Rusia „ajută“ Statul Islamic să cucerească noi teritorii în Siria. Ruşii au oferit pe tavă o mare victorie teroriştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gruparea teroristă Statul Islamic a câştigat teritorii importante lângă cel mai mare oraş al Siriei, ajutată indirect de raidurile aeriene ale Rusiei care au gonit din regiune alte grupări rebele.

Militanţii Statului Islamic (ISIS) au cucerit cinci sate din marginea nordică a Alepului, plasându-se astfel la o distanţă de 1,5 kilometri de teritoriul deţinut de forţele guvernamentale, anunţă Reuters.

Loviturile aeriene din regiune ale Rusiei se pare că au ucis sute de rebeli care se opuneau  Statului Islamic. „Daesh (denumirea arabă a Statului Islamic, n.r.) a profitat de raidurile ruseşti şi de preocuparea rebelilor din Armata de Eliberare Siriană cu bătăliile din Hama şi a avansat în Alep“, a declarat pentru Reuters un comandant al forţelor rebele.

Hassan Hassan, un expert în Siria, care recent a colaborat la volumul „ISIS: în interiorul armatei terorii/ISIS: Insider the Army of Terror“, a declarat pentru „Business Insider“ că apropierea de Alep este un mare câştig pentru ISIS. „Sunt sigur că ISIS are celule teroriste în Alep. Dacă insistă, dacă menţin ce au câştigat, atunci ar fi o mare victorie pentru ei. Şi-ar putea stabili o bază în interiorul oraşului şi îi ajută şi la cucerirea oraşului Hama“, spune Hassan.

Loviturile aeriene din Siria

Loviturile aeriene din Siria, pe 4 octombrie Surse: Institutul pentru Studii de Război, Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse, Comandamentul Central SUA

Până acum, campania rusească împotriva rebelilor din Siria a lovit luptătorii rebeli care se opun regimului lui Bashar al-Assad în 90% din cazuri, multe regiuni controlate de ISIS fiind neatinse. Şi tot până acum, grupările rebele au avut succes în a ţine ISIS afară din Alep.

Sunt multe facţiuni care luptă pentru putere în Siria. ISIS uneori se luptă cu forţele loiale lui Assad şi încearcă să câştige cât de mult teritoriu poate în Siria, dar gruparea teroristă se luptă în special cu rebelii naţionalişti şi cu alte grupări jihadiste ca Frontul Al-Nusra, ramura Al Qaeda din Siria.

Rusia a intervenit militar în Siria susţinând că principala sa ţintă este Statul Islamic, dar pare că adevăratul scop este să-l susţină pe Bashar al-Assad, un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, notează „Business Insider“.

Lovituri aeriene ruseşti în Siria 30 septembrie - 5 octombrie 2015 Sursă

Lovituri aeriene ruseşti în Siria 30 septembrie - 5 octombrie 2015 Sursă: Istitutul pentru Studii de Război

Şi, cum loviturile aeriene ale Rusiei au slăbit opoziţia naţionalistă şi rivalii jihadişti ai ISIS, militanţii profită de avantajul creat pentru a cuceri teritoriul pe care înainte nu reuşiseră, fiind ţinuţi la distanţă de rebeli.

Câştiguri în regiunea Alepo „le-ar da pur şi simplu posibilitatea de a ataca rebelii din mai multe părţi şi să cucerească zone aflate sub controlul rebelilor“, spune Hassan. „Vor încerca asta, pentru că văd punctele slabe ale rebelilor şi vor să-şi întărească frontul“, adaugă specialistul.

Mai mult, şi Rusia are de câştigat dacă nu se atinge de ţintele ISIS. „Ruşii urmează acelaşi scenariu ca regimul sirian, adică să evite cât se poate ISIS pentru că teroriştii le sunt de folos. ISIS poate ataca rebelii. Gruparea nu se află în centrul ţării, ci în zone mai îndepărtate. Dacă ISIS atacă rebelii în Alep, atunci acestea sunt veşti bune pentru şi ruşi, şi pentru Assad“, continuă Hassan.

În consecinţă, Rusia va lovi în ISIS mai dur doar dacă se va strecura în teritorii deţinute de forţele guvernamentale. „Regimul şi Rusia se vor concentra pe centru – Hama, Damasc, dar nu Palmira“, care e deja bază a teroriştilor, conchide „Business Insider“.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite