Schimbările de mediu pot cauza inundaţii catastrofale pe cele mai mari fluvii ale lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbările de mediu creşte riscul de inundaţiile de-a lungul unor fluvii precum Nilul, Amazonul şi Gangele, în secolul următor. Însă alte râuri importante vor fi mai puţin predispuse la fenomenul inundaţiilor, deşi mare parte din Europa se află în prezent sub apele revărsate ale mai multor râuri, potrivit unui studiu condus de o echipă de cercetători japonezi, publicat duminică.

În fiecare an din ultimul deceniu, apele umflate ale râurilor au făcut mii de victime şi au cauzat pierderi de zeci de miliarde de euro, potrivit unui studiu condus de o echipă de cercetători japonezi, informează agenţia de ştiri Reuters.

Rezultatele studiului se pot dovedi utile ţărilor din întreaga lume care pot să se pregătească din timp pentru a întâmpina eventualele probleme cauzate de inundaţii, potrivit studiului publicat în revista „Nature Climate Change”.

Avertismentele de prevenire ar putea determina guvernele să facă planuri pentru a ridica baraje, să aplice interdicţii de construire în zonele inundabile, să introducă măsuri de limitare a pagubelor şi să investească în culturi rezistente la inundaţii

Experţii japonezi au cooperat cu cei britanici şi au ajuns la concluzia că în următorii o sută de ani vor avea loc inundaţii mai frecvente în Asia de Sud-Est, Africa Centrală şi America de Sud. Fenomenul va fi întâlnit în mod speciale pe râurile Yangtze, Mekong şi Gange din Asia, pe râurile Niger, Congo şi Nil în Africa, pe Amazon în America Latină şi pe Rin în Europa.

Pe de altă parte, inundaţiile vor fi un fenomen tot mai rar întâlnit de-a lungul unor râuri printre care se numără Mississippi în Statele Unite ale Americii, râul Eufrat în Orientul Mijlociu şi râul european Dunărea.

Experţii sunt de părere că debitul râurilor din nord-estul Europei, unde îşi are cursul Rinul, se va micşora. De asemenea, experţii au prezis că o regiune care se întinde de la Marea Mediterană  până în Europa de Est, inclusiv bazinul Dunării, va fi mai puţin bogată din punct de vedere hidrografic.

Cercetătorii au susţinut că există, totuşi, un mare grad de incertitudine a previziunilor.

De o săptămână, Europa Centrală este sub asediul inundaţiilor, iar până acum şi-au pierdut viaţa 18 oameni, dintre care 10 doar în Cehia, şi mii de oameni au fost evacuaţi din case. În Germania se vorbeşte despre o „catastrofă naţională” din cauza creşterii istorice a apelor Elbei, iar în Ungaria, Dunărea a atins niveluri record, informează agenţia de ştiri AFP.

„Majoritatea oamenilor evacuaţi sunt, de fapt, găzduiţi de către rude sau prieteni", subliniază Enrico Schmidt, un oficial de la filiala locală a Crucii Roşii. „Sunt şi oameni care s-au oferit să primească în propriile case persoane evacuate sau să-şi pună la dispoziţie apartamentele de vacanţă", continuă el.

Inundaţiile evaluate la câteva miliarde de euro au afectat Germania, Austria, Slovacia, Cehia şi Elveţia în ultimele zile. În Ungaria, 1.400 de persoane au fost evacuate ca măsură de precauţie, iar evacuări au avut loc în ultimele zile în Halle, Dresda şi Bitterfeld-Wolfen.

 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite