Japonia: Tokyo Electric Power, cu un pas mai aproape de a reactiva cea mai mare centrală nucleară din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţi ai Tepco, în camera de control a reactorului nr.7  de la centrala Kashiwazaki Kariwa. FOTO: Reuters
Angajaţi ai Tepco, în camera de control a reactorului nr.7  de la centrala Kashiwazaki Kariwa. FOTO: Reuters

Tokyo Electric Power (Tepco), cea mai mare companie furnizoare de electricitate din Japonia, a demarat primele formalităţi pentru a reactiva o centrală nucleară din nord-vestul ţării, fiind primul pas din planul de recuperare după dezastrul nuclear de la Fukushima, de anul trecut.

Aprobarea finală pentru a relua activitatea de la Kashiwazaki Kariwa, cea mai mare centrală nucleară din lume aflată la 300 de kilometri depărtare în nordul capitalei Tokyo, nu este încă sigură. Primirea autorizaţiei ar putea dura mai multe luni, notează agenţia de ştiri Reuters.

După ce a obţinut iniţial permisiunea guvernatorului din prefectura Niigata, unde se află centrale Kashiwazaki Kariwa, Tepco a înaintat formalităţile spre Autoritatea de Reglementare Nucleară (NRA). Reprezentanţii companiei au cerut aprobarea de a reporni două dintre cele şapte reactoare nucleare.

Naomi Hirose, preşedintele Tepco, a spus că cererea depusă la NRA este doar începutul unui întreg proces. Compania va coopera cu autorităţile pentru a îmbunătăţi măsurile de siguranţă, a asigurat Hirose.

Guvernatorului din Niigita, Hirohiko Izumida, i s-a transmis că Tepco va actualiza standardele de siguranţă şi că va adăuga un nou filtru pentru a menţine scăzută presiunea din interiorul containerele cu materiale radioactive, în cazul în care apar situaţii de urgenţă.

Povara economică

Toate cele 50 de reactoare nucleare din Japonia sunt inactive în prezent, ultimul fiind scos din funcţiune pe 16 septembrie 2013. Cutremurul şi tsunami-ul din 2011, care a afectat centrala Fukushima-Daiichi, a dus la apariţia unei crize nucleare şi la divizarea ţării între susţinători şi oponenţi ai utilizării energiei nucleare.

 Aceasta este a doua oară în ultimii 40 de ani când Japonia rămâne fără nicio sursă de alimentare cu energie nucleară, fiind nevoită să se bazeze pe importurile de petrol şi de gaz pentru a suplini cerinţele energetice ale ţării. Însă cheltuielile mari au creat deficite comerciale care s-au prelungit timp de 14 lui, cea mai lungă perioadă din ultimii 30 de ani.

Tepco este deja în urmă faţă de planul de redresare, potrivit căruia primul reactor trebuia reactivat până în luna aprilie. Dacă toate cele şapte reactoare ale centralei Kashiwazaki Kariwa ar funcţiona, compania ar economisi un miliard de dolari din cheltuielile lunare generate de producţia de electricitate pentru regiunea Kantō, cea mai dezvoltată zonă din Japonia.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite