Purtător de cuvânt al talibanilor, după intrarea în Kabul: Vrem ca ambasadele să îşi continue activitatea, nu va exista vreun risc pentru diplomaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasada SUA Kabul
Ambasada SUA Kabul

Suhail Shaheen, purtător de cuvânt al talibanilor, a declarat la BBC că vrea ca ambasadele de la Kabul să îşi continue activitatea, el subliniind că diplomaţii nu sunt în pericol.


“Vrem ca toate ambasadele să îşi continue activitatea, nu va exista vreun risc pentru diplomaţi. Cu toţii ar trebui să îşi continue activitatea la fel ca în trecut”, a afirmat Shaheen, potrivit The Guardian. “Facem apel la Ghani şi la ceilalţi lideri să coopereze cu noi”, a adăugat el.

Guvernul afgan şi talibanii negociază un transfer paşnicd al puterii la Kabul, după ce insurgenţii au ajuns la porţile capitalei.

Al Arabiya notează că Ali Ahmad Jalali, fost ministru de Interne, probabil va fi numit la conducerea administraţiei interimare a ţării. Nu se ştie dacă talibanii sunt de acord cu numirea lui Jalali, dar el a fost văzut ca un nume potenţial acceptabil pentru coordonarea tranziţiei de putere, precizează alarabiya.net.

Duminică, diplomaţii americani au fost transportaţi cu mai multe elicoptere de la ambasada SUA către aeroportul din Kabul, pentru a fi evacuaţi.

Evacuările diplomaţilor din Kabul sunt în curs de desfăşurare, iar unele ţări au ales să evacueze inclusiv cetăţenii afgani ce au lucrat în ambasadele acestora. Republica Cehă a aprobat un plan prin care îşi retrag personalul afgan din ambasadă, la câteva zile după ce diplomaţii cehi au fost evacuaţi.

Rusia nu-şi evacuează ambasada din Kabul

Rusia nu intenţionează să-şi evacueze ambasada din Kabul, deşi luptătorii talibani sunt pe cale să preia capitala afgană, a declarat duminică un reprezentant al ministerului rus de externe pentru agenţia rusă Interfax, preluată de AFP.

”Nu este prevăzută nicio evacuare”, a declarat Zamir Kabulov, subliniind că este ”în contact direct” cu ambasadorul rus de la Kabul, unde subordonaţii acestuia continuă să lucreze cu ”calm” la ambasadă.

Rusia se numără printre ţările care au primit garanţii din partea talibanilor în privinţa securităţii ambasadelor lor, a explicat oficialul rus pentru RIA Novosti.

”Noi am primit aceste garanţii cu ceva timp în urmă. Rusia nu este singura care le-a primit”, a precizat Kabulov.

Acesta a adăugat că Rusia colaborează cu alte ţări pentru a organiza o reuniune de urgenţă a Consiului de Securitate al ONU pe tema situaţiei din Afganistan.

Rusia este unul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, alături de SUA, Marea Britanie, Franţa şi China.

Pe de altă parte, zeci de soldaţi afgani s-au refugiat în Uzbekistanul vecin de teama ofensivei talibanilor în Afganistan. Trupele uzbece aflate la frontiera dintre cele două ţări au arestat 84 de soldaţi afgani şi au fost iniţiate discuţii cu autorităţile afgane pentru a organiza revenirea militarilor în ţara lor, a indicat Ministerul de Externe uzbec.

După ce forţele SUA au fost retrase din Afganistan, ofensiva talibanilor s-a intensificat în întreaga ţară, în timp ce forţele de securitate afgane par neputincioase.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite