Riscurile uriaşe, fraudarea salariilor şi influenţa mafiei fac legea la centrala nucleară de la Fukushima
0O anchetă a agenţiei de ştiri Reuters asupra condiţiilor de muncă de la centrala nucleară Fukushima, afectată grav de cutremurul şi tsunami-ul din 2011, a dezvăluit că unele dintre cele mai grave probleme sunt dependenţa de o reţea extinsă şi incontrolabilă de subcontractori fără experienţă în domeniul nuclear, nerespectarea drepturilor salariale şi de siguranţă ale muncitorilor, dar şi implicarea reţelelor de crimă organizată.
Abaterile de la lege nu sunt rare atunci când vine vorba de administrarea fondurilor de 150 de miliarde de dolari din bugetul Japoniei pentru a scoate din funcţiune reactoarele de la Fukushima, pentru a curăţa zonele din apropiere şi pentru a elimina riscul contaminării nucleare. Specialiştii estimează că întregul proces ar putea dura cel puţin 30 de ani.
Tokyo Electric Power Company (Tepco), ce administrează centrala Fukushima-Daichii, se află în vârful unei piramide de subcontractori implicaţi în procesul de curăţare a materialelor radioactive, cu până la opt nivele diferite.
Sub Tepco se află cele mai mari patru companii nipone din domeniul construcţiilor: Kajima, Obayashi, Shimizu Corp şi Taisei Corp. Acestea, la rândul lor, au în subordine sute de alte firme mai mici care lucrează pe baza unor contracte finanţate de guvern. Scopul lor este să îndepărteze materialul radioactiv din apropiere de Fukushima şi de a curăţa zona, pentru a permite familiilor evacuate să se întoarcă acasă.
Oficialii Tepco au admis că este nu este posibil să monitorizeze activitatea tuturor subcontractorilor, dar a subliniat că aplică măsuri pentru a limita abuzurile asupra muncitorilor şi pentru a îndepărta influenţa mafiei. „Semnăm contracte cu alte firme în funcţie de costurile diferitelor sarcini”, a spus Masayuki Ono, unul dintre managerii generali ai Tepco. „Mai departe, acele companii angajează proprii lor muncitori în funcţie de contractul cu noi. Este foarte dificil pentru noi să verificăm aranjamentele lor”, a adăugat specialistul.
Firmele fantomă stabilesc propriile reguli
Campania fără precedent de curăţare electelor accidentului de la centrala nucleară de la Fukushima, atât în interiorul unităţii cât şi în afara ei, este pusă la încercare din cauza lipsei de personal. Există cu 25% mai multe oferte de locuri de muncă decât cereri, potrivit datelor publicate de guvernul nipon.
Majorarea salariilor ar fi trebui să atragă mai mulţi muncitori, însă nu a dat roade în cazul centralei Fukushima. Situaţia este şi mai dificilă din cauza presiunilor puse de băncile care au contribuit la finanţarea Tepco şi care aşteaptă rezultate financiare pozitive din partea companiei.
Însă deficitul de muncitori, stagnarea salariilor şi chiar tăierile impuse de capii reţelelor mafiote, firmele s-au văzut nevoite să angajeze personal nespecializat, oameni disperaţi şi care nu-şi pot găsi altă slujbă în afara zonei afectate de dezastrul nuclear.
Consecinţa a fost proliferarea firmelor mici, multe dintre ele neînregistrate. Aproximativ 800 întreprinderi operează în interiorul centralei, şi alte sute în afara zidurilor; până acum au fost angajaţi 50.000 de oameni, dintre care 8.000 sunt activi în prezent, şi ar mai fi nevoie de încă 12.000 până în 2015, potrivit datelor publicate de Tepco.
În unele cazuri deosebit de grave, angajatorii „cumpără” muncitorii plătindu-le datoriile. Ulterior îi obligă să muncească în condiţii dificile până când îşi achită „împrumutul” şi îi plătesc mai puţin decât trebuie. Din cauza acestui „aranjament”, muncitorii ezită să reclame abuzurile suportate.
Cercul vicios al tăcerii
Industria nucleară din Japonia s-a bazat pe mâna de lucru ieftină încă de la început, iar muncitorii necalificaţi, angajaţi pe perioade scurte de timp, erau supranumiţi „ţigani nucleari”. Principalele cauze ar fi salarizarea, recrutările neautorizate, lipsa asigurărilor de sănătate, potrivit doctorului Saburo Murata din Osaka, şi „au existat de zeci de ani”.
Tepco nu publică grila de salarizare a angajaţilor, însă interviurile zecilor de muncitori realizate de jurnaliştii agenţiei Reuters dezvăluie că unii dintre ei sunt plătiţi şi cu şase dolari pe oră, în timp ce media de plată este de 12 dolari pe oră – cu o treime mai puţin decât media de plată în domeniul construcţiilor în Japonia. La aceşti bani se adaugă sporurile pentru gradul mare de pericol la care se supun unii muncitori, însă au existat numeroase reclamaţii potrivit cărora aceste fonduri nu mai ajung la angajaţi, ci se pierd pe traseul complicat al subcontractorilor.
Unii dintre recruţi sunt membri ai reţelelor de crimă organizată din Japonia, ce cunosc lipsurile companiilor şi profită atât de nevoia de forţă de muncă, dar şi de vulnerabilitatea oamenilor strâmtoraţi. Aceştia aduc muncitori pe care îi plătesc mai puţin decât suma stipulată în contract, acordându-şi dreptul de a opri uneori o treime din bani, alteori şi jumătăţi din salariu.
„Majoritatea subcontractorilor care guvernează acest sistem cred că muncitorilor le va fi mereu frică să vorbească, pentru a nu-şi pierde slujbele”, a spus Tetsuya Hayashi, un fost angajat la Fukushima, acum activist pentru respectarea drepturilor muncitorilor. „Dar Japonia nu va putea să ignore această problemă pentru totdeauna”, a încheiat japonezul.
Alte ştiri pe aceeaşi temă:
Japonia: Taifunul Wipha a creat noi probleme la centrala nucleară de la Fukushima
Operatorul centralei avariate Fukushima a anunţat în noaptea de miercuri spre joi că a descoperit apă radioactivă într-o fosă care duce către mare, probabil din cauza ploilor provocate de taifunul Wipha, relatează AFP.
Japonia: noi scurgeri periculoase la centrala nucleară Fukushima
Centrala nucleară Fukushima-Daiichi, grav afectată de tsunami şi cutremur în 2011, a raportat noi scurgeri de material puternic radioactiv în apele Oceanului Pacific, după ce unul dintre rezervoare a fost inundat.
Gaură într-un baraj submarin care blochează trecerea elementelor radioactive în mare, la Fukushima
Compania care exploatează centrala accidentată Fukushima a anunţat joi că a descoperit o gaură într-un baraj submarin care blochează trecerea elementelor radioactive în mare, relatează AFP.
Japonia a dezactivat ultimul reactor nuclear din ţară
Autorităţile nipone au oprit luni activitatea ultimului reactor nuclear din ţară, nefiind cunoscută data unei eventuale reactivări. Japonia va fi nevoită să se bazeze pe importurile de petrol şi de gaz pentru a suplini cerinţele energetice ale ţării, fiind a a doua oară în ultimii 40 de ani când rămâne fără nicio sursă de alimentare cu energie nucleară.
Autoritatea japoneză privind reglementarea sectorului nuclear a evaluat amploarea scurgerilor de reziduuri radioactive de la centrala nucleară Fukushima şi a ridicat gradul de alertă la nivelul 3, echivalentul unui „incident grav”, potrivit sistemului internaţional de clasificare.
INFOGRAFIE Fukushima, fantoma ucigaşă
Gestionarea apei radioactive, care se scurge în ocean, este în acest moment una dintre problemele cele mai acute ale operatorulului centralei nucleare grav avariate în urma cutremurului devastator din Japonia, din martie 2011.