministerul belgian de Externe, transmit AFP, Reuters şi dpa.

„Ţara noastră cheamă toate părţile să dea dovadă de cea mai mare reţinere. O escaladare regională este absolut de evitat", a adăugat ministerul.

Franţa, Germania, Republica Cehă au anunţat la rândul lor că au procedat la fel cu ambasadorii Iranului pe teritoriul lor.

„Diplomaţia cehă a transmis Iranului că a întrecut limita prin atacarea Israelului. Regimul iranian pune în pericol situaţia de securitate din regiune. Toate acestea cu aprobarea tacită a prietenilor săi ruşi”, a scris pe reţeaua X ministrul ceh de externe Jan Lipavsky. , spune ministrul ceh.

Duminică, Iranul i-a convocat şi el pe ambasadorii Regatului Unit, Franţei şi Germaniei pentru a protesta împotriva declaraţiilor autorităţilor din aceste ţări după raidurile iraniene din cursul nopţii asupra Israelului.

La tribuna ONU, Iranul a afirmat că nu a „avut de ales decât să-şi exercite dreptul la autoapărare" prin lansarea a sute de drone şi rachete către Israel.

Atacul fără precedent, denumit „Promisiune cinstită", a fost declanşat în noaptea de sâmbătă spre duminică în semn de ripostă la raidul imputat Israelului asupra consulatului Iranului la Damasc, de pe 1 aprilie, aminteşte AFP.

La rândul său, Israelul a cerut „toate sancţiunile posibile" împotriva Teheranului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite