Secretarul american al Apărării se va întâlni marţi cu Emmanuel Macron

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretarul american al Apărării James Mattis FOTO EPA-EFE
Secretarul american al Apărării James Mattis FOTO EPA-EFE

Secretarul american al Apărării James Mattis este aşteptat marţi la Paris pentru a discuta despre terorism şi prezenţa Franţei în Siria cu omoloaga sa franceză Florence Parly şi preşedintele Emmanuel Macron.

Mattis „va mulţumi Franţei şi va adresa felicitări pentru campaniile antiteroriste bine desfăşurate în Africa Occidentală şi Levant“, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Pentagonului despre această vizită.

În timp ce regimul de la Damasc cere forţelor militare americane, turce şi franceze să părăsească „imediat“ Siria, administraţia de la Washington speră că Parisul îşi va menţine forţele speciale în zonele din nordul Siriei controlate de Forţele Democratice Siriene (FDS), aliate ale coaliţiei internaţionale antijihadiste.

„Vom rămâne în Siria atât timp cât va fi necesar“ pentru ca reţeaua teroristă Statul Islamic (SI) să nu se poate implanta din nou, a subliniat purtătorul de cuvânt de la Pentagon.

Franţa „este una din puţinele membre ale coaliţiei care ne asistă în Siria. Sperăm deci“ că va rămâne acolo, a adăugat el.

Armata franceză a mobilizat avioane de luptă, artilerie şi forţe speciale în Siria, unde luptă în cadrul coaliţiei internaţionale aflate sub comandament american.

Ministrul de Externe al Siriei a cerut sâmbătă de la tribuna ONU retragerea forţelor militare ale Statelor Unite, Turciei şi Franţei din ţara sa, denunţând o „coaliţie internaţională ilegitimă“ desfăşurată în Siria „sub pretextul combaterii terorismului“.

James Mattis va sta o zi în capitala Franţei. El va merge de acolo la Bruxelles, unde va participa miercuri şi joi la o reuniune ministerială a NATO, relatează AFP, potrivit Europe 1.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite