Secretarul general NATO, după o reuniune de criză cu privire la Afganistan: „Situaţia este în continuare dificilă şi imprevizibilă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Twitter
Foto Twitter

Prioritatea NATO este să scoată oamenii din Kabul şi să păstreze aeroportul funcţional, a transmis vineri secretarul general al organizaţiei Jens Stoltenberg, în vreme ce miniştrii de externe ai alianţei s-au întâlnit într-o reuniune virtuală de criză asupra situaţiei din Afganistan, relatează Reuters.

„Situaţia este în continuare dificilă şi imprevizibilă. Principala provocare cu care ne confruntăm este să ne asigurăm că oamenii ajung până la aeroport”, a declarat Stoltenberg.

Peste 18.000 de persoane au fost extrase pe calea aerului din Kabul de când talibanii au preluat controlul asupra capitalei, a spus un oficial NATO, angajându-se să dubleze eforturile de evacuare, în timp ce criticile la adresa modului în care Occidentul gestionează criza se înteţesc.

Mii de oameni, disperaţi să fugă din ţară, au continuat să se înghesuie la aeroport, a declarat oficialul pentru Reuters, sub rezerva anonimatului.

Stoltenberg a mulţumit Turciei, Statelor Unite şi Marii Britanii pentru eforturile depuse în vederea asigurării securităţii pe aeroportul din Kabul. El a îndemnat din nou talibanii să permită trecerea în siguranţă a tuturor cetăţenilor străini şi afganilor care doresc să plece din ţară.

Criticile la adresa NATO şi a altor puteri occidentale sunt din ce în ce mai puternice, pe măsură ce imaginile de haos şi disperare circulă în întreaga lume, scrie Agerpres citând Reuters.

Preşedintele american, Joe Biden, urmează să vorbească despre eforturile de evacuare vineri, la ora 13:00 (17:00 GMT), după ce s-a confruntat cu un val de critici pentru modul în care a gestionat retragerea trupelor, negociată de precedenta administraţie americană.

Presa britanică a relatat că şefii spionajului ţării ar putea fi interogaţi pentru deficienţe în domeniul informaţiilor. Mai mulţi oficiali britanici au rămas în concediu când a început dezastrul din Afganistan, iar ministrul de externe Dominic Raab a fost aspru criticat pentru răspunsul său iniţial la criza în desfăşurare.

De asemenea, guvernele Germaniei şi Australiei au fost îndemnate să facă mai mult şi să accelereze evacuarea cetăţenilor şi a afganilor vulnerabili. Joi, miniştrii de externe din G7 au făcut apel la o acţiune internaţională comună pentru a preveni agravarea crizei. China a declarat că lumea ar trebui să sprijine Afganistanul, nu să exercite presiuni asupra sa.

În această vară, după aproape două decenii, NATO şi-a încheiat operaţiunile militare în Afganistan şi a retras majoritatea trupelor din ţară. Dar alianţa operează în continuare o reprezentare diplomatică la Kabul şi, de la Bruxelles, acţionează ca forum pentru coordonarea măsurilor naţionale în Afganistan, cum ar fi evacuarea cetăţenilor.

Aeroportul din Kabul rămâne cea mai importantă poartă de ieşire din ţară, iar statele lumii încearcă din răsputeri să scoată cât mai mulţi oameni din Afganistan, fie că sunt proprii cetăţeni, fie că sunt foşti colaboratori din rândul populaţiei civile afgane.

Drumul până la aeroport e plin de obstacole din cauza fltrelor organizate de talibani sau ambuteiajelor. 

Departamentul de Stat american spune că, atunci când a ordonat personalului esenţial al ambasadei sale să părăsească Kabul în aprilie, după anunţul de retragere al preşedintelui american Joe Biden, mai puţin de 4.000 de americani s-au înregistrat pentru actualizări de securitate, scrie AP. Numărul real, incluzând cetăţeni cu cetăţenie dublă americană şi afgană împreună cu membrii familiei, este probabil mult mai mare, cifrele estimative fiind 11.000 şi 15.000. Activiştii pentru refugiaţi estimează că aproximativ 100.000 de aliaţi afgani şi membri ai familiei lor cer să fie scoşi din ţară.

De la intrarea talibanilor în Kabul, autorităţile române au reuşit să evacueze 29 de cetăţeni români.

Un grup de 14 cetăţeni români a ajuns în incinta aeroportului din Kabul şi urmează să fie evacuat, transmite MAE, după ce noaptea trecută a fost preluat un alt român şi dus la Islamabad. La acel moment, grupul nu a putut ajunge la aeroport, din cauza situaţiei securitate din capitala afgană.

Avertismentul primit luna trecută de Antony Blinken de la diplomaţii americani din Afganistan

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite