Proteste de amploare în Brazilia. Peste trei milioane de oameni au cerut demisia preşedintelui Dilma Rousseff

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatari din Sao Paulo desfăşurând un banner imens cu mesajul „Da suspendării”, lângă două păpuşi imense reprezentându-i pe preşedintele Rousseff şi fostul preşedinte Lula da Silva (îmbrăcat în uniformă de închisoare) FOTO AFP/Getty Images
Protestatari din Sao Paulo desfăşurând un banner imens cu mesajul „Da suspendării”, lângă două păpuşi imense reprezentându-i pe preşedintele Rousseff şi fostul preşedinte Lula da Silva (îmbrăcat în uniformă de închisoare) FOTO AFP/Getty Images

Peste trei milioane de persoane au ieşit în stradă în sute de oraşe din Brazilia, luni dimineaţă, pentru a cere demisia preşedintelui Dilma Rousseff, relatează AFP. Imaginea lui Rousseff a fost afectată de recesiunea economică severă în care a intrat ţara sud-americană şi de asocierea ei cu cel mai mare scandal de corupţie din istoria ţării.

Liderul socialist este considerat unul dintre principalii vinovaţi pentru intrarea Braziliei în cea mai pronunţată recesiune economică din ultimul secol, şi îşi are numele legat de cel mai mare scandal de corupţie din istoria ţării, implicând compania petrolieră de stat Petrobras. Rousseff este şi în pericol de a fi suspendată din funcţia de preşedinte de către legislativul ţării.

 Demonstraţii de stradă au avut loc în toate cele 26 de state ale ţării, precum şi în districtul federal. Între 450.000 şi 1 milion de persoane au ieşit în stradă doar în oraşul Sao Paulo, în timp ce date citate de ziarul „O Globo” arată că manifestaţii au avut loc în 326 de oraşe de-a lungul ţării.

În Rio de Janeiro, oraş care va organiza Jocurile Olimpice anul acesta, cel puţin 100.000 de protestatari au ocupat întreaga plajă Copacabana, scandând împotriva preşedintelui şi dansând pe ritmuri de samba. Demonstraţiile au fost în mare parte paşnice, iar până luni dimineaţa (duminică seara în Brazilia) nu au fost înregistrate incidente majore.

VIDEO Filmare din elicopter a manifestanţilor din Sao Paulo

Purtând cunoscutul echipament de fotbal galben-verde al echipei naţionale de fotbal sau înfăşuraţi în drapelul naţional, manifestanţii au cerut legislativului să accelereze procesul de suspendare din funcţie al preşedintelui brazilian. Mandatul ei ar fi astfel pus în seama unui referendum naţional şi cel mai probabil s-ar sfârşi acolo, având în vedere faptul că Rousseff beneficiază de un indice de încredere a populaţiei de doar 21%.

„Brazilia nu mai poate suporta să fie furată şi prădată, şi nici nu mai poate tolera incompetenţa şi corupţia” a declarat unul dintre liderii protestatarilor din Sao Paulo, avocatul Helio Bicudo.

„E de groază. Partidul Muncitorilor (n.r. - partidul lui Rousseff, aflat la putere de 14 ani în Brazilia) e de groază. Sunt o organizaţie criminală care fură resursele statului şi ne distrug ţara” a declarat un alt protestatar. 

VIDEO Manifestaţii în oraşul Salvador, capitala statului Bahia

   

Rousseff nu ia în calcul demisia

Vineri, Rousseff declarase că nu va demisiona  şi că nu există motive legale întemeiate pentru suspendarea ei din funcţie, deşi curtea electorală supremă a ţării ar putea decide anularea rezultatelor alegerilor prezidenţiale din 2014 – care au consemnat realegerea lui Rousseff pentru un al doilea mandat – pe baza unor nereguli depistate în finanţare campaniei sale electorale. 

Mai mult, preşedintele brazilian a sugerat că i-ar putea oferi un post de ministru fostului preşedinte şi mentor Luiz Inacio Lula da Silva, fapt ce i-ar conferi imunitate în privinţa arestării sale în scandalul Petrobras. Săptămâna trecută, poliţia federală a descins la reşedinţa lui Silva – preşedinte al Braziliei între 2003 şi 2010 – şi l-au interogat pe acesta privind suspiciuni de spălare de bani şi dare de mită. 

Investigaţia, cunoscută sub numele de Operaţiunea Lava Jato, vizează peste 200 de persoane – printre care actuali şi foşti politicieni sau oameni de afaceri cunoscuţi – care ar fi participat la o schemă de spălare de bani de proporţii uriaşe prin intermediul gigantului petrolier de stat Petrobras, care este totodată şi cea mai îndatorată companie din lume. Anchetatorii estimează că statul brazilian ar fi fost prejudiciat cu peste 3,5 miliarde de dolari, în principal prin acordarea frauduloasă şi părtinitoare de contracte de construcţie ale infrastructurii petroliere de către directorii companiei.

O comisie parlamentară i-a exonerat pe Rousseff şi pe Lula da Silva de orice pretinse legături cu scandalul Petrobras în noiembrie anul trecut, însă decizia a fost criticată vehement de opoziţia politică, care susţine că membrii comisiei au fost aleşi pentru a forma o majoritate pro-Rousseff. Preşedintele brazilian a negat în mod repetat orice implicare a sa în schema de spălare de bani, în ciuda faptului că unii dintre colegii ei de partid şi aliaţii politici au fost arestaţi în cadrul investigaţiei.

Rousseff nu poate nega însă că Brazilia se află într-o situaţie financiară dramatică: deficitul fiscal al ţării este estimat acum la 10% din PIB, în timp ce datoriile publice ale guvernului sunt preconizate să ajungă la 80% din PIB în următorii trei ani. 

În ciuda faptului că era considerată o economie emergentă în urmă cu doar câţiva ani, înregistrând creşteri anuale de peste 4%, economia braziliană a scăzut anul trecut cu 4% şi este aşteptată să scadă cu încă 3% în 2016, marcând cea mai gravă recesiune economică a ţării din ultimul secol. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite