Răspunsul MAE chinez la speculaţiile legate de Kim Jong-un. O nouă teorie despre situaţia dictatorului nord-coreean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kim Jong-un, alături de sora sa Kim Yong-jo, văzută drept succesoarea sa. Kim Yong-jo, în vârstă de 32 de ani, face parte din Biroul Politic şi deţine postul de vicepreşedinte în cadrul Departamentului pentru propagandă şi agitaţie FOTO Arhivă
Kim Jong-un, alături de sora sa Kim Yong-jo, văzută drept succesoarea sa. Kim Yong-jo, în vârstă de 32 de ani, face parte din Biroul Politic şi deţine postul de vicepreşedinte în cadrul Departamentului pentru propagandă şi agitaţie FOTO Arhivă

Ministerul chinez de Externe refuză să comenteze speculaţiile legate de starea de sănătate a dictatorului nord-coreean, susţinând că nu deţine informaţii pe acest subiect.

Trei surse au declarat pentru Reuters că regimul comunist de la Beijing a trimis joia trecută o echipă medicală la Phenian pentru a oferi asistenţă medicală aliatului său.

Situaţia lui Kim Jong-un, văzut ultima dată în public la 11 aprilie, rămâne o sursă de zvonuri.

Unii afirmă că dictatorul nord-coreean este „în pericol grav” din cauza unei operaţii nereuşite pe inimă, în timp ce alţii îl dau deja mort.

Cea mai recentă teorie, emisă de un dezertor nord-coreean, este că liderul de la Phenian ar fi fost rănit în timpul testului de rachetă din 14 aprilie şi de aceea nu a mai ajuns a doua zi la ceremoniile dedicate bunicului său şi nici nu a mai apărut în public.

Întrebat în legătură cu aceste speculaţii, purtătorul de cuvânt al MAE chinez Geng Shuang a declarat că nu are informaţii de oferit.

Duminică, Moon Chung-in, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in, a dat asigurări că vecinul din Nord „trăieşte şi este bine sănătos”.

Potrivit acestuia, Kim Jong-un se află din 13 aprilie într-un sejur la Wonsan, iar partea sud-coreeană nu a observat „până acum nicio acţiune suspectă” în această staţiune de pe litoralul estic al Coreei de Nord.

Potrivit unor imagini din satelit obţinute de 38 North, un program de supraveghere a activităţilor Coreei de Nord, trenul special al lui Kim a fost observat staţionând între 21 şi 23 aprilie în gara din Wonsan rezervată dictatorului şi membrilor familiei sale.

„Prezenţa acestui tren nu dovedeşte că liderul s-a dus acolo şi nici nu arată ceva despre starea sa de sănătate, însă dă greutate unor informaţii potrivit cărora Kim se află într-o zonă rezervată elitei pe coasta de est a ţării”, scrie 38 North.

Presa nord-coreeană a păstrat tăcerea asupra acestui subiect.

Toată această situaţie plină de zvonuri şi mister a apărut la scurt timp după efectuarea unei remanieri majore (1/3 din membri) în cadrul Comisiei Afacerilor Statului, organul situat deasupra tuturor celorlalte puteri din Coreea de Nord.

În vârstă de 36 de ani, Kim Jong-un se află la putere din decembrie 2011. El conduce una dintre cele mai izolate ţări din lume.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite