Regimul de la Damasc anunţă două victorii importante în nordul Siriei, chiar înainte de reuniunea în format extins de la Viena

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţele regimului de la Damasc, sprijinite de aviaţia militară rusă, au anunţat că au obţinut două victorii importante în cursul acestei săptămâni, chiar înainte de o nouă reuniune internaţională pe tema conflictului din Siria, programată pentru sâmbătă, la Viena.

Armata regimului de la Damasc, condus de preşedintele sirian Bashar al-Assad, a anunţat că a reuşit, cu ajutorul mişcării şiite libaneze Hezbollah şi forţelor iraniene, să preia controlul, joi, asupra orăşelului Al-Hader, un fief al rebelilor situat la sud de oraşul Alep (nord) şi la zece kilometri de autostrada strategică Homs-Alep, potrivit unei surse militare.

Această victorie ar fi fost obţinută după spargerea, marţi, a asediului asupra Aeroportului Militar din Kweires, impus încă de acum doi ani de jihadiştii din cadrul reţelei extremiste sunnite Statul Islamic. Acestea ar fi primele victorii cu adevărat importante de la lansarea, pe 30 septembrie, a campaniei aeriene a Moscovei în sprijinul regimului de la Damasc, notează AFP.

Al-Hader, situat la 25 de kilometri de Alep, „este cel mai important cartier general de la sud de Alep al forţelor rebele, în special pentru Frontul Al-Nusra, aripa siriană reţelei teroriste Al-Qaeda“, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Preluarea controlului asupra acestui orăşel le-ar permite forţelor regimului să se apropie de autostrada Homs-Alep, controlată din noiembrie 2012 de rebeli, precizează OSDO.

Peste o mie de militari sirieni au fost până acum asediaţi pe Aeroportul Militar din Kweires, în estul provinciei Alep. De-acum, acest aeroport va servi ca bază de lansare a unor operaţiuni împotriva SI, a anunţat o sursă militară.

Operaţiuni în pregătire

Potrivit OSDO, regimul a mai reuşit să recucerească localitatea Al-Eiss şi împrejurimile sale. „Este vorba de un sector-cheie“ pentru lansarea operaţiunilor de recucerire a autostrăzii Homs-Alep, notează ONG-ul cu sediul în Marea Britanie.

„Capturarea orăşelului Al-Hader este cea mai importantă înaintare strategică a forţelor regimului de la lansarea atacurilor ruseşti“, a apreciat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

„Asigurarea controlului asupra Kweires marchează o cotitură reală în operaţiunile militare din jurul Alep, mai ales că armata se află de-acum la câţiva kilometri de staţia electrică ce alimentează oraşul“, potrivit unei surse militare. „Recucerirea totală a orăşelului Kweires le-ar asigura forţelor siriene şi ruseşti o poziţie avansată în vederea efectuării altor operaţiuni“, a adăugat sursa citată.

Potrivit sursei, armata siriană a ajuns la câţiva kilometri de Deir Hafer, un bastion al SI mai la est, şi Al-Bab, un alt fief al organizaţiei jihadiste la nord de aeroport.

Regimul de la Damasc „se pregăteşte să lanseze operaţiuni militare în această regiune, unde nu au mai avut loc lupte de trei ani. Obiectivul este penetrarea regiunilor aflate sub controlul SI mai degrabă decât înfruntarea rebelilor“, a subliniat sursa militară.

John Kerry, pesimist în privinţa ajungerii la un acord final sâmbătă, la Viena

Alep, al doilea oraş ca mărime din Siria,  este divizat, din 2012, între cartiere controlate de rebeli şi de regim.

În contextul deschiderii unei reuniuni în format extins, sâmbătă, la Viena, secretarul de Stat american John Kerry s-a arătat sceptic în privinţa găsirii unei soluţii diplomatice.

„Nu pot să vă spun că suntem în pragul unui acord final. Nu. Mai avem multe de făcut“, a recunoscut Kerry în faţa unui centru de cercetare din Washington.

El a enumerat o parte dintre participanţii reuniunii de sâmbătă de la Viena. Aproximativ 28 de ţări şi organizaţii internaţionale, între care ONU, UE, Liga Arabă, Germania, Arabia Saudită, China, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Franţa, Iran, Irak, Italia, Iordania, Liban, Oman, Qatar, Rusia, Marea Britanie şi Turcia, se vor reuni la Viena pentru a-şi apropia poziţiile asupra rezolvării conflictului sirian. „Un grup extraordinar“, potrivit lui Kerry.

După o primă reuniune multilaterală la Viena, pe 30 octombrie, marile puteri şi ţările din regiune încearcă să contureze condiţiile implementării unei tranziţii politice în Siria.

Dar Statele Unite şi aliaţii lor europeni şi arabi pe de o parte şi Rusia şi Iranul pe de altă parte au dezacorduri profunde asupra viitorului lui Bashar al-Assad.

Rusia vrea lansarea reformelor constituţionale în Siria în cel mult 18 luni

Rusia îndeamnă administraţia Bashar al-Assad şi opoziţia să ajungă la un consens pentru lansarea unui proces de reformă constituţională în cel mult 18 luni, după care ar urma să fie organizate alegeri prezidenţiale anticipate, informează Mediafax.

Moscova a elaborat un document în opt puncte înaintea celei de-a doua runde a negocierilor multilaterale de la Viena. Potrivit planului propus de Moscova, părţile politice din Siria vor trebui să stabilească reformele constituţionale în cursul unei conferinţe a Naţiunilor Unite.

Procesul de reformă nu va fi coordonat de preşedintele Bashar al-Assad, precizează documentul, care nu exclude participarea liderului sirian la viitoarele alegeri.

Occidentalii resping propunerea Rusiei

„Suntem la curent cu propunerile ruse. Planul însuşi în opt puncte nu este central în cadrul discuţiilor de la Viena, dar Rusia este“, a declarat miercuri Matthew Rycroft, ambasadorul Marii Britanii la ONU.

Alte state occidentale au respins deja planul rus, apreciind că nu ar oferi un răspuns clar în privinţa sorţii rezervate lui Bashar al-Assad.

Un diplomat din cadrul Consiliului de Securitate al ONU l-a catalogat drept o propunere „făcută în grabă“.

Un diplomat rus a reacţionat apreciind că textul Moscovei este „mai degrabă o viziune decât un plan“ şi că discuţiile cu privire la calea de urmat în Siria continuă.

ONU pledează pentru armistiţiu

La rândul său, emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, şi-a exprimat speranţa ca la Viena să se poată ajunge la un acord asupra unui armistiţiu.

De Mistura a citat o scrisoare pe care a primit-o săptămâna aceasta de la Ministerul sirian de Externe, care promite să înceteze să mai recurgă la „arme arbitrare“, sugerând o pauză în confruntări armate, potrivit unor diplomaţi.

Emisarul ONU şi-a exprimat speranţa ca un armistiţiu să ofere ocazia unor grupări din cadrul opoziţiei să se plaseze ca interlocutori credibili în negocierile de pace.

El a îndemnat marţi să se profite de acest „impuls“ insuflat de negocierile în vederea scoaterii Siriei din acest război care devastează ţara de peste patru ani şi jumătate.

Conflictul sirian s-a soldat cu peste 250.000 de morţi şi a provocat cea mai gravă criză a migraţiei de la Al Doilea Război Mondial încoace.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite