Raport Amnesty Internaţional: Talibanii au masacrat şi torturat bărbaţi din minoritatea hazara. Politico: militanţii îşi fac campanie media pe Twitter

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Talibanii în palatul prezidenţial de la Kabul FOTO Arhivă
Talibanii în palatul prezidenţial de la Kabul FOTO Arhivă

Talibanii au "masacrat" şi au torturat în iulie mai mulţi membri ai minorităţii hazara din Afganistan, se arată într-un raport publicat joi de Amnesty International, citând mărturii oribile ale martorilor, relatează BBC.

De când au preluat puterea asupra capitalei Kabul, duminică, talibanii au încercat să-şi creeze o imagine mai moderată, dar Amnesty a arătat faptul că incidentul este un „indicator oribil” al modului în care obişnuiesc să guverneze talibanii.

Comunitatea Hazara, ce practică islamul şiit, este al treilea grup etnic ca mărime din Agfanistan şi are o lungă istorie de discriminare şi persecuţie în Afganistanul şi Pakistanul predominant sunite.

În raportul publicat joi, bazat pe mărturii ale martorilor şi examinarea dovezilor fotografice, Amnesty scrie că nouă bărbaţi Hazara au fost ucişi între 4 şi 6 iulie în districtul Malistan, în provincia estică Ghazni.

Localnicii au dezvăluit că au fugit în munţi după ce luptele dintre militanţi şi soldaţii afgani s-au intensificat iar când unii dintre ei s-au întors în sat după alimente, au văzut că insurgenţii le jefuiseră casele şi îi aşteptau. Unii dintre ei au fost surprinşi pe drumul lor spre casă.

Şase bărbaţi au fost împuşcaţi pe loc, iar trei au fost torturaţi până la moarte.

Martorii susţin că unul dintre ei a fost strangulat cu propria eşarfă şi muşchii braţelor i-au fost secţionaţi.

Un localnic relatează că i-a întrebat pe talibani de ce sunt atât de brutali cu aceşti oameni, iar unul i-ar fi răspuns: „ În timpul unui război, toată lumea moare. Nu contează dacă aveţi sau nu arme. Este timp de război”.

„ Aceste crime săvârşite cu brutalitate şi sânge rece sunt o aducere aminte a istoriei trecute a guvernării talibane şi un indicator oribil a ceea ce poate aduce guvernarea lor. Aceste asasinate sunt dovada faptului că minorităţile etnice şi religioase sunt într-un pericol ridicat sub conducerea talibanilor în Afganistan”, a notat secretarul general al organizaţiei, Agnès Callamard.

Amnesty International a cerut ONU să investigheze aceste crime şi să-i protejeze pe cei aflaţi în pericol.

Într-o conferinţă de presă organizată după preluarea Kabul, talibanii au spus că nu se vor răzbuna împotriva celor care au lucrat cu forţele NATO şi SUA, garantând că nimeni nu va fi interogat sau urmărit şi că drepturile femeilor vor fi respectate în limitele legii şaria.

 

Politico: Militanţii îşi fac campanie media pe Twitter

Talibanii sunt mai experimentaţi azi şi încearcă să-şi facă o imagine nouă de protectori ai drepturilor femeilor şi ale minorităţilor religioase cu ajutorul unei campanii de PR pe Twitter, relatează Politico. 

Conţinuturile postate de conturile talibane par să lanseze mesajul că acea epocă întunecată a execuţiilor în masă a trecut. După ce au intrat în Kabul, militanţii s-au filmat în sălile de fitness, mâncând îngheţată şi cu accesorii occidentale, prezentând o imagine benignă a luptătorilor înarmaţi cu Kalaşnikov.

În alte clipuri, talibanii se prezintă ca protectori faţă de minorităţile religioase şiite hazara şi sikhi insistând că verificările lor sunt doar pentru siguranţă.

Liderii talibani, care sunt suniţi, au participat chiar la o comemorare şiită importantă. Un cont oficial Twitter al talibanilor a postat un videoclip cu fete care frecventau şcoala după preluarea provinciei Herat pentru a înlătura temerile că femeile vor fi eliminate din nou din viaţa publică afgană. Purtătorul de cuvânt al talibanilor a subliniat că ţara nu va mai fi folosită din nou ca platformă de lansare pentru grupurile teroriste.

Totul este despre recunoaşterea legitimităţii din partea comunităţii internaţionale, notează Politico. China, de exemplu, este o ţintă principală a ofensivei prin farmec, pentru că talibanii asigură că nu vor mai sprijini militanţii uiguri din regiunea de vest a Chinei Xinjiang.

Bunăvoinţa faţă de comunitatea Hazara înseamnă să păstrezi relaţii dulci cu Iranul. Iranul, care este şiit majoritar, s-a instalat într-o fază de cooperare fragilă cu talibanii, cu care s-a unit împotriva duşmanului comun SUA, dar orice repetare a violenţei anterioare a talibanilor împotriva minorităţii şiite ar putea reaprinde rapid duşmănia Teheranului, remarcă Politico.

 

Talibanii sunt diferiţi şi mai experimentaţi azi în jocul geopolitic

Şeful forţelor armate britanice, generalul Nick Carter, spune că talibaniilor ar trebui să li se dea ocazia de a demonstra că au devenit mai rezonabili decât în trecut.

„Trebuie să fim răbdători, să ne păstrăm cumpătul, să le dăm spaţiu să-şi formeze un guvern şi prilejul de a-şi demonstra angajamentele. E posibil ca talibanii de azi sa fie diferiţi de cei pe care oamenii şi-i amintesc din anii 1990”, a spus Carter, citat de Reuters.

Neha Ansari, un analist în domeniul antiterorismului din Washington, citat de Politico, a admis că lumea are de-a face azi cu un tip de „taliban foarte diferit”, cel puţin în ceea ce priveşte jocurile geopolitice din secolul 21 pe care şi le-au însuşit; iar asta în măsura în care, în toţi aceşti ani, au stabilit linii de comunicare directe cu SUA, Rusia şi Iranul: „Sunt luptători experimentaţi, foarte pricepuţi la tehnologie, la media. Au călătorit în lume, au negociat cu puteri uriaşe”.

Pe de altă parte, „Nu se poate avea încredere în frontul politic al talibanilor. Nu poţi avea încredere în angajamentele lor, pentru că fie că nu au controlul asupra soldaţilor lor, fie se prefac că nu-l au”, a avertizat expertul.

Doar că în timp ce talibanii ar putea reuşi să prezinte o imagine curată a activităţilor lor pe reţelele de socializare şi în unele părţi din Kabul, violenţele care au deja loc sunt greu de ascuns, relatează Politico.

Potrivit presei, talibanii au ucis deja un poet proeminent şi ruda unui jurnalist al reţelei germane de televiziune Deutsche Welle. Femeile au fost scoase de la posturi de televiziune şi radio, iar luptătorii au tras asupra protestatarilor din oraşele Jalalabad şi Asadabad. Alte filmări au arătat că afganii sunt bătuţi pe străzi. Comunitatea Hazara a reacţionat cu furie la distrugerea statuii unuia dintre liderii lor, care a fost executat de talibani.

În ciuda făgăduinţelor de la conferinţa de presă că nu vor fi represalii, BBC a raportat că grupul a lansat o vânătoare din uşă în uşă a persoanelor de pe lista lor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite