Rusia, acuzată de crime de război în Siria la reuniunea Consiliului de Securitate ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi membri ai Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) au acuzat Rusia de crime de război şi de perpetuarea conflictului din Siria, în cadrul unei reuniuni de urgenţă ţinută duminică seara, relatează presa internaţională. Acuzaţiile vin după ce forţele guvernamentale siriene, susţinute de Moscova, au reînceput în forţă atacurile aeriene asupra zonelor controlate de rebeli.

Diplomaţi britanici, francezi şi americani au criticat vehement susţinerea acţiunilor regimului Assad de către Kremlin, în timp ce reprezentantul rus a pus eşecul armistiţiului pe rebelii susţinuţi de către forţele occidentale.

Majoritatea acuzaţiilor au fost legate de folosirea, de către armata siriană, a muniţiilor incendiare şi a proiectilelor anti-buncăr în cadrul atacurilor aeriene, care au provocat sute de morţi în ultimele zile, majoritatea în rândul civililor.

„Bombe care pot distruge buncăre, destinate distrugerii amplasamentelor militare, distrug acum case, decimează adăposturile de bombe, rănesc, mutilează şi omoară zeci, dacă nu sute de persoane. Muniţii incendiare, care lovesc nediscriminatoriu, sunt lansate peste zone civile, astfel încât Alepul arde din nou. Şi ca să pună capac, sursele de apă, vitale pentru milioane de oameni, sunt acum ţinta atacurilor, lăsându-i fără acces la ele pe cei care au nevoie cel mai mult” a declarat ambasadorul Marii Britanii la ONU, Matthew Rycroft, conform „The Guardian”.

„Pe scurt, este dificil să negăm că Rusia se alătură regimului sirian în executarea crimelor de război”, a conclus diplomatul britanic. 

„Alep este pentru Siria ceea ce Sarajevo a fost pentru Bosnia, sau Guernica pentru Războiul Civil Spaniol. Această săptămână va rămâne în istorie ca una în care diplomaţia a dat greş iar barbarismul a triumfat”, a declarat omologul său francez, Francois Delattre. 

De asemenea, ambasadorul american Samantha Power a acuzat că „bombe incendiare erau încărcate în avioane ruseşti pentru a pregăti o nouă ofensivă” în timp ce ministrul de Externe rus Sergei Lavrov discuta despre pace la Adunarea Generală ONU.

Într-un gest rar întâlnit în cadrul întâlnirilor diplomatice de nivel înalt, cei trei diplomaţi au părăsit camera în care avea loc reuniunea atunci când ambasadorul regimului sirian urma să vorbească, în semn de protest la bombardamentele efectuate în ultimele zile de către armata siriană.

Reprezentantul Rusiei la reuniunea Consiliului de Securitate, Vitaly Churkin, a lăudat în schimb regimul lui Bashar al-Assad pentru „reţinerea admirabilă” demonstrată în timpul armistiţiului eşuat, susţinând că armata siriană a răspuns doar atacurilor facţiunilor rebele venite dinspre estul Alepului. Churkin a acuzat unele facţiuni rebele susţinute de Occident de „sechestrarea populaţiei” în zonele aflate sub control rebel.

„Regimul sirian foloseşte forţa aeriană doar pentru a alunga teroriştii din oraş, minimalizând totodată numărul de victime civile”, a declarat diplomatul rus.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon s-a declarat "consternat" de actuala intensificare a violenţelor la Alep.

El a denunţat, în timp ce avea loc şedinţa Consiliului, faptul că acest oraş sirian se confruntă cu "cele mai susţinute şi intensive bombardamente de la începutul conflictului sirian".

Ban Ki-moon a insistat asupra unor informaţii despre aşa-numitele "bombe antibuncăr", concepute să străpungă structuri subterane.

"Să ne amintim că luptele au obligat spitale şi şcoli să opereze în subsoluri", a spus el. "Aceste bombe nu distrug buncăre, ele demolează oameni obişnuiţi care caută un ultim refugiu în care să se simtă în siguranţă", a deplâns secretarul general.

El a îndemnat toate părţile implicate să "depună eforturi mai mari pentru a pune capăt acestui coşmar".

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a anunţat anterior că a livrat alimente, furnituri medicale şi alte furnituri în patru localităţi asediate în care organizaţii umanitare nu au putut să pătrundă în ultimele aproape şase luni.

CICR a precizat că a furnizat ajutoare unui număr total de 60.000 de locuitori în localităţile Madaya, Zabadani, Foua şi Kafraya.

Organizaţiile umanitare susţin că cel puţin 85 de persoane au fost ucise doar duminică în Alep, în urma bombardamentelor aviaţiei siriene asupra zonelor controlate de rebeli, ducând numărul estimat al victimelor doar din acest sfârşit de săptămână în categoria sutelor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite