Rusia seduce junta din Mali livrându-i patru elicoptere militare
0Rusia a livrat patru elicoptere de tip Mi-171 pentru junta militară aflată la putere în Mali, în contextul în care Franţa îşi exprimă îngrijorarea faţă de discuţiile cu privire la implantarea mercenarilor lui Putin în această ţară din Africa.
O apropiere între Bamako şi Moscova se conturează tot mai mult, relatează AFP.
Ministrul interimar al Apărării din Mali, colonelul Sadio Camara, a recepţionat joi patru elicoptere militare furnizate de către Rusia.
Această livrare intervine în contextul unor tensiuni tot mai puternice cu Franţa, o fostă putere colonială şi un partener istoric care, la fel ca multe ţări africane şi europene, este îngrijorată de un eventual recurs al Mali la mercenari din cadrul controversatului grup paramilitar rus Wagner.
„Ne aflăm aici, în această (joi) seara, pentru a recepţiona patru elicoptere de tip Mi-171, armament şi muniţie. Armamentul şi muniţia sunt făcute cadou de către Federaţia Rusă. Cele patru elicoptere, noi, aşa cum puteţi constata, au fost achiziţionate integral din bugetul naţional”, a declarat colonelul Camara într-o înregistrare video autentificată de AFP.
„Aceasta este concretizarea unui contract semnat în decembrie 2020 şi intrat în vigoare în iunie 2021. Rapiditatea extremă a execuţiei acestui contract şi seriozitatea acestui pertener ne-au dat mereu satisfacţie în cadrul unor schimburi reciproc avantajoase”, a subliniat ministrul malian.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat, cu puţin mai înainte, drept „inacceptabile” declaraţiile premierului de tranziţie al Mali, Choguel Kokalla Maïga, care a asimilat, la tribuna ONU, la 23 septembrie, reorganizarea dispozitivului francez antiterorist în Sahel unei „abandonări în plin zbor” a ţării sale.
„Este o ruşine, iar acest lucru dezonorează ceea ce nici măcar nu este un Guvern”, a declarat şeful statului francez la Radio France Internationale (RFI), în marja unui dineu, la încheierea Saison Africa 2020, la Palatul Élysée, apreciind că „legitimitatea Guvernului actual”, rezultat în urma a două lovituri de stat, în august 2020 şi mai 2021, este „nulă din punct de vedere democratic”.
Franţa a decis în iunie să-şi reorganizeze dispozitivul militar în Sahel, printr-o retragere din bazele situate mai în nordul Mali - Kidal, Tombouctou şi Tessalit - şi o recentrare a acestui dispozitiv la Gao şi Ménaka, în apropiere de „zona celor trei frontiere”, ale Nigerului, Mali şi Burkina Faso.
Acest plan prevede de asemenea o reducere a trupelor - de la 5.000 de militari în prezent, la 2.500-3.000 până în 2023.